ДА ЛИ ЈЕ ТОЛИКО ТЕШКО БИТИ ЉУБАЗАН?

ДА ЛИ ЈЕ ТОЛИКО ТЕШКО БИТИ ЉУБАЗАН?

13 новембра 2019

На данашњи дан, 1998. године, у Токију је одржана конференција о љубазности, а на иницијативу Светског покрета за љубазност. Од тог дана, 13. новембра се у свету бележи као Светски дан љубазности.

А шта је то заправо љубазност?

То је оно нешто неопипљиво, што нико од нас не види, али се уз њу сви осећамо лепо. Како онај који је дарује, тако и онај коме је упућена. Љубазност се носи од куће, учи у школи, стиче се васпитањем, радом на себи. Да би био љубазан, мораш волети себе првенствено. Љубазност се онда сама по себи подразумева, исплива из тебе на сваком кораку, тако да ниси ни свестан својих манира и лепих речи и поступака. Љубазност је и када друге волиш и уважаваш и више од онога него што заслужују, чак и када су прилично непријатни према теби, јер су њима осмех и лепа реч потребни више него икоме.

Данас се овај појам често погрешно тумачи. Неко је сматра слабошћу, други мисле да, ако си уљудан и фин, имаш скривене намере, док неки иду и дотле да особи која је љубазна пребацују да флертује.

Поставља се питање шта нас је довело до тога да намргођени шетамо улицама, да се не јављамо комшијама при уласку или изласку из лифта? Зашто нам је тешко да познаника кога сретнемо, приупитамо како је, а да нам је заиста стало да макар краткопоразговорамо са њим? Зашто нам је толико тешко преко усана превалити те дивне речи, као што су „Извини“, „Хвала“, „Молим те“?

Бројна истраживања су показала како нам сваки наш гест љубазности лучи серотонин – хормон среће, што ће рећи да нас мозак за наше лепо, награђује лепим. Мање смо депресивни, јачамо свој имунитет. Опуштенији смо и задовољнији. Више смо продуктивни на послу и боље сарађујемо са колегама.

Соња Лубомирски, професор на калифорнијском универзитету Риверсајд, спровела је мали оглед у ком су испитаници доживљавали пет љубазности недељно у периоду од месец и по дана, што је довело до тога да њихов ниво среће порасте за 41 проценат. А будући да је срећа заразна, то значи да смо ту, ретко лепу заразу, ланчано делили око себе.

Из овог примера може се приметити да смо се одрекли нечега што не кошта нимало, а значи пуно. И нама и свима око нас.

Већ дуги низ година нас учеда се осионошћу и строгоћом добија више тога у животу, да ћемо „награбусити“ ако будемо фини и љубазни ; реченица „Што је човек према теби бољи, ти све гори“, заиста добија све више на значају.

Можда и треба да будемо свесни и разумни, те да признамо да нам љубазност неће баш увек помоћи међу дубоко огорченим и непријатним људима, но то никако не значи да треба да се водимо њиховим примером.

Јер, ипак, лепа реч и гвоздена врата отвара.

Истина је да не можемо утицати на то како ће се други понашати, али можемо утицати на себе и своје мисли, речи и дела.

Стога, сетимо се, не само данас, већ и сваки други дан у години, чувене реченице Махатме Гандија:

„БУДИ ПРОМЕНА КОЈУ ЖЕЛИШ ДА ВИДИШ У СВЕТУ.“

(Оља Дмитровић / Интермагазин)

KOMENTARI2 коментара

  1. Косовац says:

    Данас је 13.11 2019. празник „Свети апостоли“. ……….Лепо је да и светски нововерци имају своје празнике, нарочито ако се ти празници славе у част Новог Светског Поретка. ……….Тако нам је и онај амерички пилот бомбардера љубазно и културно рекао у Београду: „Ништа лично“.

  2. Lepi says:

    Svet se svodi na jednu možda najviše tri rečenice koje menjaju razpoloženje kod večine ljudi. Tehnologija koju nam močnici sreviraju i nude, izoliraju ljudsku savest i žele da unište kako familije tako i pojedince, dovodimo se u pitanje da li će uopšte biti komunikacije medju ljudima kada svi znaju sve preko Googla? Google me malo spominje na Skynet (iz filma Terminator) koji preuzima kontrolu nad svim mašinama, transpotrnim vozilima, kompjuterima, tehnikom i novijom tehnologijom. Jednoga dana interneta neće biti (možda se nekome ovo čini smešno) ali ljudi će namerno uništiti vlastitu tehnologiju kako bi shvatili da mogu da žive bolje i kvalitetnije bez nje... I taj dan će doći kad tad...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u