ЂУКАНОВИЋ САОПШТИО: „Нећу да потпишем ниједан предлог Владе Црне Горе!“

ЂУКАНОВИЋ САОПШТИО: „Нећу да потпишем ниједан предлог Владе Црне Горе!“

13 јануара 2021

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поручио је да неће потписати Предлоге одлука за разрјешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе генерал-мајора Драгутина Дакића и мајора Рајка Пешића. Предсједник је поручио да ће умјесто тога сазвати сједницу Савјета за одбрану и безбједност.

Ђукановић наводи да је из Министарства одбране добио Предлог одлуке за разрјешење начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал-мајора Драгутина Дакића.Истовремено достављен му је, како каже, и примјерак Предлога о разрјешењу и престанку службе генерал-мајора Рајка Пешића.

„Оба акта су потписана од стране двојице чланова Савјета за одбрану и безбједност, господина Алексе Бечића, предсједника Скупштине Црне Горе и господина Здравка Кривокапића, предсједника Владе Црне Горе. Такође, из медија сам сазнао да је ове Предлоге одлука пратила и одлука министарке одбране о пензионисању начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал-мајора Драгутина Дакића“, наводи Ђукановић.

Подсјећа да је Одлука о постављењу и разрјешењу начелника Генералштаба у искључивој надлежности Савјета за одбрану и безбједност. Савјет за одбрану и безбједност, како додаје Ђукановић, одлуке доноси консензусом на основу члана 8 Пословника о раду.

„У раду Савјета постоји и пракса да Савјет између одржавања сједница одлучује и сагласношћу и потписом својих чланова, о бројним питањима из своје надлежности. Међутим, никада до сада Савјет за одбрану и безбједност о избору и разрјешењу начелника Генералштаба Војске Црне Горе није одлучивао без одржавања сједнице Савјета. Нема разлога за нову праксу ни овај пут“, навео је Ђукановић.

Вјерује да је евентуална промјена челног човјека Војске Црне Горе питање од државног значаја које заслужује сједницу органа који чине три највиша судионика законодавне и извршне власти у Црној Гори.

„Иницијативом Министарства одбране направљени су правни и процедурални пропусти који ми налажу негативан однос према том акту“, наводи Ђукановић.

Први правни пропуст, како додаје, је кршење одредаба Закона о војсци.

KOMENTARI3 коментара

  1. dinki says:

    Bitno je da sa porodicama i familijama opet izađemo masovno na glasanje i glasamo jedinstvenu srpsku stranku i tada nas neće biti briga što je tebi i tvojoj bagri ustaškoj volja ili nije volja potpisat.

  2. da da says:

    Država ti je stara 14 godina i napravljena je krađom glasova i podrškom američke ambasade i ti sad milo đukanoviću pričaš o praksi itd.Smeće jedno lopovsko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u