ДА ЛИ ЗНА НЕШТО ШТО МИ НЕ ЗНАМО? – ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ КИРИЛ: Ми православни, СРБИ и РУСИ, морамо РАМЕ УЗ РАМЕ У БОРБУ! | INTERMAGAZIN

DA LI ZNA NEŠTO ŠTO MI NE ZNAMO? – PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: Mi pravoslavni, SRBI i RUSI, moramo RAME UZ RAME U BORBU!

14 septembra 2017

Patrijarh ruski Kiril izjavio je da o Srbiji uvek razmišlja sa posebnim osećanjima i da se kada dolazi u našu zemlju oseća kao da je kod kuće.

– Znate, neverovatan osećaj obuzme ruskog čoveka kad dolazi u Srbiju. Nemate osećaj da ste u stranoj zemlji. Naprotiv, osećate se kao kod kuće, okruženi braćom. Naše zemlje zaista imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, naravno, to su naša zajednička vera, zajedničke duhovne i moralne vrednosti, bliske kulture i tesne istorijske veze – kaže patrijarh Kiril u ekskluzivnom intervjuu za portal „Iskru“.

Kako kaže, između ruskog i sprskog naroda postoje duge i čvrste veze ljubavi i što je najvažnije te veze se manifestuju na najneposredniji, svakodnevan način, na privatnom planu, u ličnoj, međusobnoj komunikaciji ljudi.

– O Srbiji uvek razmišljam sa posebnim osećanjima. Više puta sam dolazio u posetu vašoj gostoljubivoj srpskoj zemlji, još dok sam bio predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose. Gospod me je udostojio da, sada već kao patrijarh, dva puta posetim vašu predivnu zemlju – navodi on.

Smatra da pravoslavna vera, slovensko poreklo i istorija rusko-srpskih odnosa potiču od prapočetka slovenske pravoslavne civilizacije:

– Ako se osvrnemo na istoriju videćemo koliko su, zahvaljujući božanskom proviđenju, tesno isprepletene sudbine naša dva naroda.

Dodao je da su se kroz istoriju naši narodi držali zajedno tokom teških iskušenja.

– Rusija je tokom Prvog svetskog rata podržavala Srbiju. A kada se u Rusiji desila revolucija i kada su vlast preuzeli ratoborni bogoborci, Srbija, koja se i sama mučila sa posledicama rata, primila je veliki broj izbeglica iz Rusije i prihvatila ih je kao rod rođeni – podseća patrijarh.

On je istako da se i Srbi i Rusi danas suočavaju sa novim ozbiljnim iskušenjima.

– Mi pravoslavni, Srbi i Rusi, pozvani smo da kao i ranije stanemo rame uz rame u ovoj borbi za naš duhovni identitet, za očuvanje pravoslavne civilizacije, braneći Bogom dati brak kao zajednicu muškarca i žene, vrednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, ne podležući pred lažnim iskušenjima spoljašnjeg materijalnog blagostanja i ne zavodeći se lažnim idejama o ljudskoj slobodi i sreći.

Upitan da prokomentariše situaciju na Kosovu i Metohiji, svetoj srpskoj zemlji, patrijarh Kiril kaže da je ono sveto mesto mučeništva i zavetovanja koje će uvek čuvati sećanja na sve koji su tamo postradali, isto kao što će kamenje katedrale Svete Sofije večno pamtiti božanske liturgije koje su se služile među njenim zidovima i da moramo uvek imati na umu da Bog nije u sili nego u pravdi.

(Iskra)

KOMENTARI24 komentara

 1. goran says:

  Bla, bla, bla...

  • da da says:

   gorane ti kao vatikansko smeće,sa svojim plitkim mozgom ne možeš razumeti čoveka kao što je patrijarh kiril.

 2. Batina says:

  Rusi su se doselili preko Karpata, sto znaci iz Srbije, a to dalje znaci Rus i Srbin to je jedno. Taj vatikanoid goran uvijek pisa uz vijetar, a to znaci ili je moron (glup, idijot), ili je stvarno ustasovatikanoid, a to su pounijaceni srbi, odsjeceog korijena pa mlataraju okolo.

 3. goran says:

  Aman ljudi, ne verujem da je zadatak svestenih lica (bilo koje religije) da predvidjaju buducnost i da flertuju sa politikom. Pa, mnogi bi se hriscanski isposnici slozili sa mnom u tome. Ovo je vec postalo kic: patrijarh rekao ovo, patrijarh rekao ono. I ako Vam vec toliko smetaju katolici, kako objasnjavate da istu nepogresivost gaje i pravoslavci? Za jedne je Papa veci od boga, a za pravoslavne je patrijarh iznad Isusa. (Gle, cuda, u Novom zavetu nema nista o saradnji Rusa i Srba? -- u to je upucen samo Kiril koji gopvoreci u ime Isusovo ispade pametniji od njega). Moji kriticari ocito ne znaju da Kiril nema podrsku velikog broja svestenika u Rusiji. Cele, banalne i konacne istine uspevaju samo u Srbiji. Zato su Srbi inferioran narod koji mesa nadu sa cinjenicama, mitove sa razumom. Nije lose nadati se i verovati u nesto, ali nametati to u sta mi verujemo drugima jeste pogresno. To je model represije. A da li je represija u ime Lenjina ili Isusa, dodje mu na isto: davi i ubijaj "nevernike".

 4. goran says:

  Povodom komentara osobe koja sebe naziva Batinom (podsvest je cudna stvar, covek samoga sebe najbolje krsti) mogu samo da kazem da je krajnje neobicno da neko ko je poput Batine godinama u pismima citalaca zagovarao polne odnose sa kozama, sada sebe slika kao pravovernog pravoslavca. Ili sam ja naivan jer jos uvek ne vidim da tu ima neke tajne veze. Napisao sam na stotine komenatara u kojima sam bio kritican i prema Vatikanu, Kroasanima, Kolindi, katolicima... Pa, kada me neko kao Batina naziva Vatikanoidom, onda samo mogu da zakljucim da je taj neko duboko pokvaren covek.

  • Kosovac says:

   @ goran, ….. Nazvan si „vatikanoid“ s pravom, ali je mislim da bi se za tebe moglo lako zalepiti još nadimaka….. A vatikan kritikuješ u starom komunjarskom stilu, ovlaš da se Vlasi ne sete, pa to daje dobar oslonac da se obrušiš na prevoslavne hrišćane….. Inače primećuje se tvoja velika briga za pravoslavno hrišćanstvo, mislim da nema potrebe za brigom, prvo bi trebao da napraviš neku dobru analizu svoje religije pa ako njoj možeš da nešto pomogneš sličnom kritikom.

 5. goran says:

  Kosovac, stvarno si nadmašio sebe tvrdnjom da bi se meni moglo prilepiti više nadimaka. Šta te sprečava u tome, ako je to za dobrobit srpskoga plemena? Pa, o tome i pričam sve vreme. Najlakše je nekoga zalepiti nekom etiketom, a najteže je sa nekim biti u dijalogu, dozvoliti da taj neko vidi stvari drugačije od nas. Ako bih primenio tvoje kriterijume, mogao bih i ja tebe nazvati Vatikanoidom jer si se više puta obrušavao na srpskoga patrijarha i pojedine vladike. Zašto se obrušavam na medijske zvezde pravoslavlja? Zato što su oni takođe doprineli propasti Srbije, zato što su maroderi, kalkulanti, profiteri. To se ne može prikriti pljuvanjem katolicizma koji je takođe trula religija o čemu sam više puta pisao. Da pojasnim, prezirem boljševizam u svim oblicima, a srpska crkva je pola veka flertovala sa boljševicima. Hrišćanstvo je (u svim varijantama) uništilo vitalnu snagu evropskih naroda, što se vidi po stopama nataliteta). Teško je to priznati, ali to je istina. Takođe mi se čini da je busanje u grudi bilo kojom religijom znak egocentričnosti. Istinski vernik je nevidljiv, on nije u medijima 24 sata. Ili možda misliš drugačije: da je samoreklamerstvo dokaz ljubavi prema Hristu?

 6. goran says:

  Još nešto, kako bismo bolje shvatili Kosovčevo pravoslavlje, neka nam objasni zašto se izjašnjava kao "šešeljevac", kada i deca vide da njegov idol podržava ne Hrista, već Gospodina Vučića? Da li je moguće da pravoslavni Kosovac to nije u stanju da vidi?

 7. goran says:

  Ponovo sam pročitao tekst koji je povod komentarima. I mislim da je još više politizovan nego što mi se činilo. Jer Kiril pominje Ruse i Srbe kao posebno bliske i slične narode. To je u redu ako je to iz nekakvog antropološkog ugla, ali nema osnova da se narodi tako porede iz ugla pravoslavlja koje je univerzalna religija. Pravoslavni vernici su bliski jedni drugima po veri i tu nacionalnost nema mesta. Činjenica da Kiril izdvaja nacionalnost pokazuje da on govori kao politikant, a ne kao hrišćanin jer je pravom hrišćaninu podjednako blizak svaki hrišćanin bez obzira na nacionalno poreklo.

  • Kosovac says:

   @ goran, ….. Nisi naučio da ima razlike ako pripadnik neke veroispovesti kritikuje nju, i ako tu veropispovest kritikuje njen protivnik. Jezuiti odlično poznaju to pravilo, ali ti nisi došao do te faze, ipak zato što si ti samo komunistički proizvod, za tebe ima nade.

   • Ljubiša says:

    Gospodine Kosovac,mržnja ne vodi lijepoj polemici.Srbi smo,Hrišćani Pravoslavci.Ljubi bližnjega svoga!Ja bih se složio sa Gospodinom Goranom,a evo zašto.Gospodine Kosovac,replicirao sam na vaš post,darnuli ste u srž,odnosno Jezuite!Ti takozvani Isusovci su instalirali tri(3)va-Kita-na u svijetu.Prvi i glavni je u Rimu(koji kontroliše cijeli svijet),drugi je u Konstatinopolju(kiji kontroliše muslimane),treći je u Moskvi(koji kontroliše Pravoslavce).Kada je bio prvi Hrišćanski Sabor,gdje je va-Kita-n,predložio da svi Hrišćani budu pod va-Kitan-skom kapom,svi su potpisali,ali Srbi i Bugari nisu ni otišli na taj Sabor.Srbski patrijarh je rekao:"Ko se usudi da ode na taj satanski Sabor,ja ću ga strijeljati"!I normalno Srbi nisu imali predstavnika na Saboru.Kada je to čuo bugarski Patrijarh,da Srbi neče učestvovati na Saboru,on je poništio odluku bugarskog Sabora i Bugarska nije imala predstavnika na Saboru.Od tada nam va-Kita-n radi o glavi i uništenju Srba!Kada je to saznao Ruski Patrijarh,da Srbi i Bugari nisu otišli na Sabor,Ruski Parijarh je ubio ruskog predstavnika pri povratku iz Carigrada.I,normalno Sabor nije uspjeo,da bi ga va-Kita-n obnovio prošle godine ,gdje su se svi ekumenisti sjatili u Carigrad i potpisali veleizdaju i kontrolu va-Kita-na nad Hrišćanima!Taj Ruski Patrijarh kiril je ekumenista(koji se ljubi sa jezuitom,papom)na Kubi,isto kao i srbski irinej i ostela bratija ekumenska,su potpisali konkordat,da vatikan bude svijetski vladar.va-Kitan,kontroliše KĐB,odnosno putina(koji vlada Rusijom 20 i kusur godina,težak je preko 750 biliona Dolara,samo se rotira sa onim međedom),a za Ruse i Srbe,ga zabole dupe!Taj isti putko ja dao arnautima srbsko Kosovo i Metohiju,uništio civilizaciju u Siriji(bombardujući,kobiva teroriste,a on roko po gradovima,da im se više ne zna trag,jer više ne postoje na zemlji,sve u ruševinama,što i jeste cilj va-Kita-na,arnautima dozvolio da ruše srbske svetinje na Kosovu i Metohiji),KĐBeeeeovac!Srbi se kunu u njega!!!Izvinite,ako sam malo preoštar bio,ali se mora saznati istina,da Srbima svane,da malo otvorimo oči i pogledamo oko sebe,za budućnost i pokoljenja srbska!Živjela Srbija!Bog Čiva Srbiju!!!

    • Kosovac says:

     @ Ljubiša, ….. Gospodine Ljubiša, ne znam zašto se slažeš da gospodinom Goranom kada si sve posle dole pričao protiv njega.

     • Ljubiša says:

      Ja sam samo dao moje mišljenje,a ovo je istorijski čin,za istoričare,ali i oni su pod okupacijom,pišu što im va-Kita-n naredi,odnosno jezuit!Ja prihvatam sve sugestije,kritike,učim istoriju,hehe.

  • Marko says:

   Gorane sta ces ti ovdje i zasto bilo sta komentarises, kad je ocigledno da tvoje misljenje bas nikoga ovdje ne zanima! Imas neki svoj licni motiv ili te neko zaduzio da ovdje iznosis nebuloze, kako god, vidis i sam da ti to ne prolazi! Idi na neku katolicku stranicu pa tamo moralisi do mile volje.

 8. goran says:

  Blago tebi, Kosovac, ti živiš u tom primitivnom modelu po kojem je svako ko nešto kritikuje ujedno i "neprijatelj" toga što kritikuje. Nisi odgovorio smisleno ni na jedan od mojih komentara, a već me proglašavaš "komunističkim proizvodom". Imao sam jedno vreme iluziju da si makar malo iznad Batine, ali sad vidim da ste vas dvojica na istom nivou, osim pljuvanja i etiketiranja, nemate da ponudite ništa što bi bilo predmet dijaloga. Dozvoli da te podsetim da Srbi i Sloveni uopšte nisu bili hrišćani pre nego što im je ta religija nametnuta. "Hrišćanstvo je samo judaizam za mase", rekao je svojevremeno Dizraeli. Razmisli malo o tome, kad nađeš vremena. Još nešto, citiraj makar jedno mesto gde sam hvalio komunizam. A ako to nisi u stanju, a proglašavaš me "komunističkim proizvodom" onda si najobičniji falsifikator i zao čovek.

  • Kosovac says:

   @ goran, ….. Koj beše taj De Izraeli?

 9. goran says:

  Čovek kome toliko smeta komunizam morao bi da se osvrne na komunističku mladost V. Šešelja (njegovog idola) i da objasni kako je moguće da je taj nekada komunistički kadar i dan-danas NEZAMENLJIVA politička figura, uprkos tome što ne živimo više u komunizmu???

  • Kosovac says:

   @ goran, ….. ovo što si se toliko uzbudio i razgalamio, to daje nadu da će od tebe nešto da bude.

 10. Kosovac says:

  @ goran, ….. Osnovna odlika komunizma je Mržnja prema pravoslavnom hrišćanstvu. Kad je komunizam osvojio vlast, obrušio se na pravoslavnu Rusiju, obrušio se na deo pravoslavne Jugoslavije. Rimokatolički deo pobeđenih teritorija nije dirao. pustio je jedne (rimokatolike) da ispovedaju veru, pravoslavne je urnisao. Oni rimokatolici koji su pušteni da ispovedaju veru, pušteni su i da napreduju u svojim normalnim ljudskim delatnostima, čak šta više, dato im je i da eksploatišu drugu konfesiju, što je ostavilo utisak da je to zbog njihove pameti………. Šta je bilo sa Pravoslavnim: -Oni su bili vrlo superiorni verovatno Božijem nadahnućem, preživeli su taj komunizam iako su imali velike gubitke i u ljudstvu i u ideologiji. Zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, pokazali su da ipak postoje. Slobodan je svojom pojavom malo uplašio „Evropu“, tako da je ona morala da preduzme neke mere protiv te „homogenizacije“ Srba. Tako su Srbi nažalost opet morali da prime prvi nalet nečastivog. Nije džabe Džordž Buš stariji rekao „Srbi su velika opasnost za bezbednost Amerike“. mislio je da ako Srbi daju primer, onda ode mas' u propas'.

 11. goran says:

  Dizraeli je jedan od najvisih masona svoga vremena koji je bio upucen u pravi smisao sirenja hriscanstva i nije se libio da objasni ko je od toga najvise profitirao. Ideja da je svako ko kritikuje ovog ili onog pravoslavca (a to si i sam cinio u svojim tekstovima) automatski komunista je potpuno komicna. Pravoslavlje je bilo na meti komunista jer je to bila vera upravo onih koje je trebalo unistiti: vera SRBA. Da su Srbi slucajno bili budisti, zar mislis da im bilo oprosteno? Bili bi svejedno proganjani, kao sto su i danas. Konacno, komunisti su hriscanima radili isto ono sto su i hriscani nekada radili paganima. Vidis kako to ide u krug. Tvoji preci, kao i moji, bili su Sloveni, Srbi, ratari i ratnici koji su imali svoje slovenske bogove. Srbi su ih odbacili i prihvatili semitsku bajku o Isusu koju do dan danas nisu shvatili, ali su spremni i da ubiju za nju, ako treba. Svaki seljak u brdima Srbije je duhovniji i pametniji od nasih danasnjih mantijasa, zato jer je on u dusi jos uvek paganin, a ne pro-semitski pomodarac.

 12. goran says:

  Kosovac je izgubio sluh. Gospodin Ljubisa pise: "Taj Ruski Patrijarh Kiril je ekumenista(koji se ljubi sa jezuitom, papom)na Kubi,isto kao i srbski Irinej i ostala bratija ekumenska,su potpisali konkordat,da Vatikan bude svijetski vladar." A Kosovac se pravi da ne razaume napisano jer je zapenusio od fanatizma. Da podsetim, Kosovac je klecao pred Kirilom, a sada se pravi da ne zna za njegove ekumenske aktivnosti. Kosovcu smetaju samo srpski ekumenisti, a pred ruskim ekumenistom kleci na kukuruznim zrnima. Sve sto je strano, Kosovcu je milo. To je taj kompleks Srba koji ne zele da priznaju svoju seljacku tradiciju kao osnovnu. Sve ostalo su samo zacini. Paganstvo je sustina srpskoga mentaliteta, a ne semitske price o bezgresnom zacecu i slicne budalastine. Kosovac je pomodarac, obozavalac svega stranoga, covek koji se stidi svoga porekla.

 13. goran says:

  Citiram jednoga od ucesnika ovog razgovora, koji se potpisuje sa "says" (stari pravoslavni izraz?): "Gorane sta ces ti ovdje i zasto bilo sta komentarises, kad je ocigledno da tvoje misljenje bas nikoga ovdje ne zanima! Imas neki svoj licni motiv ili te neko zaduzio da ovdje iznosis nebuloze, kako god, vidis i sam da ti to ne prolazi! Idi na neku katolicku stranicu pa tamo moralisi do mile volje. Ako moje misljenje nikoga ne zanima, otkuda onda ovolika prepiska? Ono sto nazivas mojim "nebulozama" jos uvek niko nije ozbiljnije ni komentarisao, a kamoli osporio. Otuda i zelja da se uklonim kao komentator. Zasto bih isao na "katolicku stranicu" kad hriscane uopste smatram budalama. Katolici su samo, kao i pravoslavci, bekstvo od sopstvenih korena, SELJACKIH I PAGANSKIH.

 14. prle says:

  Rekoše Ljubiša, i Goran...i ostadoše živi!

 15. goran says:

  Hej, Says, samo ime kojim se potpisujes govori da nisi Srbin, nego anglosaksonsko puvalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *