ДАНСКИ ФУНКЦИОНЕР ПРИЗНАО: Обарали смо Гадафија, Мубарака… Ми смо криви за хаос!

ДАНСКИ ФУНКЦИОНЕР ПРИЗНАО: Обарали смо Гадафија, Мубарака… Ми смо криви за хаос!

10 фебруара 2019

Високи функционер Данске народне партије (ДФ) Сорен Есперсен оценио је да је инвазија те земље и рушење Садама Хусеина била грешка.

Он је то рекао коментаришући анализу двојице данских научника о учешћу те земље у рату у Ираку.Есперсен је у изјави за дански државни радио рекао и „да Данска никако не би данас учествовала у обарању Садама Хусеина и стварању тог метежа“.

„Ти секуларни лидери, такође Гадафи у Либији и Мубарак у Египту, чували су стабилност у региону, а ми смо били саучесници у њиховом обарању. То је створило овај хаос који имамо сада“, изјавио је Есперсен.

Десничарска ДФ, иако тренутно најјача странка владајућег блока, не учествује директно у власти, али даје одлучујућу већину мањинској влади либерала и конзервативаца, а без подршке ове странке не би ни 2003. године било већине за слање данских војника у рат у Ираку.

Два научника са Универзитета Копенхаген су за потребе данског парламента направили и ових дана објавили анализу о учешћу Данске у ратовима на Косову, у Ираку и Авганистану, у коме се оцењује да је у процес стварног одлучивања о уласку у рат био укључен изненађујуће мали број званичника.

Анализа потенцира и да су тадашњи премијери и владини званичници посланицима, на којима је била коначна одука о уласку у рат, достављали дозиране и непотпуне информације, те да су кључне одлуке базиране више на оданости НАТО савезницима, него на реалним безбедносним проценама.

KOMENTARI2 коментара

  1. Rusofil says:

    A onda cemo stvoriti haous u cijelom svijetu ........

  2. mrak says:

    Samo sto ne zaplace, siroma' kol'ko se potres'o ... Ma, da, bre, sve vam verujemo! Zato ste posle toga nastavili da divljate, je l'da, jer ste se "prosvetlili"!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u