Два „Златна лава“ немачким ствараоцима

Два „Златна лава“ немачким ствараоцима

15 маја 2017

РЕДОВИ који су се протезали испред павиљона Немачке, током три дана вернисажа, када највећу смотру визуелне уметности на свету, пре публике, обилази на хиљаде новинара, историчара уметности, галериста, уметника, али и чланови жирија, могли су да наговесте да ће управо овој националној селекцији на церемонији свечаног отварања у суботу припасти највише признање – „Златни лав“. Уметница Ане Имхоф награду је својој земљи донела радом „Фауст“, који је објединио перформанс, инсталацију, скулптуру и слику. Жири је оценио да је реч о снажној инсталацији која поставља горућа питања нашег времена и проширује спектар стања напетости, а уз то оригинално користи саму архитектуру павиљона и прецизно се дефинише према објектима, сликама, телима и звуцима.

И у појединачној конкуренцији, на изложби Вива арте вива, „Златни лав“ је отишао у Немачку. Примао је уметнику Францу Ерхарду Валтеру (из града Фулда у Хесену). Његов рад обједињује форме, колорит, материјале, скулптуру и перформанс, чиме на активан начин укључује посматраче, закључио је жири.

Специјално признање припало је националној поставци Бразила, а ову земљу представљала је уметница Синтија Марсел. У образложењу ове награде стоји да њена подна инсталација од челичних шипки, која подсећа на вентилационе системе за подземне железнице (прати је и видео рад), уз своју енигматичност, евоцира на проблеме са којима се суочава савремено бразилско друштво.

Изложбе на 57. Бијеналу у Венецији, на коме наша земља наступа са пројектом „Енклава – Сликарство као последица оваквог живота“, чији је кустос Никола Шуица, а представља дела Владислава Шћепановића, Драгана Здравковића и Милене Драгичевић, трајаће до 26. новембра.

„СРЕБРНИ ЛАВ“ ЗА МЛАДЕ

ПРИЗНАЊЕ „Сребрни лав“, за најбољег младог уметника, припало је Хасану Кану из Каира, који у свом раду, како сматра жири, спаја гласове, звуке и хоризонте, на поетски, али и политички ангажовани начин. Посебна признања додељена су Њујорчанину Чарлсу Атласу и приштинском уметнику Петриту Халилају.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u