ДОДИК: На Републику Српску је извршен државни удар

ДОДИК: На Републику Српску је извршен државни удар

11 фебруара 2020

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упозорио је да је најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни „државни удар“, јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије.

– У члану I/1 Устава БиХ наводи се да БиХ сада функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама. У преводу, територија припада ентитетима, поштујући и Анекс два Дејтонског споразума, који говори о међуентитетској граници, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ – појаснио је Додик.Он је нагласио да „државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу ‘држава’ или ‘република’, нити било коју другу“.

– Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и ФБиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између земљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима. Уставни основ за последњу одлуку Уставног суда је потпуно неприхватљив, стога је потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске – оценио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати.

– Ово је наша „црвена линија“ за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна решења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије – констатовао је Додик.

Констатујући да се Уставни суд БиХ не понаша као суд, Додик је рекао Срни да његове одлуке сугеришу да је Уставни суд БиХ постратна јединица муслимана која треба у судници да заврши оно што муслимани нису могли у рату.

– Кад је већ тако, нека нико не сумња да ћемо се борити за своја уставом загарантована права, као што смо се борили за Републику Српску – поручио је Додик.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац сматра да Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ које нису засноване на праву и супротне су Дејтонском споразуму.

– Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ зато што такве одлуке нису засноване на праву, Дејтонском споразуму, већ на политичким одлукама појединих лобија и дијела међународне заједнице – рекао је Бањац.

Бањац је упозорио да оваквим понашањем Уставни суд БиХ и део међународне заједнице све више доприносе да БиХ не успије као пројекат, односно буде неодржива.

– Уставни суд БиХ, који већину пресуда доноси прегласавањем уз помоћ страних судија, требало би што пре да престане да постоји и да се у његов рад уведу домаће судије – закључио је Бањац.Председник СДС-а Мирко Шаровић је истакао да оно што је на територији Републике Српске треба да припада Српској, те да о томе треба расправљати на седници Народне скупштине Републике Српске.

Уставни суд БиХ утврдио је раније да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске.

Уставни суд сматра да је реч о „искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине“.

Народна скупштина је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

(Срна)

KOMENTARI3 коментара

 1. Ivana says:

  Hajmo Srbi u eu koja nema alternativu kako kaže njihov plaćenik a naš veliki vođa vučko. Evropa i Vatikan su vekovni osvedočeni naši "prijatelji" kako kaže Vučić pomogli su sve pokolje Srba u Hrvatskoj i Krajini i pomogli su Hrvatima izvršiti etničko čišćenje Srba. Stolećima Hrvatima pomažu u pokatoličavanju pravoslavaca ne samo u Hrvatskoj, Ukrajini, Belorusiji itd. nego širom sveta. Pomogli su odvojiti pravoslavnu Crnu Goru od pravoslavne Srbije i sad se trude zakuhati rat među braćom. Isto tako su pomogli polovicu Bosne očistiti od pravoslavnih Srba pripremaju i otimanje Vojvodine a vođa kaže naši "prijatelji" U Srpskoj Crnoj Gori sluga Vatikana Milo predvodi katolike i mrzitelje Srba i pravoslavne crkve ponosi se ustašama i Crnu Goru gura pod papine skute. Zapitajte se braćo Crnogorci kud vas vodi Milo i milogorci oćetel’ ustaše i mrzitelji vere đedova postati? Došlo je vreme da se pokrene ceo srpski narod Srbije i bratske Srpske Crne Gore i da krenemo na ujedinjenje u jednu državu za veke vekova. Dosta je bilo vatikanskih podela i podmetanja preko domaćih petokolonaša.

 2. Boze Pravde says:

  Mile vrati pare od sverca I ratnog profiterstva.

  • Za Srbiju says:

   Uspostavi prioritete u svojoj glavi. Prvo država i glava na ramenima, a onda ćemo da se bavimo pitanjem šverca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u