ЏИХАДИСТИЧКА ПОСЛА! ПАД АЛЕПА у Босни и Херцеговини!

DŽIHADISTIČKA POSLA! PAD ALEPA u Bosni i Hercegovini!

21 decembra 2016

9-9

„Zenica je poslala poruku mira: Nad Alepom je izvršen genocid“ – doslovno glasi naslov teksta na portalu sarajevskog studija Televizije N1. Tekst je napravljen na osnovu prilogu emitovanog na ovoj televiziji iz kojeg saznajemo da je više stotina građana Zenice učestvovalo u protestnoj šetnji koja je počela sa Trga Alije Izetbegovića. Jedna od učesnica skupa, ispred organizatora, udruženja Hedija, poručila je: „Juče smo to bili mi, danas oni, sutra ko zna ko“.

Zanimljivo je da učesnici protestne šetnje nisu nosili zastave Sirije, zemlje s čijim građanima se, kako su istakli, solidarišu, ali su bile istaknute zastave Turske. Najposjećeniji bosanski vehabijski portal Saf prenosi reakciju ideologa Muslimanske braće Jusufa Karadavija koji je, kako se navodi, „ogorčen na reakcije muslimana na stradanja Halepa“ te stoga poziva „muslimanske zemlje, muslimanske vladare i muslimanske narode“ da pomognu svojoj braći.

Saf izvještava i o akciji prikupljanja pomoći za civile Alepa koja se organizuje u Kataru na nacionalni dan ove zemlje, i da katarska državna televizija direktno prenosi akciju prikupljanja novca, te da je za nekoliko časova prikupljeno 65 miliona evra.

Reakcije povodom pada Alepa u Republici Srpskoj nije bilo, ali poznavajući prilike, mogu se očekivati samo oprečne od onih koje dopiru iz Sarajeva, ili u ovom slučaju iz Zenice. Uostalom, intervju sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom, koji je obavio novinar Politike Miroslav Lazanski, emitovan je nedavno u udarnom terminu na Radio Televizije Republike Srpske, što dovoljno govori o tome kako na zbivanjima u Siriji gleda zvanična Banja Luka.

Nije prvi put da se iz Banja Luke i Sarajeva potpuno oprečno gleda na regionalna i svjetska dešavanja. Podsjećanja radi, u toku predizborne kampanje američkih predsjedničkih izbora, u Sarajevu je održan miting podrške Hilari Klinton, dok je u onom drugom, Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj, nedugo zatim održan miting podrške Donaldu Trampu. Nakon Trampove pobjede u Sarajevo se uvukla depresija, u Srpskoj radost.

Govoriti o različitim uglovima posmatranja na ratna dešavanja u BiH je suvišno. O odlukama Ustavnog suda, Tužilaštva i Suda BiH, takođe. Skoro uvijek se iskristališu dva oprečna gledišta. Nameće se pitanje: „Mogu li Srbi i Bošnjaci zajedno?“ Naravno da se odgovor nalazi u rukama onih koji predstavljaju političke elite u BiH. Ali, tu su i neizostavni stranci.

„SDA nikada nije, niti će zarad uskostranačkih interesa i borbe za vlast sklapati bilo kakve dogovore sa SNSD-om i HDZ-om koji su štetni po interese države Bosne i Hercegovine i njenih građana, stoji u saopštenju SDA povodom prozivke koju je na račun ove partije uputio opozicioni SDP. „Štetne dogovore“ teško je definisati, ali se dogovori moraju postizati ako se želi graditi kakvo-takvo zajedništvo, neophodno za funkcionisanje bilo koje državne zajednice.

Izetbegović nije krio svoje ogorčenje povodom optužbi koje na račun njegove partije ponovo javno počeo da iznosi lider SBB Fahrudin Radončić. Izetbegović sve teže postiže dogovore i sa članovima svoje partije, jer su se četiri poslanika SDA u Parlamentu BiH, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović distancirali od ove partije nezadovoljni stanjem u njoj.

To je otvorilo raspravu o tome ima li vladajuća koalicija na nivou BiH većinu, što će se vidjeti prilikom narednog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naslov teksta „Zelena perestrojka „Četiri SDA-ova mušketira otvaraju mogućnost prekomponovanja vlasti na državnom nivou“ objavljen na vrlo čitanom portalu The Bosnia Times, dovoljno govori o toj soluciji.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik povodom destabilizacije političkih prilika u BiH naglasio je da će bošnjačke političare „arogancija koju pokazuju prema Srbima, Srpskoj i Hrvatima sigurno koštati statusa BiH“ i naveo da su Bakir Izetbegović i SDA u silaznoj političkoj putanji. „Napustili su ih i poslanici i ne mogu da računaju na svoju ljubav koja je dolazila iz Turske i na (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana, izgubila im je Hilari Klinton na izborima…“.

Sve u svemu, Izetbegovićeva politička zvijezda tamni i sve su prilike da će u SDA tragati za novim liderom koji će na čelo stranke doći na osnovu svojih sposobnosti a ne na osnovu zasluga drugih. Izetbegoviću ne ide u prilog ni bliskost sa Muslimanskim bratstvom, javno demonstrirana prilikom jedne od više posjeta Jusufa Karadavija Sarajevu, koje su bile učestale sve dok za Karadavijem Egipat nije posredstvom Interpola raspisao crvenu potjernicu, jer ga pravosuđe te zemlje čini odgovornim za stradanje više ljudi povodom masovnih nemira i demonstracija koje je Karadavi organizovao tokom tzv. „Arapskog proljeća“.

Naime, Muslimansko bratstvo, tajni adut neokona i novi kroj za terorizam na Balkanu, pobjednik na američkim izborima Donald Tramp namjerava staviti na američku crnu listu terorističkih organizacija.

Destabilizacija prilika u BiH dobija na snazi. Postoji li nešto da je u Bosni i Hercegovini stabilno? Odgovor na ovo pitanje dao je poznavalac političko – bezbjednosnih prilika u BiH i bosanskohercegovački ekspert za terorizam, Dževad Galijašević: Stabilna je Republika Srpska.

slika http://saff.ba/odazovi-se-halepu-katarski-narod-obiljezava-nacionalni-dan-humanitarnom-akcijom-za-halep-do-sada-skupljeno-65-miliona-eura/#.WFhEKiOhqko

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Poruka treba da glasi: izvrsen genocid nad bradatim glavosjecama Alepa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *