ДАЧИЋ: Американци су схватили да никада нећемо признати Косово

ДАЧИЋ: Американци су схватили да никада нећемо признати Косово

17 марта 2019

(foto: Youtube printscreen)

Разговора са представницима међународне заједнице о томе шта би Србија желела као коначан исход у преговорима с Приштине никад није било, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Није се дошло до тих тема. Кад год се отварала нека могућност за полазак ка компромису, увек су се десили неки инциденти. Нису то само сумње, постоје и тврдње да неке европске земље не желе да се ово брзо заврши“, рекао је Дачић за данашњу „Политику“.Он наводи да Британија и Немачка нису за поделу, а да се Британци правдају да не подржавају Рамуша Харадинаја и да су против таксе.

„Имате и немачку позицију где они кажу да нису за то да се укину таксе и покрене дијалог пре европских избора. Што би неко из Вашингтона добио Нобелову награди кад може из Берлина? Говорим симболички. Овде се води геополитичка борба, али не више са Москвом него између западних партнера. Реч је о вишеслојној политичкој географији која се око нас преплиће“, казао је Дачић.

На констатацију — дакле ништа до краја године, Дачић одговара:„То спада већ у домен политичке научне фантастике“.

Он наводи да таксе морају да буду укинуте да би се наставио дијалог, а да нас чињеница да су донели платформу ставља у једну нови политичку позицију — да они неће било какав компромис.

Шеф дипломатије наглашава да нас платформа из Приштине уопште не интересује.

„То што су они себи поставили као циљ нема никакве везе са дијалогом. Не можеш да се сетиш платформе усред бриселског процеса, када си већ имао разне договоре“, рекао је Дачић.

Он подсећа на две потпуно супротстављене позиције — једна је да је Косово аутономија у оквири Србије, друга је да је Косово независна држава у границама које су они сами себи представили као међудржавне, а то су у ствари границе између покрајине и централне Србије.

„До компромиса је тешко доћи на основу те две позиције. Зашто су Американци искорачили из своје позиције? Зато што су схватиоли да Србија никада нећа признати независно Косово с тим једностраним актом, без неког компромиса. А који је компромис? Никада они нису рекли ово је најбоље решење. Они и сами кажу дајте да видимо шта су предлози“, рекао је Дачић.

KOMENTARI5 коментара

 1. trikornjanin says:

  Od 2001 godine sva rukovodstva Srbije se ponasaju kao nasi najveci neprijatelji i prosto se takmice u tome. Nije pitanje hoce li Srbija da prizna Kososvo vec zasto Srbija ne priznaje rezoluciju 1244. Sa kojim to parama i kojim kanalima se utice na sva srpska rukovodstva od 2001 do danas da se tako ponasaju. A da ne govorimo o nato agresiji, tuzbi protiv te alijanse, o unistavanju srpske privrede i zaduzivanja kod mmf-a. Jednostavno uvlace nasu zemlju u kolaps.

 2. Vujadin says:

  Amerikanci su možda shvatili, a Vučić-Dačić i podguzne muhe oko njih ne mogu da shvate da je Kosovo i Metohija južna srbska pokrajina i ništa više.

 3. Sasulja says:

  E glupi Dacicu,ne trazi se pomoc i savet od neprujatelja,vec od prijatelja,sad ste se setili Rusije.

 4. Pravda says:

  Zar koferce nije dovoljno da skine odijelo sa ovoga poidriglog?

 5. Budi Bog s nama says:

  Crni zadrigli retortičar Dači, pa Amerikanci su davno shvatili da moraju Kosovo da iscrpe ekonomski, ljudski i vojno, ne žele oni Kosovo za Tačija i Hardija već za svoj groš i svoj dolar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u