ЦРНОГОРЦИ ПОРУЧУЈУ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: „Мило, не буде ли референдума, спреми се на устанак!“

ЦРНОГОРЦИ ПОРУЧУЈУ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: „Мило, не буде ли референдума, спреми се на устанак!“

16 јула 2016

sv-Milo-Nato 34Уколико би Мило Ђукановић и његови дворски историчари исте матрице којима дефинишу данашњицу, односно описују уједињење из 1918, примијенили да догађаје од 13. јула 1941. године, у уџбенику историје за завршне разреде основних и средњих школа могло би да стоји нешто отприлике овако:

„Разуларена маса друштвено неодговорних елемената, изманипулисана од стране великосрпских екстремиста и руских агената (комуниста) у освит зоре 13. јула 1941. извршила је удар на тек обновљену црногорску државност. Циљ тринаестојулских устаника није био само покушај рушења црногорске државности и гашење њене вјечности, већ је њихов неодговорни акт био је и усмјерен на заустављање црногорске интеграције у европску породицу народа и приступања Тројном пакту. Нажалост у својим наумима су успјели.“

Због тринаестојулских терориста пуних 65 година чекало се да се Црна Гора поново врати на стазе вјечности и хиљадугодишњости. Међутим, исконски непријатељи наше обновљене вјечности из Београда и Москве, тешко су се мирили са црногорским напретком у евроатлантским интеграцијама и отварању бриселских поглавља.

Стога су 24. октобра 2015, окупили потомке тринаестојулских терориста, исконске мрзитеље свега црногорског, са задатком да Црну Гору врате у 13. јул 1941.

Херојским држањем наше полиције и САЈ-а, одговорним односом конструктивне опозиције и подршком савезника из Амбасаде САД у Подгорици – банде злотвора су растурене, црногорска државност и вјечност су сачуване, а наш пут у европску породицу народа и интеграција у NATOпакт настављене.“

Једни разлог зашто Ђукановић и његова камарила за сада избјегавају да и догађаје из 13. јула 1941. прилагоде својим дневно политичким потребама, као што рецимо тренутно раде са Његошем, или раније са Гаврилом Принципом, Мојковачком битком и Уједињењем 1918, јесте то што црногорско друштво ипак није спремно да се доминантно одрекне вриједности антифашизма. Стога су се Ђукановић и екипа опредијелили за бизарни компромис, да данашњи датум обиљежавају као Дан државности, уз стихове химне човјека против чијег је покушаја образовања квислиншке Независне Државе Црне Горе, подигнут и Тринаестојулски устанак.

Пошто се Ђукановићева идеолошка камарила тренутно се налази у јеку рата са Његошем, за очекивати је – уколико у овом рату тријумфују и Његоша истјерају из црногорских школа – да се следећи на њиховој мети нађе народни устанак ид 13. jула 1941. Тек када се паролама „Никад више под Мојковцем“ и „Никад више 1918“ придода и „Никад више 13. jул“, логички низ идентитета новог дукљанског човјека биће комплетиран.

Ако упоредимо личности Секуле Дрљевића, родоначелника идеје о оваквој независној Црној Гори (независној понајвише од њене аутентичне историје) и њеног реализатора Мила Ђукановића, примијетићемо запањујуће сличности, мало разлика и једну недоумицу. Обојица су своју политичку каријеру започели као тешки српски националисти, ако апстрахујемо Милову комунистичку прошлост, јер у Секулиној младости комунизам није постојао.

Секула Дрљевић је био предлагач резолуције да Црна Гора мора ући у Први свјетски рат на страни Србије. Током парламентарне дебате Дрљевић је у завршној ријечи више пута позивао на „спас српства“ подвлачећи: „Двије су српске краљевине сада једно“. Мило је са друге стране мрзио шах због шаховнице, говорио да се Косово мора бранити свим средствима, као и да се са „усташама морамо праведније разграничити него што су то урадили приучени бољшевички картографи“.

Секула Дрљевић је такође био велики заговорник уједињења 1918. и активни подржавалац Подгоричке скупштине. Мило се слично држао 1993. и лично руководио спровођењем референдума, на коме је двије трећине грађана Црне Горе гласале за заједничку државу са Србијом.

Е, проблем са Секулом настао је након што је постављен „само“ за секретара Министарства правде Краљевине СХС, а не министра како му је било обећано. Тада он одлучује да преврне ћурак и почиње да се залаже за равноправност Црне Горе унутар Краљевине СХС. Мило је урадио отприлике исто, након што је Слободан Милошевић покушао да стопира његов шверц цигарета и остале криминалне послове.

Временом је Секула почео да се залаже за независну Црну Гору, Мило Ђукановић исто.

Дрљевић је 12. јула 1941. скупштинском одлуком покушао да Црну Гору уведе у Тројни пакт.

Кроз неколико мјесеци Мило Ђукановић на исти начин планира да у парламенту изгласа улазак Црне Горе у NATO пакт.

Дакле морални светоназори, развојни политички пут, склоност ка политичком камелеонству, а рекло би се и људски материјал од кога су направљени – исти су код обојице. Једина битна разлика је што Секула Дрљевић није реализовао своје амбиције, док је Ђукановић у свему зацртаном остваривао успјех. Трајна недоумица остаће да ли је Мило био успјешнији од Секуле због својих личних способности, или сплета историјских околности.

Устанак од 13. јула 1941. био је одговор народа на покушај сврставања Црне Горе међу земље потписнице Тројног пакта. Уколико Мило Ђукановић у потпуности покуша да ископира Секулу Дрљевића, па одлуку о уласку у NATO повјери посланицима ДПС-а и тастерима америчке амбасаде унутар опозиције – постоји ли другачији одговор од оног који су наши преци дали прије равно 75 година?

Дакле, не буде ли референдума, биће новог 13. jула! Не у рат, не у NATO!

(аутор: Игор ДАМЈАНОВИЋ, интернет магазин „Шушањска Народна Република“)

KOMENTARI22 коментара

 1. Sančo Pansa says:

  Toliko snažno insistiranje na ulasku u NATO, i po svaku cijenu je u cilju uznemiravanja građana i dovođenja do nemira konačnog usijanja. A to nema veze sa realnom željom da uvede CG u NATO, već priprema za u građanske nemire koji bi trebalo da eskaliraju u prave i krvave sukobe!Da bi se onda uključili i Šiptari, a sa njima u haos da ulete i Sandžaklije!!! Uništavanje srpskih država i Pravoslavlja to je cilj, a mi te države možemo zvati kako god hoćemo: Makedonije, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Metohija...Plan Vatikana i Anglo-saksonaca je da se napravi Velika Albanija na uštrb teritorija pravoslavih država u okruženju!!!

 2. Danilo says:

  Sve si u pravu Sanco! Pokusati sigurno hoce, ali uspeti nece NIKADA!

 3. Branko Samac says:

  280 hiljada Milogoraca hoće na silu da uvedu 180 hiljada Srba iz Crne Gore u NATO. Znači li to da će Milogorci naterati te Srbe da pucaju na braću ako dođe do rata?

  • Sančo Pansa says:

   Tih 180 hiljada, sigurno nikada neće dozvoliti sebi i svojima da budu sluge dželatu, i sve to bez ikakve potrebe! Čak ni pod zvaničnom turskom vlašću preci tog naroda nijesu nikada pristali na robstvo - već su dovijeka pružali oružane otpore i sukobljavali su se sa okupatorom.To i Milo zna bolje nego bilo ko, no - mora da odradi zadatak i proizvede nerede, nakon kojih on odlazi u Britaniju, a drugi stupaju na scenu da prave mini Markale i Račak, a tamo ne fali mnogo. Šiptari će reći da su izazvani od Velikosrba i Velikorusa, a SAD i VB će se nadovezati da jesve to maslo Rusije...Suvišna je svaka priča...

  • rale says:

   Zasto ste toliko zapjenili, kad i Srbi imaju svog Mila, ali jos goreg i taj ce i da prizna Kosovo(vec ga je priznao), i da uvede zemljuu Nato, i Bleru i Klintonu i ostalim zlocincima ce da uruci orden... Zivi bili pa vidjeli!!!

 4. dejan says:

  NE TREBA ZABORAVITI ZA OVOG KRETENA GLASA VEC 20 GODINA CRNOGORSKI TZV NAROD NE SRBI, PO MENI TAJ JE NAROD IZMISLJEN NEMAJU JEZIKA GRAMATIKU PADEZE NITI MOGU NAPISATI 100 000 RECI KOLIKO SADRZE EVROPSK I JEZICI MINIMALNO.ZANIMA ME KAKO SE NA CRNOGORSKOM JEZIKU KAZE VOZ DA NIJE SRPSKA REC VLAK JE HRVATSKI STO CE IZMISLIT ZA OVU REC DA M IJE ZNATI NAJBOLJE JE DA UZMU PRAVOPIS ALBANSKI POSTO SU IZBACILI CIRILU KAO PSIMO PRAVOLSANOG SVETA JER JEDINO UCRNOJ GORI LATINICA KOJA JE HRVATSKA JE PISMO TZV PRAVOSLAVACA CRNOGORSKIH. BUGARI RUMUNJI SRBI RUSI GRCI IMAJU SVOJA PISMA OVO JE STOKA OD NACIJE I SMECE STO OCEKIVATI OD SMRADA NEGO SMECE. ALI TO JE TAKO U ISTOORIJI OTPAD JE NAJGORI

 5. miki says:

  srbi moraju dignuti ustanak ako misle da ne budu robovi komunistickih ahara i idajnika srbi su postale sad gore od kurdi

 6. Svetislav says:

  Najveci deo Milogoraca koji hocu nato su siptari, muslimani, onih dve hiljade kurvatskih usrasa i crnogorske jajare i komunjare!

 7. Svetislav says:

  @dejan...Odlican argumenat u vezi jezika i pisma! Crnogorci nikada nisu pisali latinicom a sad se trude da budu "istureno odeljenje" usraskih crkotina!

 8. Baja says:

  Hrvatska mladost u Splitu zivi i zabavlja se a vi govnari samo trljate jedno te isto svaki dan Govnari ste

  • VUK says:

   Baja jel tebe neko tera da jedes gomna il to radis dobrovoljno

 9. Baja says:

  Kako to da Hrvatine i Crnogorci nemaju problema a vi Srbice niko ni za suvu sljivu? A bice nas dva imamo nase more plavo Jadrsnsko, Nije vama lako kupajuci se u adi ciganliji sa ciganima!!!!!!!

  • Svetislav says:

   @бајацпајац....имате ви курац море кад је сада све то швапско, а следећа генерација курвата ће плаћати улазнице да може да приђе том "плавом" јадрану пуном гована и радијације од бачених бомби из авијана! За ове милогорце вреди исто, али само што ће им шиптари наплаћивати улаз у море! Што се тиче провода, нама је супер са курватицама на сплавовима, па их враћамо "напуњене" код вас у Спалато!

   • Baja says:

    crkni pukni al more je nase,,bedo

    • VUK says:

     nece jos dugo biti vase samo polako

   • VUK says:

    kurvatice se pune do bola i jos placaju dobro dranje

 10. farma na parove says:

  u svoje dvorište molim, i razvijate vašu budućnost zvanu rijaliti

 11. flamantes says:

  Srbistanci u Aziju đe vam je i mjesto, a Crna Gora i Crnogorci u Evropu, đe im je mjesto. Ne vjerujem da je odnos snaga kako si rekao, zaista nijesam išao od čovjeka do čovjeka da ga pitam je li azijatski Srbistanac ili Crnogorac, ali jadnim Srbistancima NATO smeta zbog jedne stvari, jer im članstvo Crne Gore u NATO nepovratno ruše snove o obnovljenoj Kraljevini Srbiji, i onemogućava im da izvedu genocisd nad Crnogorcima, kao 1918. Nećete nas naći na spavanju ovaj put.

 12. Svetislav says:

  @flamantes...Како лијепо милогорско име имаш, прави си усраша или ишљамац! Али ако си србско црногорског порекла онда си се посрао на гробове предака који су увек говорили да су Срби! Зато немој да бринеш за србску Царевину, она ће се десити и са тобом или без тебе брата дивљег шиптарског испрдка! Што се тиче садашње "црње горе" и "јебвропе" таман им се слажете са овим арапским имигрантима, јер личите по понашању дивље гомиле на њих!

 13. Znamo sve o crnogorcima says:

  Ma evo ih nadiru, sve heroj do heroja jurisaju na Djukanovica. Ej nemojte vise o crnogorskom herojstvu, cojstvu i slavi. to su sve izmisljene price, upravo ista kao ovaj clanak. Svi su oni isti kao Djukanovic.

 14. sergedzija says:

  komunisti ce opet srbima borbu za slobodu biti glavnia prepreka lako je ustasama dok je komunista u srbiji i crnoj gori srbi nemogu se odbraniti bez ruske federacije

 15. ilija says:

  srbi moraju na balkanu da ratuju sa koministima onda redom da odbrane svoje granice srbije kojim je oduzeto karlobak virovitice ali bez seselja samo sa bracom rusima i kinezima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u