ДОДИК ПОЗВАО БИВШЕ ВОЈНИКЕ: Враћајте се кући, почиње хајка

ДОДИК ПОЗВАО БИВШЕ ВОЈНИКЕ: Враћајте се кући, почиње хајка

14 јула 2018

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је бившим припадницима Војске РС који живе у Немачкој да се врате кући ако су на списку од 22.000 имена које су Мајке Сребренице предале немачком тужиоцу са захтевом да их „провери, те да буду приведени и одговарају“.

– Сада ће очигледно да се деси хајка на те људе. Они треба да се што пре врате кућама. На тај начин правосуђе Немачке неће моћи ништа да учини по том основу у Српској – рекао је Додик.Додик је објаснио да је списак са оволиким бројем људи настао 2003. године када је Комисија за истраживање догађаја у Сребреници Владе РС под притиском међународне заједнице морала по сваку цену да призна злочин.

Он је објаснио да су се на том списку нашли сви који су били у било којој јединици на том простору, укључујући возаче, куваре, чистачице…

Иза Срба крију своје злочине
Историчар Александар Раковић каже да је неприхватљиво што је немачки инспектор Клаус Зорн упоредио злочин у Сребреници и геноцид који су Немци и Хрвати починили над разним народима у Другом светском рату.

Он је оценио да Немци и Хрвати желе да са себе скину стигму из времена Другог светског рата, када су починили геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Раковић је осудио поједине невладине организације у Србији које говоре о денацификацији српског друштва, чиме праве паралелу с Немачком.

– При том се заборавља да су једине нацистичке творевине у време рата биле Немачка и Хрватска, а да Србија то никада није била. Не може се тако лако манипулисати судбинама читавих народа и багателисати страдалници само да би они опрали стигму због геноцида и ужасних злочина – каже Раковић.

Нико није сигуран

Главни криминалистички инспектор Савезне полиције Клаус Зорн долио је у Поточарима уље на ватру речима да „ниједан починилац геноцида у Сребреници који се крије у Немачкој не би требало да се осећа сигурним од истраге, привођења и пресуде“.

Шеф Представништва РС у Немачкој Мићо Ћетковић каже за „Вести“ да су Срби пореклом из Српске који живе у Немачкој истински запрепашћени и оправдано узнемирени.

– Ипак, желим да верујем да немачка полиција и правосуђе неће подлећи притисцима ове врсте. Зарад дневне политике ствара се хистерија против Срба у Немачкој коју су они већ доживели на својој кожи током ратних и поратних година.

Тада је било довољно показати прстом на некога, па да има проблем, а сви су свесни да би им евентуално привођење направило озбиљне проблеме и на послу и у срединама где живе без обзира на то што би се на крају доказло да су невини – каже Ћетковић.

Страх од гласова дијаспоре

Он указује да је смешно да после 23 године и силних процеса у Хашком трибуналу неко тврди да је 22.000 Срба осумњичено за злочин.

Ћетковић пита да ли је кривица Срба у томе што су били патриоте и што су стварали и бранили Српску.

– Овде су догађаји из рата у другом плану. Нажалост, свесно се иде на стварање узнемирености и страха међу Србима у Немачкој због предстојећих општих избора у Босни. Неко је очигледно одлично свестан чињенице да су Срби у дијаспори, а посебно Немачкој, у рекордном броју изашли на референдум који је Српска организовала, па сада желе да их заплаше, да уопште не изађу на предстојеће изборе – истиче Ћетковић који каже да ће Представништво РС у Немачкој реаговати у зависности од тога како се догађаји буду развијали и да су спремни на сваки могући сценарио.

Имамо и ми списак

Председник Општинске организације породица погинулих, заробљених и несталих цивила у Братунцу Радојка Филиповић најавила је да ће ова организација ускоро немачком тужилаштву доставити свој списак, са именима најмање 1.500 припадника 28. дивизије Армије БиХ и осталих јединица које су из Сребренице нападале српска места током целог рата. Тај списак ће бити достављен и другим правосудним институцијама у ЕУ.

– За злочине над Србима у Подрињу, а убијено их је 3.500, до данас није изречена ниједна осуђујућа правоснажна пресуда – подсетила је Радојка Филиповић.

KOMENTARI13 коментара

 1. Željko says:

  Budala, najveći klaun na Balkanu, pa tko će zamijeniti najbogatiju državu u Europi sa najsiromašnijim dijelom, R.Srpska, jedne od najsiromašnijih država, BiH, u Europi!

  • Velika Metla says:

   Жељко,166 година да се теби објашњава шта је слобода био би то тотално узалудан посао! Некоме ко је кроз целу своју срамну историју био коњушар,служио јакима,појам слободе је непојмљив!

  • Beba says:

   A ti ćeš rado zamjeniti za zatvo

 2. Drago says:

  Šta će na to reći veliki Car. Pa mamica Merkel je najveći prijatelj srpskog naroda??? Tako kaže vekliki Car.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Da je toliko bilo ratnih zločinaca među Srbima danas muslimana ne bi ni bilo, svi bi bili iskorenjeni. Ja verujem da bi svi oni i potpisali svoju krivicu za genocid samo da su potamanili sve muslimane, i to od srca bi potpisali. Znači ova baba roga nakazna Munira je totalka.

 4. Velika Metla says:

  Локални рат деведесетих на Балкану није ни 5% од онога шта је био Други светски рат,па се и после таквога рата 25 година није вршила хајка на усРаше,балије и шЛиХптаре,иако је страдало скоро 2 милиона Срба,као што се данас врши хајка за Србима! А колико је жртава остало после злочина усРашких,балијских и шЛиХптарских знамо много добро! Зато ја кажем,да акд дође до велике "игранке"после ње неће бити места на Балкану за све нас!

 5. Za Srbiju says:

  Živimo u vremenu laži, nepravde i porobljavanja, mentalne, moralne i fizičke nakaznosti. Jednom reči DEMONIZACIJA sveta.

 6. Popara Dorcol says:

  Gde da se vrate, u nezaposlenoscu 70% nema hleba Fabriku Su VAM nudjene da zaposle 4000 radnika u startup Ali to Su nasi ljudi, nisu stranci.....itd

 7. Radgost says:

  Nemački dug Rusima i Srbima iz prošlosti je preveliki za daljnja praštanja. Oni toga izgleda nisu svesni.A ni vajni "komšiluk".A besvesna i podanička bića ne vladaju svojom sudbinom.

 8. dane Radakovic says:

  Sve Su SRBI Ratni zlocinci Zato Sto Su SRBI Svakog Srbina MOZES Hapsiti De Oces Nikaj Drzava Nece Zastiti

 9. Zaharije qSerak says:

  Stvarno su velika većina Srba nažalost bolesni.Bolesni,samo pogledajte ovih dana komentare pacijenti za Šubašia,Njemacku,Djokovica.......Nevjerovatno da se ovo dogadja u 21 vijeku ili stoljeću .

  • Velika Metla says:

   Захарије,тако је смраду братство-јединственички,и окоту комуњарски!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u