Чудо од љубичастих речи

Čudo od ljubičastih reči

1 maja 2018

ČAROLIJU četiri reči: ljubičasto (kao oči), široko (kao osmeh ), dugačko (kao kosa) i sećanje (koje je nepouzdano i treba ga vežbati), mališanima u prepunoj dvorani Kulturnog centra Aleksinac otkrila je književnica Vesna Ćorović Butrić, primajući ovogodišnju nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade književnih susreta “Gordana Brajović”, za roman “Izmislica” (“Laguna”). U finalu petodnevnog festivala poezije i trešanja u cvetu, koji je ovog proleća zagazio u treću deceniju, ona se upravo prisetila susreta sa Gordanom Brajović, pesnikinjom i reporterom “Večernjih novosti”, čije ime čuva ova manifestacija.

Predsednica žirija, koji je “Izmislicu” odabrao između 26 dela, Zorana Opačić, ocenila je da po svojoj imaginaciji ovaj roman “kreativno korespondira i sa nasleđem kerolovske fantastike”. A prema odlukama žirija, u kome su bili Vladimir Andrić i Boško Lomović, nagrade su juče primili i mališani čije su pesme i prozni radovi ocenjeni kao najbolji među 400 pristiglih radova. Nagrađene je pozdravio i zamenik predsednika opštine Aleksinac Čedomir Rakić, kao i direktorka KC Maja Radoman Cvetićanin.

Prema motivima poezije Gordane Brajović, igrokaz koji je napisala dobitnica nagrade sa njenim imenom Violeta Jović izveli su članovi dramske grupe kulturnog centra, koje je songovima podržao Branimir Rosić. Mališani su rešavali i “mozgalice” popularnog pisca Uroša Petrovića.

Učesnici festivala posetili su juče i đake škole u Subotincu, u kome je Gordana rođena, a pisci i pesnici družili su se sa učenicima iz Mozgova, Rutevca, Trnjana, Žitkovca, Tešice i Aleksinačkih Rudnika.

ZAHVALNICE

FESTIVAL se odužio dugogodišnjim saradnicima, pojedincima i školama iz svih krajeva Srbije dodelom zahvalnica. Među njima su i novinari i veterani “Večernjih novosti” Jovan Kesar, Dragan Bogutović i Milomir Kragović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *