ДА ЛИ ЈЕ РУСИЈА СПРЕМНА НА ОВАЈ КОРАК У ВЕНЕЦУЕЛИ? Ево о чему се ради!

ДА ЛИ ЈЕ РУСИЈА СПРЕМНА НА ОВАЈ КОРАК У ВЕНЕЦУЕЛИ? Ево о чему се ради!

1 фебруара 2019

Kриза у Венецуели поново је довела у питање зашто руска држава, као и државне компаније, улажу новац и издају кредите неким земљама. Многи новинари и стручњаци већ су пожурили да са задовољством израчунају наводне финансијске губитке руске стране, заборављајући да Kаракас још није пао, да проамерички узурпатор још није победио, да Русија није СССР и да се не бави хуманитарним радом.

Посебно је битно упоредити две врсте америчке пропаганде: једну која је била усмерена на руску публику преко америчких невладиних организација и медијски намамљених “вођа јавног мњења”, а друга – усмерена на венецуеланску публику привучену од стране венецуеланских политичара.Порука “новац руског буџета и Рознефта отишла је на бескорисну подршку венецуеланског режима и никада неће бити враћена” циља на руску публику, а порука “Русија опљачкала Венецуелу уз помоћ зајмова и уговора, преузимајући контролу над венецуеланском нафтом “циља на венецуеланску публику. Лако је увидети да би, према законима логике, у једном случају америчка пропаганда требала да лаже, јер је немогуће бити глупи добротвор и немилосрдан ловац у исто време.

Међутим, у стварности, ситуација је још занимљивија: америчка пропаганда лаже у оба случаја: Русија и руске државне компаније нису “геополитички Шајлок”, а нису ни “геополитичка мајка Тереза”. Москва је заиста помогла и наставиће да помаже Kаракасу, увек разумно комбинујући идеализам са прагматизмом.

Почнимо са чињеницом да Русија није главни кредитор венецуеланске економије, па чак ни други најважнији. Ако узмемо западњачке (најнепријатније за Русију) процене агенције Блоомберг за пословну информацију, испада да је лидер у инвестицијама и кредитима Kина са 70 милијарди долара, али часно друго место припада веома утицајним и угледним банкама и инвестиционим фондовима, углавном из САД и Велике Британије.

Према најконзервативнијим проценама које су цитиране у Ројтерсовим материјалима, они су позајмили владама Чавеза и Мадура, као и венецуеланској државној нафтној компанији ПДВСА, новац у износу од око 50 милијарди долара.

Међу Венецуелским кредиторима налазе се гиганти финансијског света као амерички инвестициони конгломерат БлацкРоцк (највећи инвестициони фонд на свету, имовина под управљањем – 6.789 билиона долара) и најутицајнија америчка банка Голдман Сацхс, која је позната по својим изванредним могућностима, политичког лобирања у САД и Европској унији.

Иначе, венецуеланска опозиција је у више наврата рекла да неће платити дугове “анти-народног режима” (посебно опозиција не жели да плати Голдман Сацхс банци, која је буквално спасила Мадура 2017). Тако, парадоксално, неколико веома великих и утицајних америчких финансијских компанија навијало је за Мадура, јер је мало вероватно да ће желети да се упусте у “отпис у име демократије” за најмање 50 милијарди долара.

Поређења ради, највећа процена укупног износа кредита и инвестиција руских структура у Венецуели износи 17 милијарди долара, а овај износ не узима у обзир неке важне аспекте. Прво, Венецуела одавно исплаћује руске и кинеске кредиторе нафтом и уделима у нафтним пољима Венецуеле – а венецуелански кредитори већ годинама стварају озбиљне приходе.

Друго, руски кредити (вреди напоменути да сличну шему користе САД, Kина, Велика Британија и земље ЕУ широм света) често су везани за снабдевање руских роба и услуга – то јест, новац се већ усмерио на плате, на пример, за домаће оружаре. Дакле, говорити о губицима од 17 милијарди долара је у најмању руку нетачно и више него прерано

Нажалост, у руском информативном пољу често се чују изјаве да венецуеланска влада није крива за било шта, да су економске тешкоће мит или да су економске потешкоће (пре свега хиперинфлација) 100% резултат америчких санкција. То није тако.

Ниједна америчка санкција не може објаснити чињеницу да је венецуеланска златна резерва била у Лондону већ дуги низ година на располагању Банк оф Енгланд, која, према најновијим информацијама, одбија да је врати, а у тренутној кризној ситуацији, ово злато може постати буџет проамеричке хунте.

Ниједна санкција не може објаснити чињеницу да се кључна венецуеланска имовина, која доноси главне приходе земље у страној валути (нпр. Рафинерија нафте и мрежа бензинских станица Цитго), налазе у САД и током свих година сукоба са Америком, званични Kаракас се није трудио да их прода и купи нешто слично у било којој другој – Венецуели пријатељској – земљи.

Никакве санкције не могу објаснити апсолутно луду политику монетарне стимулације економије, која је довела до чињенице да је инфлација у Венецуели одавно мерена у неколико десетина или стотина хиљада посто годишње, подривајући економију и животни стандард становништва. тако да чак и тоалетни папир постане луксузни производ. Време је да Kаракас (као и неки руски економисти) схвате да је немогуће решити економске и социјалне проблеме „штампањем и дистрибуирањем новца“.

Према Централној банци Венецуеле за октобар 2018. године, која се односи на трговачку економију, инфлација у Венецуели је била већа од 1 300 000% – ниво када се национална валута претвара у омотач, који се може користити само за загревање куће током следећег нестанка струје.

Чињеница да становници Венецуеле масовно подржавају Мадура упркос чињеници да цене расту за најмање неколико десетина процената сваког дана већ неколико година – је право чудо. Поново, хиперинфлација се не може приписати санкцијама или паду цена нафте. Довољно је погледати земљу у којој су америчке санкције, америчка интервенција и грађански рат много теже погођени – Сирија.

Према ЦИА-и, на врхунцу рата у 2016. години, Асадова администрација успела је да одржи инфлацију на само 43,9%, а 2017. је спала на 25,5% – то јест, инфлација опада, а економија се постепено враћа у нормалу.

Сада смо сведоци прилично акутне политичке кризе, али за Венецуелу такве кризе су, нажалост, готово рутинске. Довољно је присетити се активне потпоре америчких немира из 2014. и 2017. године, током којих је легитимна влада у Kаракасу остала дословно у равнотежи.

Ако ће Мадурова администрација и овај пут бити у стању да одржи ситуацију, то може чак донети позитивне резултате барем у смислу промене економске политике венецуеланског руководства, која је пре само неколико месеци (иако је Венецуела била у тешкој економској кризи већ дуги низ година) тражила од руског руководства да развије план за нормализацију венецуеланске економије.

Ако легитимна влада задржи власт и ако руски план буде усвојен за имплементацију, Венецуела ће имати добре шансе да изађе из кризе и драматично смањи своје ризике у будућности. Ово ће бити добро за саму Венецуелу и за све њене економске партнере.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARI11 коментара

 1. A akoM says:

  USA uvijek naplati svoja potraživanja!Na ovaj ili onaj način,prije ili kasnije!U tome je revnosniji i bolji samo Vatikan!On pamti i 1000 godina,i više ako treba!

 2. Slobodanka says:

  Pričaju kao kiša oko Kragujevca, a ne govore šta je glavno. "U Venecueli na prvom mestu tj. lider u investicijama i kreditima je Kina sa 70 milijardi dolara, a drugo mesto pripada veoma uticajnim i uglednim bankama i investicionim fondovima, uglavnom iz SAD i Velike Britanije." - Ne znamo u koje poslove je Kina investirala, ali ako američki plan uspe da iznutra smenom vlasti preuzme zemlju onda je i sudbina kineskih investicija i kredita neizvesna. Smena vlasti dala bi brže rezultate u pogledu preuzimanja zemlje i njene ekonomije nego da povedu rat protiv Venecuele. Dakle i tu u Venecueli na severu Južne Amerike vodi se trgovinski i ekonomski rat protiv Kine. Vodi se i protiv Rusije jer Madurova administracija pre samo nekoliko meseci tražila je od ruskog rukovodstva da razvije plan za normalizaciju venecuelanske ekonomije, u decembru su sklopljeni važni ugovori o 5 milijardi investicija u naftnu privredu i 1 milijardu u rudarstvo. Možda im je baš to bio signal da je krajnje vreme da krenu u konačan napad na Venecuelu. Zato je akcenat na smeni vlasti u zemlji jer ona bi najbrže omogućila potpuno preuzimanje privrede Venecuele. ... Nema sumnje da SAD u Venecueli najviše interesuje nafta. Huana Gvajdo mogu da pretvore u legitimnog predsednika na sledećim izborima i baš to i traže da se predsednički izbori ponove. A onda nastojaće da preuzmu ponovo naftnu privredu, praktično poništiće nacionalizaciju naftne privrede Venecuele koju je 2007 godine odradio Ugo Čavez. Ako u svojim namerama uspeju SAD bi time dobila dugu sigurnost za stabilnost kursa petrodolara i američka štamparija novca mogla bi i dalje bezbrižno da radi. Mogu da pričaju štagod hoće, ali ako sad ne izvuku Venecuelu iz ovih teških nevolja nevolja, i Rusi i Kinezi izgubiće stratešku bitku! U poredjenju sa tim biće smejurija dosadašnje ozbiljne greške venecuelanskog rukovodstva u vodjenje ekonomije zemlje. Računaju da socijalni bunt izgladnelog stanovništva olakšaće smenu vlasti. Majka Tereza za Venecuelu treba da budete i to odmah, odnosi se i na Rusiji i na Kinu, da bi ublažili takva opasna psihološka poigravanja sa stanovništvom, koja su zapravo važna oeracija specijalnog rata koji se vodi protiv Venecuele! U suprotnom izgubićete Madura, a dobićete Huana Gvajdo sa svim posledicama i ceo svet će shvatiti da su Rusija i Kina slabići koji glume da su nekakve sile.

  • Slobodanka says:

   ...u vodjenjU ekonomije zemlje... ŠTA SAD ČEKAJU I RUSI I KINEZI I OSTALI? Da li da Amerikanci završe pssao koji su započeli? Rade na tome da preplaše stanovništvo i broj pristalica opozicije će stihijno da raste. Do određenog praga stanovništvo će da trpi, ali ako sada osete da nema ama baš nikakve pomoći niotkud KAPITLULIRAĆE. Niće to još jedan veoma ružan događaj. Neki slabić pretvoriće se u hulju i izdaće Madura. I zatim pisaćete naslove i tekstove o venecuelancima slične kao što je sad skoro napisao nama Srbima jedan domaći komentator "LAZANSKI PROTRESAO SRBIJU: Šta očekivati od naroda koji je prodao predsednika za 10 miliona dolara!". U našem slučaju večina naroda ninije bila za to, ali našao se neki dobar HULJ, koji je na tome zaradio i verovatno je sada biznismen-tajkun. A NAROD nije dobio ni dolar od tog prokletog novca. Ali je zato moćnim strancima rasprodana Srbija i još uvek stoji na STALNOJ RASPRODAJI. Mnogima je jasno da ovo čekanje da li će da izdrži Maduro prerasta u licemerno i cinično čekanje. Maduro može da doživi i srčani udar od ovolikih stresova, a Vi sedite pa čekajte. Nažalost privreda Venecuele je pretežno zavisna od izvoza nafte i sada taj izvoz treba preusmeravati u prijateljskije zemlje da ne bi doživeli u punom iznosu i onu štetu koja se predviđa da će do kraja godine biti 11 milijardi dolara. Takođe neku humanitarnu pomoć u lekovima, u hrani, itd. treba poslati stanovništvu Venecuele, čisto da znaju da nisu sami. To je slično kao držanje malog deteta za jedan prst da bi nastavilo da hoda. Sada se ne sme dozvoliti da narod Venecuele sedne od raznih šokova koje im priređuju i da kapitulira. Devedesetih godina kada smo mi imali visoku i veoma dugu hiperinflaciju i još i ratne sukobe moj utisak je bio da ste svi, ponavljam ne samo Zapad nego baš svi - dozvolili ste ekseriment sa čitavim narodom, ali ipak manjim narodom, da li će taj narod da izdrži ili će da kapitulira. Hladno i cinično ste svi čekali da vidite rezultat - da li će američki eksperiment da uspe i još posle pišete slične tekstove kao ovaj naš Lažanski. To Vam treba da se ogradite od bilo kakve krivice i odgovornosti. Sumnjam da zabole Vas i za Srbe i za Venecuelance, bojim se da opet samo gledate neki svoj interes. Ali neće Vas to usrećiti jer do kraja bićete i vi gubitnici.

 3. Milan says:

  Ako sada ništa ne preduzmu da pomognu Venecueli dobiće Gvajda za redovnog predsednika Venecuele, a svima je jasno da če on tamo sprovoditi američke interese. Ako na ponovljenim izborima za predsednika Venecuele prođe Gvajdo, posle toga Rusija i Kina moći će amo da kupe svoje krpice iz Venecuele i biće to sitne krpice. Evo on se već lukavo nudi i Rusiji i Kini, očekuje sada i njihovu podršku, a posle će da ih prevari. "Gvaido: Promena vlade bi išla na ruku Rusiji i Kini" 01.02.2019 Promena vlade u Karakasu išla bi na ruku Rusiji i Kini, koje su dva glavna strana kreditora Venecuele, izjavio je venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika. Predsednik skupštine Venecuele Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika izjavio je da će smena vlasti u toj zemlji ići naruku njenim najvećim trgovinskim partnerima – Moskvi i Pekingu. „Rusiji i Kini bi najviše od svih trebalo da odgovara stabilnost i smena aktuelnog režima“, rekao je, a prenosi Rojters. Gvaido je ocenio i da aktuelni predsednik Nikolas Maduro ne zastupa interese Venecuele, kao ni strane investicije u toj zemlji, te da zbog toga i nije adekvatan partner. On je rekao i da je u par navrata pokušao da uspostavi kontakte sa Moskvom i Pekingom.

 4. Milan says:

  Savetnik predsednika SAD Džon Bolton posavetovao je predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru da što pre podnese ostavku i ode što dalje iz zemlje. „Želim Nikolasu Maduru i njegovim savetnicima dugu i mirnu penziju, život na lepim plažama daleko od Venecuele. Oni treba da iskoriste amnestiju predsednika Gvaida i odu. Što pre, to bolje“, napisao je Bolton na Tviteru. - Ako se po ovom savetu Maduro povuče, sigurno neće doživeti tu dugu i mirnu penziju, a celu Venecuelu preuzeće krupan američki i zapadni kapital. Oni odavno planiraju da ponište sve što je nekad uradio Čavez i upravo rade na tome. Današnji vodeći i uticajni Rusi su izgleda suviše umislili kako su oni sada pametni i uspešni kapitalisti, neverovatno je koliko kasne sa razumevanjem kuda ova opasna igra vodi. Da li je moguće da su toliko glupi?! Da li je njihovo slepilo nastalo zbog priglupe sreće da su i oni sada bogati kapitalisti? Na kraju kad budu uništene i rasprodate sve manje zemlje da li računaju da će tada Amerikanci sesti sa njima da pregovaraju? Neče to Amerikanci hteti ni tada, nego će na kraju sa zadovoljstvom da čerupaju Rusiju. U ovoj varijanti koja je veoma opasna za male zemlje Američka štamparija novca bez pokrića i dalje će besprekorno da radi. Reč je o novcu koji nije zarađen i to gvlasnicima SAD obezbedjuje ekstra prednost u odnosu na sve druge zemlje-rivale. To je izvanredna prednost za SAD na osnovu koje na kraju mogu ekonomski da poraze i Rusiju. Rusija će tada da kapitulira slično kao što će to sutra-prekosutra da uradi Venecuela. Tada u tom pretpostavljenom ekonomskom i socijalnom kolapsu ono moćno nuklearno i nenuklearno oružje neće im ni trebati.

 5. Vojna i ojdesve says:

  Nije spremna. Zemjotres od smeha 15° po rihter... Tralalala

 6. Miraš says:

  Preduzeće Kina i Rusija i verovatno uključiće se još neke zemlje, biće preduzete različite mere iz bezbednosne i ekonomske oblasti, itd. sa ciljem da pomognu Venecueli, neće nasesti na igranje američke lutke Huana.

 7. Vesko says:

  Taj samoproglaseni Kralj Venecuele mora da odgovara za ugrozavanje zivota gradana, pripadnika policije, nacionalne bezbjednosti, pokusaj drzavnog udara i kolaboraciju sa neprijateljem sa kojim je Venecuela prekinula diplomatske odnose i koji je ugrozio nacionalnu bezbjednost i drzavu ekonomski i politicki ilegalnom konfiskacijom drzavne imovine i stavljanjem ilegalnih pritisaka ekonomski i organizovanjem pokusaja drzavnog udara! Kada bude procesuiran taj drzavni neprijatlj ce zaraditi krivicnu kaznu, a to ce ga diskvalifikovati iz politike, odnosno nece moci sa krivicnim dosijeom da se kandiduje. Mislim da je ovo sve 100% tacno, to svako moze da vidi da je tako, ono sto preostaje je da Venecuela primjeni svoje zakone na njega i sve koji su skovali tu zavjeru i kazni ih kako to zakoni propisiju. Venecuela mora da veze svoju valutu za Kineski Juan, i da ga povuce svoju valutu sa slobodnog trzista kako bi ubila inflaciju. Takoder vrlo je moguce da SAD falsifikuje valutu Venecuele i ubacuje je preko Kolumbije kako bi destabilizovali ekonomiju. Tako da je potrebno hermeticki zatvoriti granice i preuzeti mjere za otkrivanje toga...

  • Milica says:

   Videla sam jedno kratko proročanstvo koje kaže da samoproglašeni kralj Huan Guaido do kraja proći će veoma jadno. Napustiće Venecuelu i završiće na električnoj stolici. To je uglavnom sve što su rekli. ... Pa, u prevrtljivoj SAD svašta je moguće. Inače Venecuela je među zemljama koje su ukinule smrtnu kaznu, ali zato u SAD postoji smrtna kazna na eletričnoj stolici.

 8. Miraš says:

  Vojska SAD se neće usuditi da ona spolja direktno napadne Venecuelu, o tome pričaju samo da bi izvršili što veći pritisak na narod Venecuele, sa ciljem da uteruju strah u kosti i da se narod slomi i pokori vuku. Sada trenutno iznutra u Venecueli veoma je važno da vojska ostane jedinstvena i pod komandom Madura. Vojna lica ne treba da prelaze na stranu opozicije koja baš na tome sada radi pozivajući ih da pređu na njihovu stranu jer time bi izazvali građanski rat u zemlji! Mislim da su visoko pozicionirana ljudi u Vojsci Venecuele te opasnosti svesni, neće nasesti i ostaće lojalni Maduru. Neće prihvatiti da na veoma sumnjiv način uzmu učešća u promenama u zemlji, kao što im sada predlažu opozicioni lideri i visoko pozicionarini glasnici iz SAD. Vidi se iz aviona da lopovisti-imperijalisti-nacisti vrše podlu ucenu: veliki lopov je najpre godinama sankcionisao i srozavao privredu Venecuele, zatim je oduzeo, praktično oteo, veliki novac koji pripada Venecueli istovremeno tvrdeći kako narod Venecuele ugrožava "diktator" Maduro, pa onda lopov kaže izgladnelom narodu vratiću vam malo od ovoga, ako mog čoveka posadite na vlast u Vašoj zemlji. Nije sporno da Venecueli jesu potrebne neke promene u načinu vođenja ekonomije zemlje da se postigne veća ekonomska stabilnost i socijalna sigurnost, ali zna se ispravan put kako se to ostvaruje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u