ЧОМСКИ УПОЗОРАВА! Упозорење које би требало да забрине целу планету

ČOMSKI UPOZORAVA! Upozorenje koje bi trebalo da zabrine celu planetu

16 marta 2017

Chomsky_0 57

Svet još oseća posledice velike ekonomske krize, a postoji velika opasnost od početka nove, upozorava čuveni američki filozof, ekonomista i lingvista Noam Čomski.

On je rekao da vlada američkog predsednika Donalda Trampa podstiče poskupljenje akcija na tržištu kapitala, koje bi moglo lako da dovede do novog finansijskog kraha.

Čomski kaže da je predsednikov „antiestablišmentski“ status bio samo „šala“, kada se pogleda ko se sve nalazi u njegovoj administraciji.

Osim toga njegovo zalaganje za deregulaciju obradovalo je velike kompanije.

– Šta je antiestablišment? Ovaj kabinet se sastoji od ljudi iz milijarderske klase, iz velikih finansijskih institucija, vojske itd. Kada pogledate berze onda zaista vidite koliko je on antiestablišmentski nastrojen – kaže Čomski za sajt „AlterNet“.

Tramp je za članove kabineta, između ostalog, izabrao Stivena Menuhina i Garija Kona, koji su dugi niz godina proveli u izvršnom odboru banke „Goldman Sak“.

– Otkako je Tramp izabran, akcije velikih finansijskih institucija sve više rastu. Investitori su oduševljeni jer on želi da eliminiše propise i da im omogući da ostvare više profita. Naravno, to će dovesti do novog kraha, ali to nije njihov problem. Poreski obveznici će o tome brinuti – kaže Čomski.

Trampovo obećanje nižih poreskih taksi i manje propisa doveli su do rasta akcija farmaceutskih kompanija i banaka.

Tramp je u februaru preuzeo korake koji za cilj imaju ukidanje ključnih regulativa finansijske industrije, uključujući Dod-Frankov zakon donet sa ciljem sprečavanja novog kraha bankarske industrije i mere koje predviđaju uvođenje finanijsih savetnika koji deluju u najboljem interesu klijenata.

Obamina administracija primenila je te mere kako bi reformisala Volstrit nakon ekonomske krize 2008. godine. Ali Trampova administracija kritikovala je te regulacije, navodeći da one ne štite klijente kao što se tvrdi, da predstavljaju preterano opterećenje i da su kontraproduktivne.

Administracija će „ukidati mnogo toga što je proizašlo iz Dod-Franka zato što, iskreno, imam toliko mnogo ljudi, mojih prijatelja koji imaju lepe biznise. Oni kažu da ne mogu da pozajme novac“, rekao je Tramp.

(Blic)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Pa ne znam da li uopšte vredi pokušavati da se takav scenario spreči. Tramp je bio poslednja nada. Lude, usijane glave nošene nezajažljivom pohlepom već jako dugo srljaju ka toj provaliji i nikakav glas razuma ih ne može zaustaviti. Isto ili slično bi se desilo i sa Klintonovom. Takav je izgleda sistem i bez njegove razgradnje nema pomoći, a nema snaga koje ga mogu razgraditi. Jedino da se sam razlupa uz veliki zemljotres i kišu ubojitih krhotina po celom svetu. Mi samo treba da se pripremimo za taj trenutak da spasemo šta se spasti da. A pošto unište Ameriku oni će se razmileti po svetu i nastaviti da grabe još beskrupuloznije i podlije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *