ЂУКАНОВИЋ САОПШТИО: „Нећу да потпишем ниједан предлог Владе Црне Горе!“

ĐUKANOVIĆ SAOPŠTIO: „Neću da potpišem nijedan predlog Vlade Crne Gore!“

13 januara 2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da neće potpisati Predloge odluka za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general-majora Dragutina Dakića i majora Rajka Pešića. Predsjednik je poručio da će umjesto toga sazvati sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Đukanović navodi da je iz Ministarstva odbrane dobio Predlog odluke za razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića.Istovremeno dostavljen mu je, kako kaže, i primjerak Predloga o razrješenju i prestanku službe general-majora Rajka Pešića.

„Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Savjeta za odbranu i bezbjednost, gospodina Alekse Bečića, predsjednika Skupštine Crne Gore i gospodina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore. Takođe, iz medija sam saznao da je ove Predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića“, navodi Đukanović.

Podsjeća da je Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Savjet za odbranu i bezbjednost, kako dodaje Đukanović, odluke donosi konsenzusom na osnovu člana 8 Poslovnika o radu.

„U radu Savjeta postoji i praksa da Savjet između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti. Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put“, naveo je Đukanović.

Vjeruje da je eventualna promjena čelnog čovjeka Vojske Crne Gore pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

„Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu“, navodi Đukanović.

Prvi pravni propust, kako dodaje, je kršenje odredaba Zakona o vojsci.

KOMENTARI3 komentara

  1. dinki says:

    Bitno je da sa porodicama i familijama opet izađemo masovno na glasanje i glasamo jedinstvenu srpsku stranku i tada nas neće biti briga što je tebi i tvojoj bagri ustaškoj volja ili nije volja potpisat.

  2. Kulak says:

    MAFIJAŠ.

  3. da da says:

    Država ti je stara 14 godina i napravljena je krađom glasova i podrškom američke ambasade i ti sad milo đukanoviću pričaš o praksi itd.Smeće jedno lopovsko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *