DUMA: Putinove kontrasankcije čuvaju zdravlje građana Rusije

DUMA: Putinove kontrasankcije čuvaju zdravlje građana Rusije

8 августа 2014

State-Duma-400-x-300Nova uvozna ograničenja Rusije doprineće povećanju potražnje za ruskim proizvodima, kvalitetnijim u poređenju s jeftinim uvoznim, a time i očuvanju zdravlja građana, izjavio je zamenik predsednika odbora Državne Dume Rusije za finansijsko tržište Anatolij Aksakov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zabranio je u jednogodišnjem periodu uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda, sirovina i namirnica iz zemalja koje su uvele sankcije protiv Rusije.

Vladi je naloženo da sastavi konkretan spisak proizvoda koji potpadaju pod ograničenja.

„Smatram da je to normalna mera. U principu, do 50 odsto hrane mi uvozimo.

Ali, to ne znači da tih proizvoda nema u našoj zemlji. To znači da je cena tih uvoznih proizvoda, s obzirom na njihov često nizak kvalitet i štetnost po zdravlje, niža” — kazao je Aksakov za RIA Novosti.

„Zapravo, odavno je trebalo da donesemo tu odluku, ne zbog sankcija, već da bi čuvali svoje stanovništvo, zdravlje ljudi” — smatra ruski poslanik.

Po njegovom mišljenju, Putinova odluka nije doneta ranije jer Rusija nije htela da kvari međunarodne odnose.

„Brižljivo smo čuvali odnose sa drugim zemljama. Ali, one su same izabrale pogoršanje odnosa, uprkos dobroj volji s naše strane” — kazao je on.

Aksakov je uveren da će uvozna ograničenja na kraju biti pozitivna za Rusiju.

„Mi konačno počinjemo da donosimo, ne baš popularne s međunarodnog aspekta, ali veoma ispravne odluke u funkciji zaštiti našeg tržišta od nekvalitetnih proizvoda” — istakao je deputat.

Po njegovim rečima, to se ne tiče samo poljoprivrednog sektora, već i mašinogradnje.

„Često nam prodaju korišćenu tehniku niskog kvaliteta po niskoj ceni, jer na Zapadu više nije potrebna. A našu zemlju pretvaraju u deponiju” — objasnio je on.

Aksakov ne isključuje mogućnost da će uvozna ograničenja uticati na inflaciju.

„To može malo da se odrazi na cene, ali suštinski neće uticati, a dobićemo na drugoj strani — na životu i zdravlju naših građana” — zaključio je on i dodao da će cene početi da padaju čim bude dostignut potrebni nivo domaće proizvodnje.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u