Е ТО ЈЕ БИЛА СРБИЈА: Европа је некад знала за три велика града: Рим, Истанбул и СМЕДЕРЕВО!

E TO JE BILA SRBIJA: Evropa je nekad znala za tri velika grada: Rim, Istanbul i SMEDEREVO!

30 septembra 2015

smederevska-tvrc491avaDespot Đurađ Branković je posle pada Beograda 1427. godine podigao Smederevo kao novu srpsku prestonicu. Građenje je počelo 1428. godine. Prvo je zidanMaligrad – Despotov dvor, dok je Veliki grad dovršen 1439. godine i služio je kao sklonište narodu u slučaju rata. Turci 1459. godine osvajaju tvrđavu što označava prestanak postojanja nezavisne spske države.

Tvrđava je zidana na ušću reke Jezave u Dunav, na samom severu Despotovine. Ovaj geografski položaj bio je najpovoljniji za odbranu tvrđave kao odbrambeno-vojnog objekta. Ušće, susret dveju reka, vetrova, ambicija i poduhvata koji se prepliću na ovom području i u ovim okolnostima, izuzetno je zanimljiv motiv za umetničku razradu.

Neobičan oblik tvrđave – nepravilni trougao, određen je samim položajem između dve reke, ali svakako treba naglasiti i uticaj Kantakuzina (Jerinina braća) koji su izradili planove za izgradnju tvrđave po uzoru na Carigrad, i tako u srpsko graditeljstvo doneli ovaj, za naša područja nesvakidašnji oblik.

Društveno-politički položaj Smedereva u srednjem veku bio je jako povoljan. Prema istorijskim spisima iz tog perioda, Evropa je u to vreme poznavala tri važna grada: Rim, Istanbul i Smederevo: u analima nalazimo navod da je Dubrovnik zaštitu od gusarskih brodova tražio upravo od Smedereva. Ova činjenica nam govori da je Smederevo u to vreme imalo jak uticaj, a samim tim i podršku ostalih državnih, vojnih i kulturnih centara u Evropi.

Fascinantna je odluka da se grad i utvrda grade od kamena na području gde kamena nema. Kamen potreban za zidanje donošen je sa ostatakastarih rimskih gradova iz okoline Smedereva: to su Viminacijum, Margum, Mons Aurus i Vinceja. U nedostatku materijala, u grad su uzidani antički i srednjovekovni nadgrobni spomenici i skulpture. Najzanimljiviji relikti ugrađeni u tvrđavu su skulptura Hestije, reljefni prikaz Herakla i Alkeste itd.

Sama činjenica da su u gradu živeli hrišćani, mitraisti i pagani (ondašnji stanovnici Smedereva poštovali su sve bogove i kultove stanovništva koje je tu živelo, pa su tako prakticirani kult boga Mitre, kult dunavskog Jahača, paganski običaji, hrišćanski obredi i dr.), te čudni spoj građevinskog materijala, neimara stranaca, slovenskog i drugog življa kao radnika itd., daje sliku srednjevekovnog Smedereva kao izuzetno živog i multikulturnog grada – trgovačkog, administrativnog i vojnog središta ovog dela Evrope.

smederevska_tvrdjava_1880GRADNJA SMEDEREVA I JERINA KANTAKUZIN

Istorijski ne toliko važna žena – Jerina Kantakuzin, zauzela je ključno mesto u legendama i mitovima vezanim za građenje smederevske tvrđave. Prema legendama Jarina je donosila glad, smrt i nesreću gde god bi se pojavila, i u narodu je postala poznata kao Prokleta Jerina.

Jerina Kantakuzin, grčka princeza koja je udajom za srpskog despota Đurđa Brankovića postala srpska vladarka, kao strankinja, princeza i žena, kulturološki jako različita od sredine u koju je došla, postala je omražena u narodu. Za Jerinu kao nemilosrdnu, surovu vladarku vezane su mnoge legende:

Jerina je terala narod na kuluk i uzimala živinska jaja koja je kao vezivni material ugrađivala u “svoj dvorac”, zbog čega je zavladala velika glad u narodu;

Za kulu “Sedam brata glava” vezana je priča da je sedmorica braće odbilo da kuluči na gradnji tvrđave, te im je Jerina sasekla glave i uzidala ih u kulu;

Jerina je postala personifikacija hipererotske žene koja je za noć “proždirala” po deset mladih radnika u svojm odajama; i tako dalje.

Strankinja, princeza, vladarka, žena – surova, izdajnica, kurva… u narodu je postala poznata kao prokleta Jerina.

(priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Petrovic says:

    Mi Srbi imamo istoriju sa kojom moramo da se ponosimo. Smederevo srpska prestonica!

  2. ARTILJERAC says:

    Aca Dramoser je tiranananin. Tirananija je njegova opsesija. Pogledajte ga na fotografijama sa svetskim moćnicima. Ozaren je od sreće što se nalazi u njihovom društvu. Upiškio se od sreće. Njegovo lice blista od zadovoljstva. Ponosan je na sebe i svoju izdaj-ničku politiku. Ostvario mu se dečački san da bude neko. Uživa u svom licemerju i poltronstvu. Njegova karakterna osobina je da je snishodljiv prema moćnima. Plačljivi mekušac koji puzi i ljubi stopala. Ponosi se time da ga hvale svetski moćnici, dok se oni sprdaju se sa njim. Odavno nisu imali takvog poslušnika. Spreman je sve da izda i proda za blagi osmeh ili izjavu Merkalove. Prema slabijima i podređenima je okrutan. Nemilosrdan. Surovi gospodar. Prek je i nagao. Vređa naciju i ljdsko dostojanstvo. Vređa inteligenciju našeg naroda. Ponižava Srbe na svakom mestu i svakom trenutku. On nema meru. Kod njega je sve u kontrastima. Sve njegove odluke su istorijske. Sva njegova blebetanja su biblijskih razmera. On predvodi najbolju izdaj-ničku vladu u istoriji Srbije. On je Superemen iz Feketića. Komandant probijenih poplava. Gradonačelnik zatucanog Beograda pod vodom. Menadžer Ikarbusovih zalepljenih Mercedes znakova. Guverner precenjenog dinara. Latifundista arapskih dobara. Pilot vazduplohova. Drug Tito odbrane Šapca. Glavni cenzor svih okupiranih medija. Budžetski mešetar sa Vol Strita. On je đinđićevski makijavelista. Doktor plagijata. Šešeljevski demagog bez stila. Premijer bez dana radnog iskustva. Lobotomirani budista. On je prijatelj sa svim moćnim ljudima. On je dosadni Japajajara. Ratnik koji se useljava u Crvenkapu. Maks Veber naše propasti. Protestant bez radne etike. Degustator najboljih vina iz uvoza. Šovinista od Karlobaga do Virovitice. Briselski eurofanatik. Kosovski izda-jnik. Teleprontovani sprovodnik umrlog mentaliteta. Ministar od keramičkih pločica. Generalni direktor železničke pečenjare. On je starleta neoliberalnog fašizma u bankrotstvu. Radikalni Majk Korleone od Jajinaca. Srpski Kralj Ibi. On je tirananin koji tirananiše po nama. Vređa nas i ponižava. Smatra da smo svi mi , koji mu ne verujemo, zatucani. Smatra da idioti koji ništa ne razumeju iz njegovog igrokaza. Neshvatljivo je koliko smo nisko pali. Nisam se nadao da će, posle svega što nam se dogodilo, Srbija ponovo biti u rukama jednog ludaka. Mislio sam da smo završili sa slepim vođama i narcisoidnim mesija. Hoće li građani da trpe da nas tirananin tirananiše?

  3. Istina says:

    Srbijanac pa Ameba ku....na -D

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *