ДАЧИЋ: Логичније је да САД и Британија повуку признање „Косова“ него да га Русија призна

ДАЧИЋ: Логичније је да САД и Британија повуку признање „Косова“ него да га Русија призна

22 фебруара 2018

МИНИСТРИ спољних послова Србије и Русије, Ивица Дачић и Сергеј Лавров рекли су данас у Београду да Русија подржава самосталан, независан и вишесмерни курс Србије јер се и сама Москва у спољној политици руководи тим принципима.

Коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да би руским признањем косовске независности Србија одустала од „лажне митологије“, Дачић и Лавров су оценили на заједничкој конференцији за штампу да Тачијева реторика неће променити став Русије о Косову.

„Он се неће променити. Косовски лидери треба да се баве својим пословима јер су већ оптужени за ратне злочине. Нажалост, то светске колеге које штите албанске власти заборављају“, рекао је шеф руске дипломатије.

Дачић је поводом Тачијеве изјаве рекао да је логичније да САД и Велика Британија повуку признање независности Косова, него да је Русија призна, и оценио да је великоалбанска реторика највећа претња миру и стабилности у региону.

Лавров је рекао да је Русија привржена међународном праву у решавању свих проблема, како у ЕУ тако и у другде, и да се то тиче и строгог спровођења резолуције 1244 Савета безбедности УН о Косову.

„У Европи влада нездрава ситуација због покушаја неких чланица ЕУ и NATO да ојачају конфронтацију, гурајући све даље NATO на исток, не узимајући у обзир мишљење становништва, а то се тиче онога што је било у Црној Гори и што се сада покушава у Македонији, па и у БиХ“, оценио је Лавров.

Он је рекао да се Русија придржава свих споразума о Косову и о БиХ, и додао да ће се Русија успротивити сваком покушају да се ти споразуми заобиђу и прекрше.

Лавров је рекао да је неопходно да сва питања БиХ морају да се решавају на основу договора тамошња два ентитета и три државотворна народа.

Дачић је поново изразио захвалност Русији због сталне подршке Београду, посебно у вези с очувањем територијалног интегритета, односно с Косовом.

Дачић је после састанка са руским министром рекао и да је задовољан односима две земље, наводећи да је 180. годишњица дипломатских односа показатељ истински пријатељских и братских односа Србије и Русије.

„Наше је задовољство тим веће што је овај јубилеј увеличан присуством мог драгог колеге и пријатеља Сергеја Лаврова“, рекао је Дачић и додао да је Лавров један од највећих ослонаца и пријатеља Србије у свету.

Навео је да Београд и Москва имају стратешко партнерство, али не само на папиру као са неким земљама, већ истинско партнерство, уз пријатељство, међусобно разумевање и подршку.

Дачић је подсетио да је Русија у Савету безбедности УН ставила вето на резолуцију о Сребреници и да има разумевања за став Србије о једнострано проглашеној независности Косова.

По речима руског министра Лаврова, његов разговор с Дачићем је показао широко подударање ставова о међународним питањима, а већим делом су разговарали о сарадњи у међународним организацијама УН, ОЕБС и Савет Европе.

Лавров је рекао да важну улогу у развоју односа Русија-Србија има међудржавна комисија за сарадњу која је недавно у Сочију констатовала видан напредак у спровођењу договора председника Владимира Путина и Александра Вучића децембра прошле године у Москви.

Дачић је Лаврову поклонио дрес фудбалске репрезентације Србије с бројем десет и лицидерско срце.

„Нисам знао који број да ставим, па сам ставио десет, јер је он (Лавров) за чисту десетку“, казао је српски министар.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Najlogicnije je da ti Dacicu das ostavku. Nego, reci mi: da li si Lavrovu pevao ruske romasnse na uvo, ili to samo radis Erdoganu, prokleti djavolcicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u