ДАНАС СЕ ОДЛУЧУЈЕ О СУДБИНИ ЕВРОПЕ: Ердоган стиже у Брисел, да ли следи ВЕЛИKИ ЗАОKРЕТ у мигрантској кризи?

ДАНАС СЕ ОДЛУЧУЈЕ О СУДБИНИ ЕВРОПЕ: Ердоган стиже у Брисел, да ли следи ВЕЛИKИ ЗАОKРЕТ у мигрантској кризи?

9 марта 2020

Већ данима трају сукоби миграната и грчке полиције, а сад грчка влада оптужује турску војску да уклања ограду са границе.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган данас путује у Брисел како би разговарао о новој мигрантској кризи на турско-грчкој граници, док грчки премијер упозорава да је договор између Европе и Турске мртав.Посета турског председника догађа се у време спора између Турске и Еуропске уније, а посебно Грчке, око недавног новог таласа миграната на турским границама са ЕУ.

Ердоган је рекао да Турска није добила помоћ ни подршку коју је очекивала од међународне заједнице када се ради о избеглицама.

Хиљаде људи стигле су на турско-грчку границу након што је Анкара прошле недеље најавила да више неће заустављати мигранте на путу према Европи, јер, како тврди, ЕУ не поштује споразум између две стране из 2016. године.

Већ данима трају сукоби миграната и грчке полиције, а сад грчка влада оптужује турску војску да уклања ограду са границе како би мигранти могли да уђу на територију ЕУ.

Турска је отворила границе након чега је на стотине хиљада миграната кренуло ка Европској унији. Најава Анкаре да ће то учинити уследила је само дан након што су 34 њена војника погинула у сиријском граду Идлибу. Стручњаци кажу да би турске акције у Сирији могле да покрену ланчану реакцију услед које би Европу могла да задеси још већа мигрантска криза него она 2015. године.

Ако се Турска суочи са још једним приливом избеглица које беже од ратом разорене земље, новонастали гранични услови значили би да се и Европа суочава с истом перспективом.

Споразумом са ЕУ је Анкара пристала да заустави мигранте у замену за европска средства за интеграцију сиријских избеглица у Турској. У њој се већ налази 4 милиона миграната од којих је 3,6 милиона из Сирије.

– Будимо искрени, споразум је мртав – рекао је касно у петак грчки премијер Kиријакос Мицотакис.

Он тврди како је договор пропао јер су турске власти подстакле тренутну кризу тако што охрабрују или чак и помажу мигрантима на путу у Европу.

– Турска има обавезу да зауставља људе пре него што стигну до обале… те све што може како би се борила против кријумчара и илегалних прелазака у Грчку. Управо то стоји у договору, а Турска ради супротно: систматски помаже, на копну и на мору, људима да пређу у Грчку – рекао је он.

Турска је донела одлуку да отвори границу ка Грчкој, након што је претрпела значајне губитке у Сирији. Сиријске државне снаге, уз помоћ Русије у једном нападу су убиле 34 турска војника у Идлибу.

Анкара тврди да ће због сиријског режима, који све више напада Идлиб, последње упориште побуњеника, велики број избеглица из те земље поново кренути у бекство, најпре у Турску која је већ привремени дом милиона избеглица.

Пре посете Бриселу, Ердоган се састао са руским председником Владимиром Путином са којим је постигао договор о успостављању сигурносног коридора дуж кључног ауто-пута М4 на северу Сирије, где ће турске и руске снаге касније овог месеца покренути заједничке патроле.

ЕУ је скептична по питањем да ли ће договор довести до примирја, а посебно је скептична у вези са намерама Ердогана, кога многи европски званичници оптужују да покушава да уцени ЕУ како би од ње изнудио помоћ у Сирији.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Slobodanka says:

    Da li će se u Briselu usuditi i biti mudri da ga zadrže da čeka koji minut u hodniku, kao u Kremlju? Pronadjite na jutjubu snimak: At the Idlib summit in Moscow, the Russian President Putin kept Erdoğan and his delegation hallway.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u