Дијета: Исхраном регулишите притисак

Дијета: Исхраном регулишите притисак

21 новембра 2017

НАЧИН исхране који подразумева смањени унос соли, прерађевина, рафинисаног шећера, масноћа и црвеног меса све чешће се препоручује пацијентима који болују од хипертензије и других кардиоваскуларних болести. Такозвана Даш дијета заснива се на повећаном уносу воћа, поврћа, интегралних житарица и немасног меса, док немасне изворе протеина попут рибе, живинског меса и махунарки такође треба што чешће конзумирати.

Дневни унос соли је потребно ограничити на две кашичице за чај. Због свих наведених карактеристика, овакав јеловник се оцењује као идеалан од стране нутрициониста, како у случају хипертензије, тако и код гојазних пацијената који желе да смршају без такозваног јо-јо ефекта.

ПРВИ ДАН

Доручак: 100 грама зобене каше са шољом млека, пола шоље боровница и шоља свежег сока наранџе

Међуоброк: јабука и шоља грчког јогурта

Ручак: тањир супе од поврћа, сендвич од 80 грама туне из конзерве, 100 грама зелене салате, мала кашика лајт мајонеза и две кришке хлеба од интегралних житарица

Међуоброк: банана

Вечера: 100 грама куваних пилећих прса, 100 грама куваног броколија и 100 грама шаргарепе, куване или сирове, као и 200 грама куваног интегралног пиринча

ДРУГИ ДАН

Доручак: две кришке хлеба од интегралних житарица са великом кашиком пекмеза или мармаладе, јабука, шоља свежег сока од наранџе

Међуоброк: банана

Ручак: 100 грама куваних или грилованих пилећих прса, 150 грама зелене салате, 200 грама куваног интегралног пиринча, 50 грама тврдог сира

Међуоброк: Пола шоље насецкане брескве, шоља грчког јогурта

Вечера: 100 грама куваног лососа, 300 грама куваног кромпира и 225 грама куваног поврћа по жељи

ТРЕЋИ ДАН

Доручак: 100 грама зобене каше са шољом млека, пола шоље бобичастог воћа по жељи (боровнице, малине, купине, рибизле) и шоља свежег сока од наранџе

Међуоброк: наранџа

Ручак: две кришке хлеба од интегралних житарица, 100 грама ћуретине (куване или гриловане), 50 грама тврдог сира, 100 грама зелене салате и 50 грама чери парадајза

Међуоброк: четири крекера од интегралних житарица, 50 грама свежег сира, 100 грама ананаса

Вечера: 200 грама филета ослића, 200 грама кромпира, 75 грама куваног грашка и 75 грама куваног броколија

ЧЕТВРТИ ДАН

Доручак: 100 грама зобене каше са шољом млека, пола шоље бобичастог воћа по жељи и шоља свежег сока од наранџе

Међуоброк: банана

Ручак: салата од 150 грама гриловане туњевине, куваног јајета, две шоље зелене салате, 50 грама чери парадајза и две кашике дресинга по жељи, две кришке хлеба од интегралних житарица

Међуоброк: крушка и шоља грчког јогурта

Вечера: 100 грама гриловане пилетине, 150 грана мешаног куваног поврћа, 200 грама куваног интегралног пиринча.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u