ДА ЛИ ЈЕ КИНА ЗНАЛА НЕШТО ШТО ДРУГИ НИСУ? Сада је јасно зашто је спремно дочекала кризу изазвану короном, У ОВОМЕ ЈЕ ТАЈНА!

ДА ЛИ ЈЕ КИНА ЗНАЛА НЕШТО ШТО ДРУГИ НИСУ? Сада је јасно зашто је спремно дочекала кризу изазвану короном, У ОВОМЕ ЈЕ ТАЈНА!

11 маја 2020

Док је друга највећа светска економија, Кина, претрпела прво привредно смањење због пандемије Ковид-19, неки стручњаци тврде да се земља већ дуже време припремала за могућу кризу.

РТ је разговарао са економистима како би открио да ли је Пекинг предвидео економски пад и о реакцији кинеске владе на њега.– Нико, укључујући Пекинг, није могао да предвиди дубину и тежину ове пандемије, посебно криптичне параметре преноса по којима се шири вирус Ковид-19. То је уистину пандемија, која се догађа једном у сто година – рекао је Сорав Гупта, старији сарадник Института за кинеско-америчке студије.

Према његовим речима, Кина је била боље припремљена, јер је „у пуно здравијој фискалној позицији, у поређењу са већином напредних економија и других економија у развоју“.

Гупта је објаснио да је ниво дуга централне владе, као проценат БДП-а прилично скроман, што значи да на владином рачуну има довољно простора за политику повећавања средстава. Такође, ниво дуга потрошача, у односу на приходе је скроман, па ни они не превладавају те слободно могу отворити своје новчанике.

Његове наводе поновио је Ендрју Лијанг, међународни и независни кинески стратег, који је рекао да је „Кина увек усмерена на дугорочну стратегију“ и боље је припремљена за сваку кризу захваљујући државном капитализму.

– Држава може да усмери велика средства и мобилизује предузећа и људе ефикасније од Запада. Иста способност демонстрирана је током азијске финансијске кризе 1997-1998. и светске финанцијске кризе 2008. – рекао је Лијанг.

Према Темуру Умарову, стручњаку за Кину и централну Азију у московском центру Карнеги, свака се држава налази у различитој економској ситуацији, па се и њихов одговор на пандемију коронавируса разликује. Иако су неке земље најавиле бројне пакете економских подстицаја, Кина се сресредила на опоравак домаће потрошње, као и на помоћ малим и средњим подузећима, рекао је. Сви аналитичари сложили су се да ни Кина нити друге земље нису могле предвидети размере тренутне кризе.

– Постоји цунами негативних ставова о Кини, који су настали као последица ширења кризе. Америка је додатно допринела лошем стању. Али Кина је и даље друга највећа економија, већа од осталих земаља БРИЦ-а заједно – рекао је Лијанг.

Напоменуо је како много већи број земаља има Кину као свог највећег трговинског партнера, а не Сједињене Државе.

– Успркос раздвајању које су узроковале САД, сложеност модерних производних процеса практично онемогућава раздвајање свега од Кине, од материјала попут ретких елемената до компоненти и делова, па чак и логистике, с обзиром на то да је већина највећих светских контејнерских лука у Кини. Земља такође брзо надограђује своје врхунске технологије, укључујући 5Г и вештачку интелигенцију – рекао је он.

Не треба тражити неке циљане акције кинеске владе како би се припремила економија земље за следећу кризу, рекао је Сергеј Луконин из Института за светску економију и међународне односе.

Економиста, специјализован за кинеске студије, указао је на чињеницу да је кинеска економија постала стабилнија у последњој деценији.

– Сада разумеју како кренути даље – посебно током ове кризе када је све повезано с интернетом и дигиталним услугама.

Према Гупти, кинеска економија биће у порасту касније ове године, а чак ће и годину завршити са укупним позитивним растом.

– Неће постојати опоравак у облику слова В и засигурно раст неће бити нигде близу циља од шест одсто, пре Цовид-19. Раст ће се више кретати у распону од од један до два одсто – рекао је, и додао:

Али чак и по овом ниском стандарду, Кина ће бити најбрже растућа економија међу главним економским силама ове године, а Источна Азија, Азија-Тихи океан, најбржа растућа економска регија света.

(logicno.com)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Риста says:

    Па ја не знам шта је 5Г али надам се да ће људи који познају ту ствар, објаснити шта значи Кинеска 5Г мрежа за Србију. Или можда кинеска 5Г није штетна за Србију? Не видим ни једно објашњење али сигурно ће бити. Можда и одговор да ли су за Србију мање трагичне кинеске печене шеве са неба и кинески чипови од било којих других. А можда Кина хоће да побије своје становнике са 5Г роштиљом? Или можда наши стручњаци не могу да уклопе своја схватања са кинеском 5Г? Објасните нам разлику између питоме кинеске 5Г и дивље америчке 5Г. У чему је лековитост кинеске 5Г? Зашто је Хуавеји санкционисан и шта је Хуавеји? Знам да знате и дужни сте да нам објасните да ли Кина има намеру да изроштиља Србе? Не интересују ме други народи, него шта ће се догодити Србима ако нам и Кина милосрдно подари роштиљ антене? Изгледа сви јунаци ником поникоше.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u