ЦРНА СО је НАЈМОЋНИЈИ ЛЕK на свету! Узима се по зрно и у РУСИЈИ се чува као БЛАГО

ЦРНА СО је НАЈМОЋНИЈИ ЛЕK на свету! Узима се по зрно и у РУСИЈИ се чува као БЛАГО

19 октобра 2020

Четврткова со јача од свих болести, а чува се у платненим кесицама иза икона и користи буквално по зрнце.

Одувек су Словени веровали да је Велики четвртак пред Васкрс посебан дан када би сваки православац требало да се реши свега сувишног. И сувишних добара, и хране, и ракије, и килограма а изнад свега – зла и греха.Тог дана су се у старој Царској Русији ложиле пећи да би се припремао моћан лек који чисти тело од свих болести, а кућу од сваког зла. Обичај је остао све до Октобарске револуције, а данас се овај лек за све болести припрема на Светој Гори и у традиционалним срединама у Русији.

Чудотворан лек је заправо со. Носи назив Четврткова со, јер се прави само четвртком. Црне је боје, због чега је и називају црна со. Додаје се у храну у зрнцима, веома мало, током нечије болести и гарантује – оздрављење и људима и животињама. Она, кажу, лечи и тело и дух.

Руси ову со праве и обичним четвртком. Таква со није толико моћна као она пред Васкрс, али има довољна јака исцељујућа својства.

Руски монаси на Светој Гори сваке године у четвртак пред највећи хришћански празник праве ову со, у исто време када припремају васкршње колаче и јаја. Њоме чувају своје здравље и терају све невоље и јад од манастира.

Они је праве тако што измешају крупну со са грубо млевеним брашном од кукурза у коју додају мало кухњске соли и воду. Смеса треба да буде као хлеб, тако се и замеша. Затим се увије у платнену крпу и добро обавије канапом, као што се, рецимо, праве кобасице. Kада се ватра која је пре тога распламсана, стиша и остане само жар, „кобасице“ од соли се затрпају у жар. Оставе се да изгоре током ноћи. Сва нечистоћа из измешане соли ће сагорети и остаће само – четврткова со.Сутрадан је већ спремна за коришћење. Ставља се у посебне кутије и платнене врећице и чува иза икона. Узима се у зрнцима, током целе године. Обавезно се стави у ћошак које срнце да чува кућу од сваког зла. Kада се неко разболи у јело се ставља четврткова со.

Не препоручује се да се много користи, јер има укус јаја. Није пријатна за јело, а и изузетно је драгоцена да би се користила као замена за обичну кухињску со. Специфичан укус јаја је уједно прави показатељ да ли сте је добро направили. Ако не мирише на јаја – рецепт није успео. Четврткова со није слана, тек мало се осећа укус соли.

Четврткова со која постане воденаста током чувања – сматра се несрећом коју је породица успела да избегне. Она се пажљиво скупља, ставља се испод воде и испире или се баца у реку.

Kада у кућу дође болест, узима се зрно и лече се укућани. Kористи се и за превентиву. У чашу воде раствори се зрнце ове соли и пије. Да болест и зло не дођу.

  • Рускиње су користиле, а неке користе и данас, четврткову со за одржавање лепоте.
  • Руске баке су у воду за умивање и купање додавале мало четврткове соли. Веровале су да уз помоћ ње постају привлачније.
  • Зрнце соли стављало се у џеп путнику који је ишао на далек пут да се здрав и срећан врати.
  • Зрнце четвркове соли су жене стављале испод узглавља брачног кревета да би се избегле свађе.
  • Деци се кришом стављало у млеко да не би била непослушна.
  • Младенцима се четврткова со растварала у пиће да би имали здрав пород.
  • Четврткова со у руској традицији има моћ да излечи болести и да засустави зле мисли.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u