ЦРНОГОРЦИ ПОРУЧУЈУ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: „Мило, не буде ли референдума, спреми се на устанак!“

CRNOGORCI PORUČUJU MILU ĐUKANOVIĆU: „Milo, ne bude li referenduma, spremi se na ustanak!“

16 jula 2016

sv-Milo-Nato 34Ukoliko bi Milo Đukanović i njegovi dvorski istoričari iste matrice kojima definišu današnjicu, odnosno opisuju ujedinjenje iz 1918, primijenili da događaje od 13. jula 1941. godine, u udžbeniku istorije za završne razrede osnovnih i srednjih škola moglo bi da stoji nešto otprilike ovako:

„Razularena masa društveno neodgovornih elemenata, izmanipulisana od strane velikosrpskih ekstremista i ruskih agenata (komunista) u osvit zore 13. jula 1941. izvršila je udar na tek obnovljenu crnogorsku državnost. Cilj trinaestojulskih ustanika nije bio samo pokušaj rušenja crnogorske državnosti i gašenje njene vječnosti, već je njihov neodgovorni akt bio je i usmjeren na zaustavljanje crnogorske integracije u evropsku porodicu naroda i pristupanja Trojnom paktu. Nažalost u svojim naumima su uspjeli.“

Zbog trinaestojulskih terorista punih 65 godina čekalo se da se Crna Gora ponovo vrati na staze vječnosti i hiljadugodišnjosti. Međutim, iskonski neprijatelji naše obnovljene vječnosti iz Beograda i Moskve, teško su se mirili sa crnogorskim napretkom u evroatlantskim integracijama i otvaranju briselskih poglavlja.

Stoga su 24. oktobra 2015, okupili potomke trinaestojulskih terorista, iskonske mrzitelje svega crnogorskog, sa zadatkom da Crnu Goru vrate u 13. jul 1941.

Herojskim držanjem naše policije i SAJ-a, odgovornim odnosom konstruktivne opozicije i podrškom saveznika iz Ambasade SAD u Podgorici – bande zlotvora su rasturene, crnogorska državnost i vječnost su sačuvane, a naš put u evropsku porodicu naroda i integracija u NATOpakt nastavljene.“

Jedni razlog zašto Đukanović i njegova kamarila za sada izbjegavaju da i događaje iz 13. jula 1941. prilagode svojim dnevno političkim potrebama, kao što recimo trenutno rade sa Njegošem, ili ranije sa Gavrilom Principom, Mojkovačkom bitkom i Ujedinjenjem 1918, jeste to što crnogorsko društvo ipak nije spremno da se dominantno odrekne vrijednosti antifašizma. Stoga su se Đukanović i ekipa opredijelili za bizarni kompromis, da današnji datum obilježavaju kao Dan državnosti, uz stihove himne čovjeka protiv čijeg je pokušaja obrazovanja kvislinške Nezavisne Države Crne Gore, podignut i Trinaestojulski ustanak.

Pošto se Đukanovićeva ideološka kamarila trenutno se nalazi u jeku rata sa Njegošem, za očekivati je – ukoliko u ovom ratu trijumfuju i Njegoša istjeraju iz crnogorskih škola – da se sledeći na njihovoj meti nađe narodni ustanak id 13. jula 1941. Tek kada se parolama „Nikad više pod Mojkovcem“ i „Nikad više 1918“ pridoda i „Nikad više 13. jul“, logički niz identiteta novog dukljanskog čovjeka biće kompletiran.

Ako uporedimo ličnosti Sekule Drljevića, rodonačelnika ideje o ovakvoj nezavisnoj Crnoj Gori (nezavisnoj ponajviše od njene autentične istorije) i njenog realizatora Mila Đukanovića, primijetićemo zapanjujuće sličnosti, malo razlika i jednu nedoumicu. Obojica su svoju političku karijeru započeli kao teški srpski nacionalisti, ako apstrahujemo Milovu komunističku prošlost, jer u Sekulinoj mladosti komunizam nije postojao.

Sekula Drljević je bio predlagač rezolucije da Crna Gora mora ući u Prvi svjetski rat na strani Srbije. Tokom parlamentarne debate Drljević je u završnoj riječi više puta pozivao na „spas srpstva“ podvlačeći: „Dvije su srpske kraljevine sada jedno“. Milo je sa druge strane mrzio šah zbog šahovnice, govorio da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se sa „ustašama moramo pravednije razgraničiti nego što su to uradili priučeni boljševički kartografi“.

Sekula Drljević je takođe bio veliki zagovornik ujedinjenja 1918. i aktivni podržavalac Podgoričke skupštine. Milo se slično držao 1993. i lično rukovodio sprovođenjem referenduma, na kome je dvije trećine građana Crne Gore glasale za zajedničku državu sa Srbijom.

E, problem sa Sekulom nastao je nakon što je postavljen „samo“ za sekretara Ministarstva pravde Kraljevine SHS, a ne ministra kako mu je bilo obećano. Tada on odlučuje da prevrne ćurak i počinje da se zalaže za ravnopravnost Crne Gore unutar Kraljevine SHS. Milo je uradio otprilike isto, nakon što je Slobodan Milošević pokušao da stopira njegov šverc cigareta i ostale kriminalne poslove.

Vremenom je Sekula počeo da se zalaže za nezavisnu Crnu Goru, Milo Đukanović isto.

Drljević je 12. jula 1941. skupštinskom odlukom pokušao da Crnu Goru uvede u Trojni pakt.

Kroz nekoliko mjeseci Milo Đukanović na isti način planira da u parlamentu izglasa ulazak Crne Gore u NATO pakt.

Dakle moralni svetonazori, razvojni politički put, sklonost ka političkom kameleonstvu, a reklo bi se i ljudski materijal od koga su napravljeni – isti su kod obojice. Jedina bitna razlika je što Sekula Drljević nije realizovao svoje ambicije, dok je Đukanović u svemu zacrtanom ostvarivao uspjeh. Trajna nedoumica ostaće da li je Milo bio uspješniji od Sekule zbog svojih ličnih sposobnosti, ili spleta istorijskih okolnosti.

Ustanak od 13. jula 1941. bio je odgovor naroda na pokušaj svrstavanja Crne Gore među zemlje potpisnice Trojnog pakta. Ukoliko Milo Đukanović u potpunosti pokuša da iskopira Sekulu Drljevića, pa odluku o ulasku u NATO povjeri poslanicima DPS-a i tasterima američke ambasade unutar opozicije – postoji li drugačiji odgovor od onog koji su naši preci dali prije ravno 75 godina?

Dakle, ne bude li referenduma, biće novog 13. jula! Ne u rat, ne u NATO!

(autor: Igor DAMJANOVIĆ, internet magazin „Šušanjska Narodna Republika“)

KOMENTARI22 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Toliko snažno insistiranje na ulasku u NATO, i po svaku cijenu je u cilju uznemiravanja građana i dovođenja do nemira konačnog usijanja. A to nema veze sa realnom željom da uvede CG u NATO, već priprema za u građanske nemire koji bi trebalo da eskaliraju u prave i krvave sukobe!Da bi se onda uključili i Šiptari, a sa njima u haos da ulete i Sandžaklije!!! Uništavanje srpskih država i Pravoslavlja to je cilj, a mi te države možemo zvati kako god hoćemo: Makedonije, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Metohija...Plan Vatikana i Anglo-saksonaca je da se napravi Velika Albanija na uštrb teritorija pravoslavih država u okruženju!!!

 2. Danilo says:

  Sve si u pravu Sanco! Pokusati sigurno hoce, ali uspeti nece NIKADA!

 3. Branko Samac says:

  280 hiljada Milogoraca hoće na silu da uvedu 180 hiljada Srba iz Crne Gore u NATO. Znači li to da će Milogorci naterati te Srbe da pucaju na braću ako dođe do rata?

  • Sančo Pansa says:

   Tih 180 hiljada, sigurno nikada neće dozvoliti sebi i svojima da budu sluge dželatu, i sve to bez ikakve potrebe! Čak ni pod zvaničnom turskom vlašću preci tog naroda nijesu nikada pristali na robstvo - već su dovijeka pružali oružane otpore i sukobljavali su se sa okupatorom.To i Milo zna bolje nego bilo ko, no - mora da odradi zadatak i proizvede nerede, nakon kojih on odlazi u Britaniju, a drugi stupaju na scenu da prave mini Markale i Račak, a tamo ne fali mnogo. Šiptari će reći da su izazvani od Velikosrba i Velikorusa, a SAD i VB će se nadovezati da jesve to maslo Rusije...Suvišna je svaka priča...

  • rale says:

   Zasto ste toliko zapjenili, kad i Srbi imaju svog Mila, ali jos goreg i taj ce i da prizna Kosovo(vec ga je priznao), i da uvede zemljuu Nato, i Bleru i Klintonu i ostalim zlocincima ce da uruci orden... Zivi bili pa vidjeli!!!

 4. dejan says:

  NE TREBA ZABORAVITI ZA OVOG KRETENA GLASA VEC 20 GODINA CRNOGORSKI TZV NAROD NE SRBI, PO MENI TAJ JE NAROD IZMISLJEN NEMAJU JEZIKA GRAMATIKU PADEZE NITI MOGU NAPISATI 100 000 RECI KOLIKO SADRZE EVROPSK I JEZICI MINIMALNO.ZANIMA ME KAKO SE NA CRNOGORSKOM JEZIKU KAZE VOZ DA NIJE SRPSKA REC VLAK JE HRVATSKI STO CE IZMISLIT ZA OVU REC DA M IJE ZNATI NAJBOLJE JE DA UZMU PRAVOPIS ALBANSKI POSTO SU IZBACILI CIRILU KAO PSIMO PRAVOLSANOG SVETA JER JEDINO UCRNOJ GORI LATINICA KOJA JE HRVATSKA JE PISMO TZV PRAVOSLAVACA CRNOGORSKIH. BUGARI RUMUNJI SRBI RUSI GRCI IMAJU SVOJA PISMA OVO JE STOKA OD NACIJE I SMECE STO OCEKIVATI OD SMRADA NEGO SMECE. ALI TO JE TAKO U ISTOORIJI OTPAD JE NAJGORI

 5. miki says:

  srbi moraju dignuti ustanak ako misle da ne budu robovi komunistickih ahara i idajnika srbi su postale sad gore od kurdi

 6. Svetislav says:

  Najveci deo Milogoraca koji hocu nato su siptari, muslimani, onih dve hiljade kurvatskih usrasa i crnogorske jajare i komunjare!

 7. Svetislav says:

  @dejan...Odlican argumenat u vezi jezika i pisma! Crnogorci nikada nisu pisali latinicom a sad se trude da budu "istureno odeljenje" usraskih crkotina!

 8. Baja says:

  Hrvatska mladost u Splitu zivi i zabavlja se a vi govnari samo trljate jedno te isto svaki dan Govnari ste

  • VUK says:

   Baja jel tebe neko tera da jedes gomna il to radis dobrovoljno

 9. Baja says:

  Kako to da Hrvatine i Crnogorci nemaju problema a vi Srbice niko ni za suvu sljivu? A bice nas dva imamo nase more plavo Jadrsnsko, Nije vama lako kupajuci se u adi ciganliji sa ciganima!!!!!!!

  • Svetislav says:

   @bajacpajac....imate vi kurac more kad je sada sve to švapsko, a sledeća generacija kurvata će plaćati ulaznice da može da priđe tom "plavom" jadranu punom govana i radijacije od bačenih bombi iz avijana! Za ove milogorce vredi isto, ali samo što će im šiptari naplaćivati ulaz u more! Što se tiče provoda, nama je super sa kurvaticama na splavovima, pa ih vraćamo "napunjene" kod vas u Spalato!

   • Baja says:

    crkni pukni al more je nase,,bedo

    • VUK says:

     nece jos dugo biti vase samo polako

   • VUK says:

    kurvatice se pune do bola i jos placaju dobro dranje

 10. farma na parove says:

  u svoje dvorište molim, i razvijate vašu budućnost zvanu rijaliti

 11. flamantes says:

  Srbistanci u Aziju đe vam je i mjesto, a Crna Gora i Crnogorci u Evropu, đe im je mjesto. Ne vjerujem da je odnos snaga kako si rekao, zaista nijesam išao od čovjeka do čovjeka da ga pitam je li azijatski Srbistanac ili Crnogorac, ali jadnim Srbistancima NATO smeta zbog jedne stvari, jer im članstvo Crne Gore u NATO nepovratno ruše snove o obnovljenoj Kraljevini Srbiji, i onemogućava im da izvedu genocisd nad Crnogorcima, kao 1918. Nećete nas naći na spavanju ovaj put.

 12. Svetislav says:

  @flamantes...Kako lijepo milogorsko ime imaš, pravi si usraša ili išljamac! Ali ako si srbsko crnogorskog porekla onda si se posrao na grobove predaka koji su uvek govorili da su Srbi! Zato nemoj da brineš za srbsku Carevinu, ona će se desiti i sa tobom ili bez tebe brata divljeg šiptarskog isprdka! Što se tiče sadašnje "crnje gore" i "jebvrope" taman im se slažete sa ovim arapskim imigrantima, jer ličite po ponašanju divlje gomile na njih!

 13. Znamo sve o crnogorcima says:

  Ma evo ih nadiru, sve heroj do heroja jurisaju na Djukanovica. Ej nemojte vise o crnogorskom herojstvu, cojstvu i slavi. to su sve izmisljene price, upravo ista kao ovaj clanak. Svi su oni isti kao Djukanovic.

 14. sergedzija says:

  komunisti ce opet srbima borbu za slobodu biti glavnia prepreka lako je ustasama dok je komunista u srbiji i crnoj gori srbi nemogu se odbraniti bez ruske federacije

 15. ilija says:

  srbi moraju na balkanu da ratuju sa koministima onda redom da odbrane svoje granice srbije kojim je oduzeto karlobak virovitice ali bez seselja samo sa bracom rusima i kinezima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *