Дамаск оптужио САД да војно помажу терористичким формацијама у Сирији

Damask optužio SAD da vojno pomažu terorističkim formacijama u Siriji

29 septembra 2018

VOJNE snage SAD, Turske i Francuske treba odmah da napuste Siriju, izjavio je danas u Njujorku šef sirijske diplomatije Valid Mualem pozivajući sirijske izbeglice da se vrate u zemlju.

„Te snage moraju odmah i bezuslovno da se povuku“, rekao je Mualem na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN uz ocenu da je međunarodna koalicija predvođena SAD nezakonito raspoređena po Siriji „pod izgovorom da se bori protiv terorizma“.Mualem je posebno naglasio da Amerikanci i njihovi partneri iz koalicije „vojno podržavaju teroriste“ u Siriji. Dodao je da se ciljevi SAD i njihove koalicije poptuno poklapaju sa ciljevima teorističkih formacija koje ratuju protiv Sirije.

Šef sirijske diplomatije posebno je optužio SAD da su potpuno razorile grad Raka.

Sirijski ministar je rekao da je borba protiv terorizma „skoro završena“ i dodao da će sirijske vlasti okončati tu borbu kad se „bude očistila od svih terorista i nelegalnog prisustva stranih snaga“.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je „sigurnija i stabilnija“, i ispunjeni su svi uslovi za dobrovoljni povratak izbeglica.

„Vrata su širom otvorena i svi Sirijci u inostranstvu mogu da se vrate“, dodao je Mualem navodeći da će sirijske vlasti učiniti sve da olakšaju povratak izbeglica.

Mualem je rekao da je Sirija zatražila međunarodnu pomoć za povratak izbeglica, ali je dodao da neke zemlje „propagiraju iracionalni strah, politizuju to pitanje koje treba da bude samo humanitarne prirode“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *