Dobar, loš, zao

Dobar, loš, zao

15 јула 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Afera Barbika praktički i ne postoji. To je pretjerana i predimenzionirana medijska priča jer su u Predsjedničkim dvorima ovih dana velike oči. Rejting HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović raste i oprez je postao majka kampanje Ive Josipovića. Stvar je definitivno poprimila veće razmjere nego je bilo potrebno, jer ništa se strašno zapravo nije ni dogodilo. Netko je napisao »bilješku« i podvaljivao je uokolo, a mediji su, logično, zagrizli udicu koja je na tu temu, zbog bojazni od rezultata novih izbora, bačena iz aktualnih Predsjedničkim dvora. I to se zapravo smatra gafom komunikacijske strategije predsjednika Josipovića.

No, činjenica je da je »bilješku« doista netko napisao. Da se netko bavi takvim prljavim polu-glupostima. Predsjednik Josipović takve naziva »Vasino jato« te kaže da »taj uradak smatra vrlo važnim jer jasno pokazuje kakvu Hrvatsku smjeraju napraviti snage koje su sada u kampanji gđe Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a«. To su oni isti za koje premijer Zoran Milanović kaže: »One prije nas neću ni spominjati. Znate kakvo je to društvo. Ali znate i što će biti s Hrvatskom ako se ta ekipa nakon lažne duhovne obnove vrati u Hrvatskoj na vlast. Zanima ih jedino vlast i novac«.

U toj duhovnoj obnovi HDZ se međutim samo učvrstio na retrogradnim stavovima, pa se kod njih uvijek govori o zabranama, lustracijama, čišćenjima »jugofila i Jugoslavena«, a povremeno i o Kevinim jamama.

Činjenica jest, i u tome nije u krivu ni Josipović, a ni Milanović da se radi o opasnoj ekipi koja će iskoristiti velike domoljubne osjećaje i razočaranje građana SDP-om da bi se vratili na vlast i, vjerojatno, nastavili krasti po staroj praksi HDZ-a. Duhovna obnova HDZ-a sastoji se samo od učvršćivanja desničarskih stavova i »tuđmaniziranja«, a ne od moralne obnove i odricanja od starog lopovluka. Božidar Kalmeta i dalje je u vrhu HDZ-a. Takvih je tko zna koliko bliskih Tomislavu Karamarku, koji samo dosad nije bio na takvim funkcijama u izvršnoj vlasti da bi imao prilike ukrasti. Mada, upitno je što je sve znao o Fimi mediji, zar ne?

S obzirom na takvu ekipu, kako kaže Milanović, i takvo jato, kako kaže Josipović, i unutar SDP-a bit će vrlo važno kako se vodi interna politika vladajuće stranke.

Milanovićevi oponenti, koji misle da šefa stranke treba zamijeniti jer mu je Vlada loša, a način upravljanja strankom pogrešan i kontraproduktivan, morat će jako pripaziti da im se ne pripiše da Milanovića kritiziraju, ili čak ruše, kako bi u konačnici pomogli HDZ-u i njihovu vraćanju na vlast. Ili obrnuto – iz Milanovićevog kruga već se u javnost pušta takva verzija zbivanja u SDP-u.

»Žele li Milanovićevi oponenti da SDP (i Ivo Josipović) na izborima pobjedi ili izgubi, da bi oni postigli svoj interni cilj«, glasi pitanje, iz kojega je potpuno jasno da će se i unutar samog SDP-a narednih mjeseci tako postavljati stvari, i da je možda pretjerana pažnja za aferu Barbika također namjerna strategija u vrhu stranke, kako bi ukazivanje na karakter Karamarkova HDZ-a zbio redove i u SDP-u. A koliko će tek drugih sličnih uradaka pasti na pamet Vasinom jatu da uskomeša unutarnje odnose u SDP-u i prikaže ih bijednicima koji se krvnički bore za vlast do zime 2015. godine i novih izbora, možemo samo pretpostaviti…

Zato valja uključiti zdrav razum. Jer koliko god da je Milanović loš, zna se tko je gori.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u