„ДРУГА СРБИЈА“ ПОРАЖЕНА ПОСЛЕ ИСТРАЖИВАЊА: Млади у Србији више воле Русију од ЕУ!

„ДРУГА СРБИЈА“ ПОРАЖЕНА ПОСЛЕ ИСТРАЖИВАЊА: Млади у Србији више воле Русију од ЕУ!

29 јула 2016

100121ВЕЋИНА грађана Србије, њих 53 одсто сматра да и поред изласка Велике Британије треба наставити евроинтеграције, али расте број младих који показују отпор према евроинтеграцијама, показало је истраживања Института за европске послове „Србија после Брегзита – где грађани виде Србију“.

Психолог Тибор Молдваи из Института за европске послове рекао да је 51 одсто испитаних младих људи од 18 до 29 година за прекид евроинтеграција, док 43 одсто њих сматра да би требало наставити интеграцију у ЕУ.

„Старији грађани готово двотрећински подржавају евроинтеграције. Главни налаз овог истраживања био је то да су млади у односу на старије резервисанији у односу на ЕУ и евроинтеграције, као и да су резервисанији према европским вредностима“, навео је он.

Представљајући закључке истраживања Наим Лео Бешири из Института за европске послове рекао је да су грађани врло мало обавештени о евроинтеграцијама Србије.

„Млади испитаници из руралних насеља и они који немају високо образовање претендују да имају контроверзније ставове у односу на остало становништво. Подршка Русији је велика, а евроинтеграцијама се смањује. Став према Косову је веома јак. Хрватска се и даље сматра непријатељем, док чланство у NATO више подржавају жене, Војвођани и старији од 60 година“, навео је он неке од закључака истраживања.

Чланство Србије у NATO не подржава 82 одсто испитаних грађана, док 12 одсто подржава а „44 одсто испитаних мисли да је један од услова за прикључење ЕУ да Србија постане чланица NATO“, показало је истраживање.

На питање „да ли бисте подржали чланство Србије у NATO, ако Русија постане члан NATO“, две трећине испитаних рекло је да не би ни тада подржало чланство Србије у тој организацији.

Само 19 одсто младих би у тој ситуацији подржало чланство Србије у NATO.

Независност Косова и Метохије, према мишљењу 80 одсто грађана Србије не треба признати ни уколико би то био услов за чланство у ЕУ.

Према мишљењу 59,3 одсто испитаника СНС највише подржава ближе односе са ЕУ, док 6,7 одсто испитаних сматра да то чини ДС.

Истраживање је показало да 33,6 одсто испитаника сматра да блиске односе са Русијом највише подржава СНС, док 8,8 одсто сматра да то чини ДСС.

„47 одсто грађана сматра да ЕУ тренутно има бољу економску ситуацију у поређењу са Русијом“, показало је истраживање.

Према мишљењу 41,3 одсто грађана Русија је пријатељ Србије. Као пријатеља 12 одсто њих перципира Грчку, а 9,6 одсто Кину.

Непријатељ Србије по мишљењу већине (19,7 одсто испитаника) је Хрватска, док 18,1 одсто наводи да је то САД. Албанију као непријатеља Србије види 12,1 одсто испитаника.

Трећина грађана није била ни у једној земљи ЕУ, а у Русији никада није било 92 одсто грађана Србије.

Према оцени 49 одсто анкетираних, Србија треба да призна Крим као део Русије.

KOMENTARI3 коментара

  1. kosovac says:

    Што сереш Интермагацин са насловом, када је одлучено да је „Друга Србија“ добила 53% гласова. Губитници себи доделили више од половине, па као фол против тег ставили да млади неће у Европу. Неће млади, али већина хоће (53%), вероватно пензионери, лаж и спрдња којој помаже давалац наслова Интермагацин. Лепо је то када правиш анкету, па примениш Чорбино „Ја на коњу, они доле, Боже мили, што ме воле“. Можда би министарство Истине требало да се позабави овим Јавним лажовима који праве анкете, па да им покаже како се лажови кажњавају. Зато што 75% против Европе претварају у 53% за Европу, „анкетом“.

  2. Kulak says:

    Sve neka tipično srpska imena i prezimena u tom institutu.

  3. Aleksandar V. Pavlovic says:

    Obojena anketa. Negde drugde sam procitao da je pomenuti gospodin izjavio da mladi iz ruralnih predela pokazuju odbojan stav prema EU i naklonost prema Rusima. To mi ide uz izjavu Pesiceve da gradjanima iz ruralnih sredina treba oduzeti pravo glasa. Samo malo misliti glavom, sve je lako povezati. Nalogodavci su neumorni...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u