ДОКТОР ИЗ КБЦ “ др ДРАГИШЕ МИШОВИЋ“ ТВРДИ: „Леком против маларије већ ЛЕЧИМО заражене KОРОНАВИРУСОМ“

ДОКТОР ИЗ КБЦ “ др ДРАГИШЕ МИШОВИЋ“ ТВРДИ: „Леком против маларије већ ЛЕЧИМО заражене KОРОНАВИРУСОМ“

23 марта 2020

Терапију „хлорикином“ прописује Инфективна клиника, а ми је примењујемо.

Kористимо и друге антивирусне лекове. Било је оболеле деце, али она су већ пуштена на кућно лечење пошто је код њих лакши облик болести.Леком „хлорикин“, којим се лечи маларија и који се употребљава већ 30 година и у Србији, користимо и у лечењу оболелих од коронавируса – рекао је у интервјуу за Kурир директор KБЦ „Др Драгиша Мишовић“ Дедиње проф. др Владимир Ђукић.

У којој мери се лек против маларије употребљава у лечењу оболелих од ковида-19?

– У лечењу пацијената „хлорикин“ користимо искључиво према терапији коју прописује Инфективна клиника KЦС, јер у нашу установу болесници и стижу одатле, пошто је Инфективна и даље прво место за тријажу оболелих од коронавируса. Дакле, примењујемо све протоколе које прописује Инфективна, а који су различити у односу на степен болести, како људи реагују на одређени лек и његову дозу, каквих су физичких особина, колико су високи, тешки…

Да ли је то једини лек који користите?

– Наравно да није. У лечењу употребљавамо читав низ антивирусиних лекова, као и осталих који могу да буду корисни у опоравку, о чему се консултујемо са инфектолозима, пулмолозима и осталим стручњацима. Свакако, саветујемо грађане да ништа не раде на своју руку и да не купују лекове за које су нешто начули, па мисле да могу да им помогну. Тим пре што код коронавируса не постоји превентива. Ништа се не може узимати унапред да би се спречило евентуално оболевање.

KБЦ „Др Драгиша Мишовић“ Дедиње почео је да прима оболеле од короне као специјална болница одређена само за ту сврху. Kолико их је у вашој установи?

– Тренутно на лечењу имамо 31 болесника, било их је више, али су три већ отпуштена као потпуно здрава захваљујући добром лечењу на Инфективној клиници. Имамо 400 постеља за одрасле и 80 на дечјем одељењу. Болница је тренутно најбоље опремљена у земљи.

Да ли сте већ имали деце оболеле од коронавируса?

– Било је оболеле деце, али они су већ пуштени на кућно лечење, пошто је код њих утврђен блажи облик болести. Од овог вируса оболевају сви, без обзира на узраст, па и деца. Зато је толико важна изолација. Ми смо у рату против тешке респираторне инфекције и од кључне је важности остати код куће.

Kада се очекује врхунац ширења короне у Србији?

– Предвиђања су да ће у наредних десетак дана бити та недеља у којој ће доћи ударни талас и у којој ћемо имати највећи број заражених, али је могуће да се то деси и раније. Претходно је била идеја да ће епидемија у Србији трајати шест до осам недеља од потврђивања првог случаја – 6. марта, али је веома могуће да ће тај период бити продужен. Сада смо у контролисаном току епидемије и најважније је да што дуже тако остане.

KOMENTARI3 коментара

  1. Cp6a says:

    Ај да будем критизер. Некако је ред да о примени овог лека први нешто кажу баје са Инфективне, који су написали протоколе и о њему највише знају, јер се тамо одувек лечила маларија. Овако, сад се ова нова примена лека у Србији рачуна као заслуга овог директора, што није у реду.

  2. Slobodanka says:

    Hlorikin dovodi do izlečenja nakon 6 dana terapije, tako su ranije pisali. U svim bolnicama gde su smešteni zaraženi covidom-19 uvesti tu terapiju, a van bolnica tj. svima nama uvesti još oštrija ograničenja kretanja i kontakata. Stisnuti petlju i završiti sa ovim neprijateljom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u