DODIK: Bakir Izetbegović može u Doboj samo kao turista

DODIK: Bakir Izetbegović može u Doboj samo kao turista

8 avgusta 2014

DODIK Milorad 934Milorad Dodik, predsednik RS, izjavio je danas da dolazak Bakira Izetbegovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, u Doboj nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni Ustavom BiH jer za to nema odluke Predsedništva.

Dodik je tokom današnje posete Doboju ocenio da dolazak Izetbegovića predstavlja instrumentalizaciju i politizaciju uloge pripadnika Oružanih snaga BiH tokom poplava, kao političku pretpostavku za neke druge poruke koje su se želele poslati iz Doboja.

„Dolazak Izetbegovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, u Doboj shvatamo više turistički i kao dolazak čoveka koji vodi svoju kampanju”, poručio je Dodik, reagujući na izjavu Bakira Izetbegovića da ukoliko bude potrebe za novim angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su „tokom poplava i klizišta obavili dobar posao”, Predsedništvo BiH će doneti potrebne odluke.

Prema njegovim rečima, u svakoj drugoj funkciji Izetbegović ne može da bude predstavljen u Doboju, jer za to nema odluke Predsedništva.

„Jedini koji je nadležan za vojna pitanja na prostoru RS je član Predsedništva iz RS, i to tako piše i u Dejtonu i u Ustavu BiH, a odluke koje se tiču angažmana drugih članova Predsedništva na ovom prostoru mogu biti donesene konsenzusom, a takve odluke nije bilo”, izjavio je Dodik.

On je dodao da davanje podrške Izetbegoviću od strane lokalne vlasti u Doboju, u njegovoj ulozi kršenja Ustava BiH nije fer i da lokalna uprava vodi neku svoju nastranu politiku, koju su i ranije promovisali kroz priču o podršci probosanskoj politici, što se moglo čuti od aktuelnog gradonačelnika.

Izetbegović je u društvu Kristofera Petija, komandanta NATO štaba u Sarajevu, Zekerijaha Osmića, ministra odbrane BiH, te čelnika Oružanih snaga BiH posetio dobojsku kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik”, Dom zdravlja, te „Narodnu kuhinju”, koju je s gradom osnovao Medžlis Islamske zajednice BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *