DVERI: Vučićeva vlada je elementarna nepogoda za Srbiju

DVERI: Vučićeva vlada je elementarna nepogoda za Srbiju

30 jula 2014
225154_dveri-logo_hsDveri – koje su učestvovale u pružanju pomoći postradalim od poplava u vreme dok su te nepogode trajale, a naša povereništva i danas organizuju slanje humanitarne pomoći postradalim područjima – imaju jasnu sliku šta je neophodno da sadašnja i buduće vlade preduzmu kako bi sprečile slične nemile događaje u budućnosti.

Dveri su tražile od zvaničnih organa Srbije da preduzmu niz od šest konkretnih mera kako bi se sprečile pogubne posledice prirodnih katastrofa, ali je Vlada predvidela samo dve: javne radove i radne akcije.

Dveri su predložile: povratak služenja vojnog roka i tehničko ojačavanje Vojske Srbije, obnova sistema civilne zaštite, podržavljenje vodoprivrednih preduzeća i reorganizaciju „Srbijavoda“, izmene i dopune Zakona o vodama, javni radovi, radne akcije i mobe uz angažovanje domaćih preduzeća na obnovi zemlje i finansiranje obnove iz strogo kontrolisaneog emitovanja državnog novca, a ne zaduživanjem u inostranstvu ili prebacivanjem tereta na domaću privredu.

Međutim, prema zakonodavnoj aktivnosti Vlade i Skupštine izgleda da Vlada ne sme da ponovo uvede služenje vojnog roka i tehnički opremi svoju vojsku, ne sme da obnovi civilnu zaštitu i da podržavi vodoprivredna preduzeća! Takva vlada nije samo ekonomski izgubila suverenitet, već je taj suverenitet izgubila i u oblastima bezbednosti svojih građana – bilo da je ona ugrožena od elementarnih nepogoda ili od stranog okupatora!

Nedopustivo mala pomoć postradalima u vezi sa obnovom njihovih kuća, kao i kašnjenje sa izgradnjom istih – iako je ta šteta samo 3,8 % od ukupne štete koja je nastala usled poplava (ako je tačno da je ukupna šteta milijardu i po evra, a da za 580 kuća treba da se izdvoji oko 58 miliona evra) – govori o tome kolika je, i dalje, neodgovornost Vlade.

Zaključak Dveri je jednostavan: ovakva Vlada, koja nije u stanju ni da nas zaštiti od elementarnih nepogoda – nije nam potrebna. Ona je kao i sve predhodne vlade – najveća elementarna nepogoda u Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *