ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО: Руководство РТС-а пред сменом!

ЕКСКЛУЗИВНО САЗНАЈЕМО: Руководство РТС-а пред сменом!

11 јануара 2018

Дуго припремана, снимана са буџетом од 300.000 евра по епизоди, телевизијска серија РТС-а, “Немањићи”, тачније њена прва епизода (има их 12) приказана у новогодишњој ноћи, дочекана је с изузетним интересовањем. Али, велика очекивања нису испуњена, напротив. Добили смо серију коју јавност Србије назива дилетантском, испод сваког нивоа, готово антирекламом и за Немањиће и за историју Срба уопште.

Иза овог пројекта стоји Радио телевизија Србије, на чију адресу већ десетак дана стижу најгоре критике, оптужбе, чак и увреде. Све због Немањића али и других “достигнућа” из сфере серијског програма РТС-а, откад је на његовом челу Драган Бујошевић, а Небојша Брадић, уредник Културно уметничког програма.

Познате личности, филмски ствараоци, режисери, глумци, драматурзи, новинари, лингвисти…питају се да ли је могуће да РТС једну велику националну причу, о Немањићима, режијски, сценаристички, визуелно, продукцијски…у телевизијској играној презентацији сведе на ниво који је скоро аматерски.

Како је могло да се догоди да РТС сними серију мимо предвиђене процедуре која подразумева најпре стручну оцену сценарија, па одабир режисера који има уметничко али и животно искуство за један овакав посао, затим глумачки кастинг и онда снимање пилот-епизоде која иде на оцењивање Програмском савету РТС-а и стручној комисији састављеној од историчара, редитеља, лингвиста, драматурга… Ако оно што је урађено све те провере прође с позитивним оценама, креће се са наставком снимања или се чека на елиминисање уочених грешака, на могуће поправке и наставак реализације серијала.

Ништа од тога није примењено у случају “Немањића”. Одлуку су, како сазнајемо, донели Драган Бујошевић и Небојша Брадић уз консултацију са режисером Гораном Марковићем и новинаром Миланом Влајчићем.

Према сазнањима Интермагазина, већ првог дана након божићних празника почеле су неформалне консултације унутар РТС-а ал и изван те куће, шта да се ради, како изаћи из настале, веома сложене и по РТС тешке ситуације; потрошено је преко три и по милиона евра на нешто што не ваља, што може да буде окарактерисано, ако се настави приказивање Немањића, као велика срамота државне телевизије. Директор Бујошевић тврди да је по једној епизоди потрошено 200, а не 300 хиљада евра, да је прави трошак РТС-а 75 хиљада, док су остатак, како он каже, дали други. Верујемо да ће се ово истерати на чистац.

Службених састанака Надзорног одбора и Програмског савета РТС-а, није било али је, према нашим сазнањима, у току жива консултација чланова ова два тела. Према неслужбеним информацијама у разговоре је укључено и Министарство културе, све са циљем да се нађе решење које би умањило већ нанету штету РТС-у, финансијску и сваку другу.

У тим разговорима, сазнаје Интермагазин, највише се говори о смени руководства РТС-а пре свега Драгана Бујошевића, с целим тимом који је он довео и поставио. Повод за овакав став јесу “Немањићи” али и друге серије произведене у продукција ове куће и приказане на екранима РТС-а; “Комшије”, “Сумњива лица”, “Сенке над Балканом”, “Пси лају, ветар носи”…чији ниво ни из далека не задовољава стандарде које РТС мора да има.

Извор Интермагазина тврди да Бујошевићу и његовој екипи замерају и остале програмске мањкавости; образовни програм готово да не постоји, научни такође, забавни је сведен на једну емисију недељно, нерад се надомешта великим бројем реприза, информативни је потпуно затворен за опозицију, нема дебатних емисија… Укратко, Бујошевић није дорастао месту на којем се налази.

У разговору с двојицом новинара РТС-а, Интермагазин сазнаје да последња два дана по овој кући кола прича како Бујошевић неће чекати смену већ ће, свестан ситуације у којој се сам довео, поднети оставку, скупа с Небојшом Брадићем.

(Intermagazin)

KOMENTARI20 коментара

 1. Zoran says:

  Niej razlog dilentatizam, jer imamo i mnogo gore serije. Problem je velicanje srpstva.

  • Мали Вук says:

   Ti nisi ni pogledao seriju a laprdas ! Tebi je problem u tvojoj glavi!

   • Zoran says:

    Pogledao sam. Moguce da ima jos jedan problem: Drze se Dereticeve istorije, a ne komunjarske.

    • Velika Metla says:

     Зоран,која је разлика између тебе и комуњара? И њима и теби смета некакво "великосрпство",па се питам КОЛИКО ТО СРБИ ТРЕБА ДА БУДУ МАЛИ ПА ДА БИ СТЕ ВИ БИЛИ ЗАДОВОЉНИ? Знам ја да комуњарама сметају Срби,јер их константно потсећају да нису успели уубити у Србима осећај за својом нациојом којој припадају,као што и усРашама сметају јер их потсећају да су некада били "срби"! Знам ја да комуњарама смета све што је национално,јер је то багра без идентитета,без нације,без вере,без језика,без историје до оне ууубилачке,и рушилачке,а све у сврху да би њихова ретроградна "идеологија"заживела!

    • Velika Metla says:

     Зоран,која је разлика између тебе и комуњара? И њима и теби смета некакво "великосрпство",па се питам КОЛИКО ТО СРБИ ТРЕБА ДА БУДУ МАЛИ ПА ДА БИ СТЕ ВИ БИЛИ ЗАДОВОЉНИ? Знам ја да комуњарама сметају Срби,јер их константно потсећају да нису успели уубити у Србима осећај за својом нацијом којој припадају,као што и усРашама сметају Срби јер их потсећају да су некада били "срби"! Знам ја да комуњарама смета све што је национално,јер је то багра без идентитета,без нације,без вере,без језика,без историје до оне ууубилачке,и рушилачке,а све у сврху да би њихова ретроградна "идеологија"заживела!

  • Bečki konjušar says:

   Komunisticka bitango ti si izdajica srpstva i pravoslavlja kao što su srbi katolici tzv hrvati i tzv bosnjaci poturčeni srbi.

  • Milutin says:

   Камо среће да је величање СРБСТВА.

 2. PRVA LINIJA says:

  KAKVA BRE SMENA!!!??? POHAPSITE IH SVE I UTVRDITE GDE JE POTROSENA TOLIKA LOVA, KO JE ZARADIO I ZASTO, KO JE PRAVIO SCENOGRAFIJU, KOSTIME, PRODAVAO SOKOVE I HRANU, KO SERIJE SNIMANE OD NASEG NOVCA USTUPA PRIVATNIM TV KANALIMA A U UDARNIM TERMINIMA EMITUJE ANTI SRPSKE POLITICKE PROGRAME I JOS VODITELJKE PLACA KAO DA RADE NA SNN ILI BBC-U...OLOSI

 3. Velika Metla says:

  Овога Бујошевића и оног Југослава Ћосића када видим згади ми се људски род!

 4. električar says:

  Kakve smene, kakve ostavke ?!?!?! Bar ovde nije teško dokazati krivicu i lopovluk ! Sve su to naduveni, nadobudni elementi, ubedjeni da im niko ništa ne može i da mogu da rade šta hoće !!! Pohapsiti definitivno i Bujoševića i Bradića, zajedno sa "stručnom ekipom" i dve "nezaobilazne plavuše" !!! Kompletna ekipa dovoljno dugo otvoreno zajebava ceo narod ! Dosta je !

 5. Pastrovic says:

  Pitali za misljenje G. Markovica!? Zasto su zaboravili da pitaju i njegovo velicanstvo-izuzetnog gospodina i velikog prijatelja srbskog naroda - ANRI LEVIJA?

  • Milovan says:

   Па Горан Марковић је његов пријатељ. Било би чудо да га није консултовао.

 6. goran says:

  Scenarista doticne serije, Mihic, je u dogovoru sa SANU-om. Ocekuje da ga prime za clana, a on je za uzvrat morao da popljuje Srbe. Iza svakog zla u Srbiji stoji SANU.

  • Zoran says:

   Ne bi se Markovic bunio da je Mihic u dosluhu sa ANUS(SANU). Nego nije. Drzi se Deretica.

   • Milutin says:

    И треба да се држи ДЕРЕТИЋА и доказане СРБСКЕ ИСТОРИЈЕ. Уосталом свакодело тачније свака књига коју је објавио ДЕРЕТИЋ има најмање 2 доказа за сваку тему коју је обрадио.То још нико није урадио ниједан историчар у СРБИЈИ. Сам Деретић је признао да му је идол било МИЛПЈЕВИЋ који је још тада на осонову доказа писао и износио чињенице о СРБИМА И СРБСКОЈ ДАЛЕКОЈ ИСТОРИЈИ КАО ЈЕДНОМ ОД НАЈСТАРИЈИХ НАРОДА.

 7. Novosadjanka says:

  Čemu ružne reči? Evo prilike da se gospoda zvana predsednik i premijerka, pokažu u pravom svetlu i pokažu nam gde su naši novci? Gospodo, ovo je snimano NAŠIM novcima. A Bujošević se pravda nije potrošeno 300 nego 200 hiljada. Pa vidi, Bujoševiću, nikad ne može račun biti okrugla cifra. Za sve, za sve, zna se iznos, tačan iznos u evrocent, da ne kažem u dinar i paru, jer to je naša zvanična NIKAD STABILNIJA VALUTA. Kažu! Dakle ne frljajte se sa milionima dinara kao sa nama gradjanima, decom, penzionerima, studentima, djacima. 200000 evara je na današnji dan 23754840,00dinara a 300000 evara je 35632260,00dinara. Razlika pišljivih 11877420,00dinara odnosno 494892,5 minimalnih plata u Srbiji. Zamisli koliko bi se ljudi obradovalo da im padne 24000,00 dinara. Ali to su brojke. I zbog tih brojki, svih repriziranih programa na RTS, svih nezaposlenih, gladnih i bosih u SRBIJI, JA BIH TE STRPALA U BUVARU. A ovi naši istoričari, nek se već jednom dogovore i nek konačno napišu tu knjigu o istoriji Srba. Ne bajku o Nemanjićima, Karadjordjevićima, Obrenovićima. Dogovorite se Srbi, nemojte da vas mi sa strane učimo.....a Bujoševića javno da odgovara na javnom servisu, jer mi svaki mesec plaćamo, ne zboravite to

 8. Moma says:

  meni se prva epizoda dopala ...

 9. Jovan Jovanovic says:

  Zavera zapadnih sila, Vatikana, Soros fondacije, Natase Kandic, NATO pakta, marsovaca, Kim Dzon Una (Suna, Muna i ostalih -na), sa namerom da najstariji narod na svetu, graditelje egipatskih piramida, Macu-pikcu-a, Vavilonskih kula, osnivacima Sparte, Atine i Rima naravno, prvo satanizuju a onda uniste jer su ljubomorni na nas i na nase uspehe, u privrednom rastu i ostalom... Mislim da je to u pitanju... Hitno sednica parlamenta i da se donese Memorandum o zastiti prava Srbije (kao kad su doneli vise akata o Kosovu u sastavu Srbije). A onda diplomatska ofanziva i gotovi su svi gore navedeni nasi mrzitelji i dusmani! Ma daj...

 10. hary neron says:

  Ali ste vi čudan narod. Kunete se u sv. Savu a prezirete Nemanjiće( a sv.Sava jedan od Nemanjića) inače ne bi imali ovakvog statusa u vašoj istoriji kakavog imaju, status neoficielnih izdajnika iako su vas definisali kao naciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u