Е ТО ЈЕ БИЛА СРБИЈА: Европа је некад знала за три велика града: Рим, Истанбул и СМЕДЕРЕВО!

Е ТО ЈЕ БИЛА СРБИЈА: Европа је некад знала за три велика града: Рим, Истанбул и СМЕДЕРЕВО!

30 септембра 2015

smederevska-tvrc491avaДеспот Ђурађ Бранковић је после пада Београда 1427. године подигао Смедерево као нову српску престоницу. Грађење је почело 1428. године. Прво је зиданМалиград – Деспотов двор, док је Велики град довршен 1439. године и служио је као склониште народу у случају рата. Турци 1459. године освајају тврђаву што означава престанак постојања независне спске државе.

Тврђава је зидана на ушћу реке Језаве у Дунав, на самом северу Деспотовине. Овај географски положај био је најповољнији за одбрану тврђаве као одбрамбено-војног објекта. Ушће, сусрет двеју река, ветрова, амбиција и подухвата који се преплићу на овом подручју и у овим околностима, изузетно је занимљив мотив за уметничку разраду.

Необичан облик тврђаве – неправилни троугао, одређен је самим положајем између две реке, али свакако треба нагласити и утицај Кантакузина (Јеринина браћа) који су израдили планове за изградњу тврђаве по узору на Цариград, и тако у српско градитељство донели овај, за наша подручја несвакидашњи облик.

Друштвено-политички положај Смедерева у средњем веку био је јако повољан. Према историјским списима из тог периода, Европа је у то време познавала три важна града: Рим, Истанбул и Смедерево: у аналима налазимо навод да је Дубровник заштиту од гусарских бродова тражио управо од Смедерева. Ова чињеница нам говори да је Смедерево у то време имало јак утицај, а самим тим и подршку осталих државних, војних и културних центара у Европи.

Фасцинантна је одлука да се град и утврда граде од камена на подручју где камена нема. Камен потребан за зидање доношен је са остатакастарих римских градова из околине Смедерева: то су Виминацијум, Маргум, Монс Аурус и Винцеја. У недостатку материјала, у град су узидани антички и средњовековни надгробни споменици и скулптуре. Најзанимљивији реликти уграђени у тврђаву су скулптура Хестије, рељефни приказ Херакла и Алкесте итд.

Сама чињеница да су у граду живели хришћани, митраисти и пагани (ондашњи становници Смедерева поштовали су све богове и култове становништва које је ту живело, па су тако практицирани култ бога Митре, култ дунавског Јахача, пагански обичаји, хришћански обреди и др.), те чудни спој грађевинског материјала, неимара странаца, словенског и другог живља као радника итд., даје слику средњевековног Смедерева као изузетно живог и мултикултурног града – трговачког, административног и војног средишта овог дела Европе.

smederevska_tvrdjava_1880ГРАДЊА СМЕДЕРЕВА И ЈЕРИНА КАНТАКУЗИН

Историјски не толико важна жена – Јерина Кантакузин, заузела је кључно место у легендама и митовима везаним за грађење смедеревске тврђаве. Према легендама Јарина је доносила глад, смрт и несрећу где год би се појавила, и у народу је постала позната као Проклета Јерина.

Јерина Кантакузин, грчка принцеза која је удајом за српског деспота Ђурђа Бранковића постала српска владарка, као странкиња, принцеза и жена, културолошки јако различита од средине у коју је дошла, постала је омражена у народу. За Јерину као немилосрдну, сурову владарку везане су многе легенде:

Јерина је терала народ на кулук и узимала живинска јаја која је као везивни материал уграђивала у “свој дворац”, због чега је завладала велика глад у народу;

За кулу “Седам брата глава” везана је прича да је седморица браће одбило да кулучи на градњи тврђаве, те им је Јерина сасекла главе и узидала их у кулу;

Јерина је постала персонификација хипереротске жене која је за ноћ “прождирала” по десет младих радника у својм одајама; и тако даље.

Странкиња, принцеза, владарка, жена – сурова, издајница, курва… у народу је постала позната као проклета Јерина.

(приредио Интермагазин.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. Petrovic says:

    Mi Srbi imamo istoriju sa kojom moramo da se ponosimo. Smederevo srpska prestonica!

  2. ARTILJERAC says:

    Aca Dramoser je tiranananin. Tirananija je njegova opsesija. Pogledajte ga na fotografijama sa svetskim moćnicima. Ozaren je od sreće što se nalazi u njihovom društvu. Upiškio se od sreće. Njegovo lice blista od zadovoljstva. Ponosan je na sebe i svoju izdaj-ničku politiku. Ostvario mu se dečački san da bude neko. Uživa u svom licemerju i poltronstvu. Njegova karakterna osobina je da je snishodljiv prema moćnima. Plačljivi mekušac koji puzi i ljubi stopala. Ponosi se time da ga hvale svetski moćnici, dok se oni sprdaju se sa njim. Odavno nisu imali takvog poslušnika. Spreman je sve da izda i proda za blagi osmeh ili izjavu Merkalove. Prema slabijima i podređenima je okrutan. Nemilosrdan. Surovi gospodar. Prek je i nagao. Vređa naciju i ljdsko dostojanstvo. Vređa inteligenciju našeg naroda. Ponižava Srbe na svakom mestu i svakom trenutku. On nema meru. Kod njega je sve u kontrastima. Sve njegove odluke su istorijske. Sva njegova blebetanja su biblijskih razmera. On predvodi najbolju izdaj-ničku vladu u istoriji Srbije. On je Superemen iz Feketića. Komandant probijenih poplava. Gradonačelnik zatucanog Beograda pod vodom. Menadžer Ikarbusovih zalepljenih Mercedes znakova. Guverner precenjenog dinara. Latifundista arapskih dobara. Pilot vazduplohova. Drug Tito odbrane Šapca. Glavni cenzor svih okupiranih medija. Budžetski mešetar sa Vol Strita. On je đinđićevski makijavelista. Doktor plagijata. Šešeljevski demagog bez stila. Premijer bez dana radnog iskustva. Lobotomirani budista. On je prijatelj sa svim moćnim ljudima. On je dosadni Japajajara. Ratnik koji se useljava u Crvenkapu. Maks Veber naše propasti. Protestant bez radne etike. Degustator najboljih vina iz uvoza. Šovinista od Karlobaga do Virovitice. Briselski eurofanatik. Kosovski izda-jnik. Teleprontovani sprovodnik umrlog mentaliteta. Ministar od keramičkih pločica. Generalni direktor železničke pečenjare. On je starleta neoliberalnog fašizma u bankrotstvu. Radikalni Majk Korleone od Jajinaca. Srpski Kralj Ibi. On je tirananin koji tirananiše po nama. Vređa nas i ponižava. Smatra da smo svi mi , koji mu ne verujemo, zatucani. Smatra da idioti koji ništa ne razumeju iz njegovog igrokaza. Neshvatljivo je koliko smo nisko pali. Nisam se nadao da će, posle svega što nam se dogodilo, Srbija ponovo biti u rukama jednog ludaka. Mislio sam da smo završili sa slepim vođama i narcisoidnim mesija. Hoće li građani da trpe da nas tirananin tirananiše?

  3. Istina says:

    Srbijanac pa Ameba ku....na -D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u