Дневник заблуда: Споменици раздора | ИНТЕРМАГАЗИН

Дневник заблуда: Споменици раздора

19 марта 2017

kul MILOS JELESIJEVIC_620x0

Недавно је усвојена одлука да се народном хероју Милану Тепићу подигне споменик на територији београдске општине Савски венац. Овај мајор Југословенске војске погинуо је 1991. код Бјеловара у Хрватској када је дигао у ваздух себе и војно складиште, не желећи да га препусти непријатељу. Тепићу је већ постављена спомен-плоча у истоименој улици на Дедињу. Сама најава подизања споменика изазвала је дипломатску олују у Хрватској, која је упутила протестну ноту Србији. На месту бјеловарске Барутане, хрватске власти већ су подигле споменик хрватским војницима погинулим уз Тепића, као жртвама српске агресије.

У земљама окружења, све су присутнији проблеми са споменицима националне садржине који уносе раздор међу народима. Недавно су ветерани Хрватских одбрамбених снага у центру Јасеновца, највећег концентрационог логора на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата, подигли спомен-плочу са усташком крилатицом “За дом спремни”. Против плоче дигла су глас двојица посланика хрватске опозиције, а Српско народно веће, јеврејска заједница и Савез антифашиста у Хрватској бојкотовали су прошлогодишњу комеморацију у Јесеновцу због “ревитализације усташтва”.

Код Дервенте у Републици Српској, недалеко од места логора за Србе на католичком гробљу Рабић, подигнут је споменик припадницима Хрватске војске одбране у облику усташког симбола “У”. Иако вређа српске жртве, Срби одустају од његовог уклањања, “јер су свесни да га нико неће склонити”. Пре неколико година у месту Модран код Бијељине подигнут је сличан споменик који није уклоњен, иако су Срби, некадашњи логораши, то тражили.

Зато не изненађује отпор према изградњи Спомен-подручја Доња Градина, на простору логора Јасеновац који се налази у Републици Српској, на десној обали Саве, прекопута хрватског дела логора. Ту су мучене, убијене и покопане буквално стотине хиљада невиних жртава, припадника народа Срба, Рома и Јевреја. У бањалучку владу својевремено је доспео стравичан предлог “архитектонског решења” новог меморијалног комплекса у облику усташког знака “У” са укрштеним камом и маљем, симболима масакрирања невиних жртава у овом фашистичком логору смрти. Ласерска прецизност израде макете споменика показује да се не ради о аматерској, несланој шали. Уместо уједињења у изградњи меморијалног центра невиних жртава, у Босни и Херцеговини у току је кампања коју спроводе антисрпски и проусташки оријентисане снаге да би осујетиле или бар пролонгирале изградњу Спомен-комплекса Доња Градина. Медијску подршку кампањи пружа блогер из Бањалуке, познат по активностима којима покушава да дестабилизује Републику Српску. Изгледа да раздори на плану очувања сећања на трагичне жртве и догађаје на нашим просторима не могу да буду превазиђени ни данас, као што нису били у прошлости.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u