ДА ЛИ ОВДЕ ПОЧИЊЕ СВЕТСKИ РАТ? – Иран даје Турској ултиматум

DA LI OVDE POČINJE SVETSKI RAT? – Iran daje Turskoj ultimatum

24 aprila 2020

U pozadini velike vojne operacije turske vojske u Siriji, zvanični Teheran zatražio je da Turska odmah prestane da napada sirijsku vojsku, preteći da će započeti opsežni raketni napad na militante i tursku vojsku, bez upozorenja.

Izjava Irana je prvenstveno posledica nepostojanja bilo kakve reakcije na turski napad od strane Rusije.„Iran je zvanično izjavio spremnost za osvetu ukoliko Turska ne prestane da napada iranske ciljeve u Siriji. Teheran nije Damask, neće tolerisati Tursku i slušati Moskvu“, izveštavaju strani mediji.

Treba razjasniti da Iran zaista može da napadne militante i tursku vojsku, uključujući upotrebu balističkih projektila, čija je efikasnost dokazana tokom napada na američke vojne baze u Iraku.

Tokom protekle noći, Turska je izvela nekoliko desetina vazdušnih i raketnih napada na sirijsku teritoriju, dok je sirijska vojska uspela da sruši najmanje 4 bespilotne letilice.

Moskva je zvanično prokomentarisala situaciju u vezi sa velikom vojnom operacijom Turske u Siriji, ali u protekla 24 sata pomoć Rusije Siriji smanjena je na minimum.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI15 komentara

 1. persida says:

  Rusi su cionisticki majmuni, koga jos nisu izdali, pa, najpre Rusiju. Iran ima koliko toliko principa, ovaj sukob nije nemoguc.

  • Slobodanka says:

   Izrael koji bi sisao ali manje bogat još bolje siromašan američki kazan, tojest glavni kazan da bude šupalj. To je bolje rešenje mada se do njega sporije stiže, nego direktni ratni obračuni ka kojima ti težiš. Očigledno je da i Izraelu više odgovara direktan ratni obračun, zato toliko i sve više provocira. Dakle ti neprestano navijaš za Izrael. Ko je onda majmun? Prestani da nas majmunišeš. Zapela si kao mutav na telefon, "telefon" Rusija ne mora da obezbedi sva rešenja. Evo SAD, V.B. EU i sami su se prešli sa koncepcijom maksimalnog boganjenja uz globalizam, nikad nisu računali da globalizam može da upadne u krizu.

   • Slobodanka says:

    ... bogaĆenja...

  • Zoran says:

   Slazem se da su Rusi totalno nepouzdani. Trguju bez prestanka i sa smamim sobom, a kamoli sa drugim narodima. Nisu nista bolji od Amerikanaca.

   • Milan says:

    Amerika nije veličine i snage poput tamo neke Albanije pa da Rusija može da ignoriše kakve sve poteze vuče Amerika. Trgovanje sa svim i svačim su uveli Amerikanci. Kako parirati takvoj sili? Delimično prilagodjavanje je nužno posebno imajući u vidu da se Rusija 90-tih našla baš u velikoj krizi. Sirija još uvek nije u celini pod upravom Damaska, ali ruska vojna pomoć u Siriji počev od septembra 2015 godine prelomila je tok ratova koje vodi Amerika sa ciljem da osvoji ceo svet slično kao što Staljingradska bitka zaustavila je osvajanja Hitlerove Nemačke i promenila tok drugog svetskog rata.

  • padre says:

   Ajde, kad već kažeš, koga još nisu izdali, navedi barem trojicu!

  • Miraš says:

   Iran takodje mudro vodi svoju politiku sa ciljem da pod teretom teških provokacija ne ulete u rat kad to Iranu ne odgovara. General Sulejmani je ubijen 03 Januara 2020 godine i zbog tadašnjih napetosti svi su očekivali početak rata. Evo tu je kraj Aprila, a nema očekivanog ratnog sukoba Iran-SAD. ...

 2. Branko says:

  U uslovima pandemije i Rusija je onemogućena delovati u punom okviru kao i USA koja se povlači sa Tihog okeana, onda u igru upada ko može. Otomanska imperija protiv Perzijskog carstva al u 21. veku. Svašta može da bude.

 3. Slobodanka says:

  Na teritoriji Sirije sukob Rusija-Turska ili Iran-Turska koji sukob nosi veći rizik, a i veću štetu za Siriju? Rusija-Turska. Iranu značajno manje smeta, ako bi se sukob zakomplikovao toliko da bude zabranjen prolazak iranskih brodova kroz Bosfor, sigurno ne toliko koliko bi to bila šteta za Rusiju. Rusija ima zajedničke patrole sa Turskom duž dugačke granice Sirije, sukob Rusija-Turska omogućio bi povratak Amerikanaca na sever Sirije. Iran to nema, te je sad zgodnije da Iran pripreti. Ipak eventualni sukob sa Turskom + američka pretnja iz Persijskog zaliva i Arapskog mora + Izrael i S.Arabija, sve više se gomilaju ratne pretnje na adresu Irana.

 4. kojic jovan says:

  Nikome ovo netreba,posebno Turskoj i Iranu.Ali sam na strani Teherana.Presjednik Turske se mnogo zaglibio u Iraku i Siriji, malo mu je ono sto mu sin otima od ove dve zemlje.

 5. Slobodanka says:

  Ovo je zasad samo iranska pretnja. Značajno pogoršanje Iran-Turska nije poželjno jer u slučaju američkog napada na Iran osvetoljubivi Erdogan dozvoliće i korišćenje turske baze Indžirlik. Amerika je vojno pretila i Venecueli, pokazivala je napumpane mišiće, ali je ipak nije vojno napala. Tako se sad ratuje očekuje se kapitulacija odmah a samo na bazi prikazivanja mišića. Ali u slučaju Irana da li će sve ostati samo na prikazivanju američkih mišića? Koliko je sada značajan nepokoreni/pokoreni Iran za Ameriku? Eliminisanjem Irana lakše bi pokorili ceo Bliski Istok, čak bi popravljali svoj trenutni rezultat u Siriji. Najvažnije usporili bi i ugrozili bi kineski put svile ka Evropi. Pokoriti Iran za Ameriku je značajno zbog očuvanja američkog liderstva u svetu, u tom smislu Iran je značajniji cilj od Venecuele.

  • Miraš says:

   Poseban razlog zašto bi se Amerika okomila na Iran je to što susedni Irak tražio je 10.01.2000. godine povlačenje američkih snaga sa cele teritorije države. Ako bi oslabili Iran računaju da Irak će biti manje dosedan sa tim zahtevom. Čim prodju predsednički izbori u SAD može se očekivati američki udar po Iranu, ako ne i ranije.

   • Miraš says:

    ... dosLedan ...

 6. Marko kraljević says:

  Tursku, Ameriku i Kinu čekaju težka vremena...

 7. slobo says:

  Putin je obicna gnjida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *