Добро дошли својој кући!

Добро дошли својој кући!

10 августа 2015

Darko Momić 4656Пише: Дарко Момић

Дозволите ми да исправим 20 година дугу неправду и да кажем оно што је тада Србија мислила, али није умјела или смјела да каже. Дозволите ми да то изговорим покајнички, али гласно и поносно. Добро дошли, наши Срби, добро дошли својој кући – ријечи су којима је предсједник Владе Србије Александар Вучић завршио свој потресни говор прије два дана на мосту у Сремској Рачи, гдје је обиљежен Дан сјећања на више од 250.000 прогнаних и страдалих Срба из некадашње Републике Српске Крајине.

Нема никакве сумње да је крајишким Србима који су прије двије деценије прошли голготу било топло око срца када су слушали ријечи добродошлице од тренутно најмоћнијег српског политичара. А нема никакве сумње ни да је свима заискрила суза у оку када су слушали Ђурђицу Поповић, која је говорила кроз шта је прошла прије двије деценије као деветогодишња дјевојчица у армији прогнаних.

Патријарх Иринеј позвао је на мир и праштање и својим порукама је и међу онима којима је „Олуја“ однијела најмилије одагнао било какву помисао на освету. Предсједник Српске Милорад Додик у свом маниру је бескомпромисно прозвао одговорне за највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата, подсјећајући на злу судбину која је задесила српски народ у посљедњој деценији прошлог вијека.

Било је и лијепо и тужно слушати све говорнике, али је можда најупечатљивије то да се и преко малих екрана могло осјетити да Дрина заиста није граница, односно да то бар на тренутак није представљало испразну политичку флоскулу. Није никаква новост рећи да ниједан мост на свијету не раздваја људе, али да би избјегли патетику која по правилу свагдје прати сјећања на жртве, управо због тога ваља подсјетити на неизграђени мост у Градишци. Његову градњу дуже од деценије кочи управо Хрватска, иако се једноставно не може наћи ниједан ваљан аргумент за такво понашање хрватског државног врха.

Нажалост, једини смислен одговор на питање зашто Хрватска упорно кочи тај пројекат може се наћи у томе да би хрватском премијеру приликом пресијецања траке на том мосту приличило да каже оно што је српски премијер рекао у Сремској Рачи:

– Добро дошли, наши Срби, добро дошли својој кући!

Елем, мост ће некада бити и изграђен, али ове ријечи из УСТА ШЕфа хрватске владе никада нећемо чути!

(ПрессРС)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u