ЏИХАДИСТИ ОДОЛЕВАЛИ АСАДОВОЈ ВОЈСЦИ 2 месеца а онда су дошли Руси и све спалили… ЕВО СА ЧИМ

ЏИХАДИСТИ ОДОЛЕВАЛИ АСАДОВОЈ ВОЈСЦИ 2 месеца а онда су дошли Руси и све спалили… ЕВО СА ЧИМ

19 новембра 2018

Juče je sirijska vojska ostvarila veliki proboj u području severno od Suwaide, na jugoistoku zemlje, gde se više od dva meseca teško borila s preostalom grupom terorista “Islamske države” koji su se sklonili na teško pristupačan teren starog vulkanskog platoa Al-Safa.

Kameno područje visoravni Al-Safa je idealno za skrivanje od neprijateljske vatre. Duboke strmine i pećine su teroristima omogućavale da lako izbegavaju velike gubitke od topovske vatre i vazdušnih udara, koje bi inače pretrpeli u pustinji ili na ravnici.Većina kišnice, koja se slivala s uzvisine platoa, tekla je prema vladinim snagama i do ruba visoravni. Kamioni sa municijom su se znali zaglaviti blatu , a na nekim delovima su poplavljena vozila i improvizirani kampovi vladinih snaga.

Iz daljine su po celom području pod nadzorom terorista tukli teški sirijski raketni sistemi “Golan”, koji su projektilima uništavali utvrđenja na najvišem brežuljku Al-Safe. Na rubu platoa su raspoređeni višecevni raketni sistemi “Grad ” i samohodne haubice “Akacija” kalibra 152 mm.

No, ruska vojska je odlučila u pomoć sirijskim snagama poslati svoje instruktore, specijalne snage i termobaričke sisteme “TOS-1A”, koji su zbog svoje razorne moći dobili ime “Sunčev plamen” (Solncepёk).

Kako je celo rubno područje vulkanskog platoa proteklih nedelja bilo poplavljeno, a sama konfiguracija terena je onemogućavala ulazak vojne tehnike u Al-Safu, borbe su se mogle voditi samo uz podršku topništva i artiljerije iz pozadine, a sam teren su morale čistiti kopnene snage.

Juče je u proboj krenuo treći jurišni deo 4. divizije sirijske vojske i počeo napadati prve grupe terorista koje su branile Al-Safu. Nakon uništavanja nekoliko rovova i pećina terorista Islamske države, sirijska vojska je uspela napredovati prema vrhu vulkanskog platoa i prisiliti teroriste da se povuku na zapadni obod Al-Safe.

Zahvaljujući delotvornom navođenju vatre iz dronova i akcije specijalnih snaga na prvoj liniji, koje su se u borbama aktivno koristile ručnim bacačima, kopnene snage su se uspele popeti na 1,5 do 2 kilometra do središta visoravni sa zapada i istoka.

U napadu iz pravca istoka, na područje Qabr Sheik Hussein, likvidirana je veća grupa terorista, zajedno s “emirom” južne Sirije, Abu Hayirom Al-Shishaniem. Nakon likvidacije njihovog vođe, cela se grupa povukla iz tog područja.

Prema vladinim izvorima i snimcima dronova, sirijske jedinice su oslobodile više od 80 posto Al-Safe, dok ISIL kontroliše preostalih 20 posto.

Ovim prodorom su vladine snage uspostavile vatrenu kontrolu nad celim područjem, što znači da će ISIL biti izložen stalnim udarima raketnih sistema i topništva sirijske vojske. To je potvrdila i sirijska vojska, koja je navela kako je u ponoć 18. novembra južni deo visoravni ostao u rukama terorista. Međutim, nakon gubitka središnje uzvisine, ISIL neće dugo moći držati ostatak tog područja, što su i sami shvatili i već su počeli povlačiti preostale snage iz Al-Safe u istočni dio pokrajine Homs.

Napad na visoravan Al-Safa je znatno je pojačan nakon dolaska ruskih vojnih savetnika i ruskih specijalnih snaga. Sirijska vojska se borila za crne vulkanske stene duže od dva meseca, ali je sada problem rešen za manje od nedelju dana.

No, celu akciju je bilo moguće provesti zahvaljujući odlično provedenoj akciji sirijskih specijalnih snaga, koje su pre deset dana iz zatočeništva terorista “Islamske države” oslobodile 19 talaca, žena pripadnica zajednice Druza, koje su teroristi iz Al-Safe oteli još u julu ove godine.

Teroristi su se taocima služili kao ulogom u pregovorima i za zaustavljanje napada vladinih snaga. Nakon uspešno provedene akcije oslobađanja, ISIL u Al-Safi više nije imao čime ucenjivati sirijsku vojsku i ubrzo je isplanirana operacija koja je pokrenuta juče ujutro.

Naime, 13. novembra, četiri dana pre jučerašnje akcije, oslobođene žene, na čelu sa šeicima, muževima, braćom i porodicama, posetile su sirijskog predsednika u Damasku, kako bi mu izrazili zahvalnost, a šeici i muški predstavci porodice su se zakleli na odanost Druza centralnoj vladi.

Za Druze iz ruralnih područja je činjenica što je sirijska vojska spasila njihove žene i očuvala njihovu čast nešto do što lokalni šeici i porodice cene više od bilo čega, što se vidi i na snimku susreta u Damasku

(logicno.com)

KOMENTARI4 коментара

 1. Deda Micko says:

  Osvojili, a 20% ostalo neosvojeno. Kokace se jos hiljadu godina.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   A šta ćemo sa EU, kada će ONI da izađu iz krize ??? https://youtu.be/vOgd707DhZM?t=727

 2. Miraš says:

  Do pre nekoliko dana snage SAA imale su ozbiljan problem da osvajaju položaje ISIS na višim tačkama odakle su teroristi ISIS imali vatrenu kontrolu nad njima. Pobedom se smatra konačno osvajanje svih najviših tačaka u regionu Al Safa i to na vulkanskom terenu koji je prilično nepristupačan i grub i. U subotu i nedelju snage SAA su osvojile poslednja brda u zapadnom delu Al Safa regiona i time snage SAA imaju vatrenu kontrolu celog područja. Prema vojnim izvorima iz Suvejde preostali ISIS teroristi su strani borci koji odbijaju da se predaju vladinim snagama. Njihovo prisustvo u tom regionu biće brzo završeno zato što preostali položaji ISIS sada su na nižim teritorijama, opkoljeni su i nikakvi su im izgledi. Jedino im preostaje borba do smrti ili predaja, i verovatno pokušaji bekstva iz obruča na istok u jugoistočne delove Sirije. Nešto ranije prethodnih dana snage SAA uspele su da oslobode preostalih 19 žena i dece talaca poreklom Druzi iz Suvejde što se smatra posebnim uspehom. U pravu su kada kažu da se Al Safa može smatrati oslobodjenom.

 3. marko says:

  srbija treba imati ovaj sisitem tos 1a u 100 komada jer RAT PROTIV NATO PAKTA I FASISTA JE NEMINOVAN SIGURNO AKO NE BUDE SPREMNA SRBIJA CE OSTATI ZAUVEK BEZ TERITORIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u