Да ли ће ЕУ престати да нас условљава?

Da li će EU prestati da nas uslovljava?

4 novembra 2015

Mogherini i Hahn u Sarajevu: Ovo može biti prilika za BiHDeo saopštenja kabineta ministarke Joksimović posle sastanka sa Majklom Davenportom u kome se navodi da sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom može da se primenjuje do trenutka stupanja Srbije u punopravno članstvo EU, ne znači da će prestati pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji, smatraju analitičari.

Glavni urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović kaže za Sputnjik da iako se taj deo saopštenja može tumačiti kao ohrabrujuća informacija, to ne znači da će doći do zaokreta u politici uslovljavanja Srbije.

On je dodao da je tom izjavom samo konstatovano činjenično stanje, ali da u praksi stvari nisu tako jednostavne ni ohrabrujuće zato što uvek postoji period takozvanog usaglašavanja spoljne politike. Reč je o procesu koji se sprovodi duže vreme i tokom pregovora o priključenju, odnosno sve dok određena zemlja ne postane članica EU.

„Sam sporazum o specijalnim vezama (sa Rusijom) nije ugrožen i verovatno formalno neće biti stavljan van snage ali, u suštini, ovo usaglašavanje spoljne politike kao i harmonizovanje ekonomske politike — a jedno i drugo je dovoljno široko da se unutar toga može stavljati sve i svašta — ostavlja širok prostor za razne vrste pritisaka i ucena oko konkretnih stvari, pa i oko odnosa sa Ruskom Federacijom, kako političkih tako i ekonomskih“, rekao je Vukadinović.

On smatra da je saopštenje samo „stavljanje obloga i ublažavanje šokantnog efekta koji je u srpskoj javnosti izazvala izjava Dmitrija Medvedeva — da se od Srbije traži da odustane od sporazuma o specijalnim vezama sa Rusijom.

„Ne treba očekivati da će tako neke vrste pritisaka, zahteva i manje-više nepristojnih ponuda prema Srbiji biti skinute sa dnevnog reda“, zaključio je Vukadinović.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je za Sputnjik da se deo saopštenja ne može tumačiti kao najava prestanka pritiska na Srbiju i dodao da će se nastaviti stalan pritisak „koji možda neće biti isforsiran da bi se otvorilo prvo poglavlje“, jer otvaranje prvog poglavlja u pregovorima je samo simboličan korak koji ne znači ništa. Međutim, kako se budu otvarala sledeća poglavlja, a naročito ako bismo došli do predvorja EU, onda bi to pitanje bilo ponovo aktuelizovano i pre nego što bi Srbija postala zemlja-članica, smatra Milivojević.

„Kada to izjavi jedan nekredibilan predstavnik države Srbije, kao što je ministarka bez portfelja, i jedan nekredibilni predstavnik EU kao što je, uslovno rečeno, ambasador EU u Srbiji, onda to ne znači ništa. Ja bih voleo da sam to čuo iz usta premijera Srbije ili nekog komesara za integracije, odnosno bivšeg komesara za proširenje, pa da kažem — da, to je onda stav“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, ova „ohrabrujuća izjava došla je sada zato što se mnogo toga čini u cilju relaksacije ovog režima, s obzirom na činjenicu da se u Prištini jednom strahovitom brzinom dovršava proces odvajanja Kosova od Srbije“.

„Sve što se dešava je jedna vrsta neverovatnog ubrzanja u cilju što bržeg preumljenja građana Srbije i pokušaja da se oni dovedu u poziciju da prihvate zdravo za gotovo sve što premijer potpiše i sve što EU naredi kao uslov za otvaranje jednog od poglavlja“, rekao je Milivojević i podsetio na primer Turske koja je pre 40 godina otvorila prva poglavlja, a dan-danas nije ni blizu EU.

(Sputnik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Fred says:

    Srbija nema snage ni moći da sjedi na dvije stolice. To je privilegija velikih, a Srbija kao mala država i mali narod ne može to sebi priuštiti. Dakle, izaberite više - hoćete li u EU ili sa Rusijom i prestanite dosađivati svijetu svojom neodlučnošću. Nezreli ste!

  2. Nada says:

    Traziti da se otvaraju nekakva poglavlja za ulazak u jednu tvorevinu kakva je EU je van pameti.Ako su u pitanju finansijske prednosti,laz jer koliko se dobije jos vise se izgubi,roba se uvozi bez carine a Srbija ne moze nista da izveze jer su evropske zemlje prenatrpane svojim proizvodima.Laksa rasprodaja kapitala i drzavne imovine je prednost medjutim novac koji kapitalista stvori na jeftinoj srpskoj radnoj snazi iznosi iz zemlje a porez koji treba da plati krivotvoreci smanji na minimum.To je par razloga za ulazak u EU.Sve ostalo su velike mane i ucjene i gubitak slobode.Nego treba odustati od te glupe ideje,raspustiti sve nevladine organizacije i EU koordinatore,cime ce se ustediti veliki novac a uz to stati na kraj tim petokolonasima.Okrenuti se Rusiji(ako nas hoce),Kini,zemljama Briksa.Oni nas ne ucjenjuju,dobivamo povoljne kredite,vjerovatno ce i ulagati,otvoriti ce nam trziste sto vec i rade,sacuvati cemo Kosovo i Vojvodinu i druziti se sa prijateljima a ne sa neprijateljima.Od EU i NATO-a nista dobro ne mozemo ocekivati jer je njihova ,stotinama godina,zelja da uniste srbe i pravoslavni narod.Ne moze se zivjeti u zajednici sa neprijateljem i onim tko ti zeli zlo.Narod i Vucic(ako nije placenik) bi to trebali,konacno,shvatiti!!!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *