DODIK: Ili Dejton, ili raspad BiH

DODIK: Ili Dejton, ili raspad BiH

31 јула 2014

Milorad-Dodik1Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je poslednji izveštaj Međunarodne krizne grupe, u kojoj se kao jedna od opcija pominje potreba stvaranja trećeg entiteta.

– Mislim da se pominje više opcija, pročitao sam taj izveštaj i vidi se da je dominantna ocena da Bosna i Hercegovina klizi ka raspadu i da je to možda najbolja ocena za Bosnu i Hercegovinu. Do sada to nije na neki način pisano, pisane su i neke druge opcije. Јa, naravno ne verujem Kriznoj grupi, jer je ona svih 20 godina, od kada deluje na ovom prostoru, pokušavala da nametne jedan drugi sistem, boreći se za centralizaciju u Bosni i Hercegovini i sasvim drugo uređenje, pre svega građansko, za ukidanje nacionalnog identiteta i mnogo čega drugog što se radilo u prošlosti. Prema tome, to smatram kao još jedno pisanje ljudi koji imaju ambiciju da nešto kažu o nečemu – rekao je za RTRS predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ima jasan stav – politički gledano govori o tome da Bosna i Hercegovina mora da se vrati na Dejtonsku izvornu strukturu, ili je neodrživa.

– To znači da BiH u budućnosti i u godinama koje dolaze mora da se vrati na to da ima jednog predsedavajućeg Saveta ministara i dva ministra da je sve ostalo višak, da je sve ostalo nametnuto. BiH kao priča koju smo mogli da vidimo u ovom izveštaju Krizne grupe i gde se govori o nekoj navodnoj federaciji zakašnjela je ideja. Dakle, BiH može samo da bude unija nezavisnih država na ovom prostoru u najmanju ruku, možda još nismo zakasnili za neku priču o konfederaciji na prostoru BiH. Prema tome, očigledno da su zakasnili sa svim tim svojim dobrim ponudama – rekao je Dodik.

On je dodao da Srpsku ne dotiče to da li će biti neki treći ili peti entitet.

– Mi ćemo podržati Hrvate da imaju svoj entitet, a u našem političkom dogovoru koji imam sa predstavnicima političkog života hrvatskog naroda jasno je da niko ne dodiruje Republiku Srpsku, u toj kombinaciji entieta za Hrvate, i to je nama važno, ništa drugo nije važno. Mogli smo o tome da čujemo nekoliko puta kad je gospodin Čović javno davao izjave i svaki pomak koji bi zadirao i milimetar u teritoriju Republike Srpske kao neki navodni zahtev da bismo mi prihvatili neku drugu organizaciju Bosne i Hercegovina ne dolazi u obzir – rekao je Dodik.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u