Домаћи текст поново на сцени | INTERMAGAZIN

Domaći tekst ponovo na sceni

17 februara 2017

kul-domaci-tekst-ponovo_620x0

NA drugom festivalu „Pozorišno proleće“, koji se od 3. do 10. aprila održava u Šapcu, u takmičarskoj konkurenciji pojaviće se sedam predstava iz Beograda, Novog Sada, Sombora i grada domaćina.

Direktor i selektor festivala Zoran Karajić odgledao je četrdeset četiri predstave, a za takmičarski program odabrao „Hipnozu jedne ljubavi“ Zvezdara teatra, „Gogoland“ somborskog Narodnog pozorišta, „Ivanova“ nacionalnog teatra iz Beograda, „Pod žrvnjem“ JDP, „Decu radosti“ Ateljea 212 i „Život je san“ Šabačkog pozorišta.

– Zbog povratka Sterijinog pozorja na izvorni koncept, čak trideset tri predstave u našim teatrima nastale su na domaćem tekstu – kaže Karajić. – Verujem da sedam odabranih naslova predstavlja najbolja ostvarenja u protekloj sezoni, u svim elementima pozorišnog čina. O nagrađenima će odlučivati stručni žiri, čiji su članovi Milena Zupančič, Zijah Sokolović i Blagoje Stefanovski.

Na početku festivala, ističe Karajić, biće otkrivena i bista Miri Stupici (rad akademskog slikara Draga Đokića), jer je glumica 20. veka bila član šabačkog ansambla posle Drugog svetskog rata.

– Konačno smo svi zajedno došli do zaključka da bi Sterijino pozorje trebalo da se vrati na izvorni koncept praizvedbe i tako u pravom smislu bude posvećeno onom ko je utemeljio naše dramsko stvaralaštvo – naglašava Duško Kovačević. – Nekada je domaći tekst bio stvar prestiža, pa je svaki teatar u Jugoslaviji pripremao predstave namenski za Pozorje. U jednom trenutku neko je, nažalost, poželeo da od njega napravi novosadski Bitef. Sama činjenica da su ove godine 33 predstave nastale na domaćem tekstu, dobar je podsticaj za budućnost.

Inače, grad Šabac je nesvakidašnji primer u Srbiji, zbog odnosa prema kulturi: za nju iz budžeta izdvajaju sedam odsto, odnosno 213 miliona dinara. S namerom da stvore novu publiku, glumci šabačkog teatra (njih dvadeset) u svim školama držaće dramske sekcije.

– Festivali su nam i te kako potrebni. Glumci se upoznaju, publika edukuje, pa je ovo „Proleće“ pravi dar u vreme mrzovolje i neraspoloženja. Radujem se i što je ime Ljubiše Jovanovića vraćeno Šapcu, nagrada s njegovim imenom bila je jedno od najprestižnijih priznanja u našoj zemlji – ističe Mira Banjac, član Saveta festivala.

„NOVOSTI“ U ŽIRIJU

U UMETNIČKOM savetu festivala su Mira Banjac, Dragana Bošković, Dušan Kovačević, Nikita Milivojević, Svetislav Basara, Voja Brajović, Nebojša Bradić, Milivoje Mlađenović i Svetislav Jovanov.

Na festivalu će biti dodeljena i nagrada „Zalog za budućnost“ koju mladom glumcu dodeljuje novinarski žiri, u kojem su Tatjana Nježić („Blic“), Borka Trebješanin („Politika“) i Vukica Strugar („Večernje novosti“).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *