Велика стратешка победа Асадове армије!

Велика стратешка победа Асадове армије!

3 новембра 2015

syria-armyСиријска армија остварила је свој први успех који се може показати – стратешким.

Потпуно је опколила главно упориште терористичке групације Џебхат-ан-Нусра која је сиријска филијала Ал Каиде.

Сасвим конкретно: опколила је град Ал-Хазер на југу провинције Алепо. Током ноћашњих борби ликвидирала је – поред осталих – команданта групације Ахрар аш-Шам абу-Али Наими.

Ахрар аш-Шам је део Џебхат ан-Нусре, па је и то озбиљан губитак за терористе који држе још увек под контролом највећи део провинције Идлиб и добар део провинције Алепо.

Опкољавање Ал-Хазера није само крупан ратни успех армије Башара Асада, него и стратешко достигнуће са потенцијално далекосежним последицама.

Ал-Хазер је важно саобраћајно чвориште из којег је Џебхат ан-Нусра планирала да започне сопствену контраофанзиву у правцу југозапада.

Ал-Хазер се фактички нашао у ономе што се током рата у Донбасу називало „котлом“. У сваком случају, сиријска армија је добила прилику да у том граду „самеље“ добар део елитних снага Џебхат ан-Нусра, што ће јој олакшати даље ослобађање провинција Алепо и Идлиб.

Асадове снаге су последњих дана истовремено наступале на два правца: према Ал-Хазеру и према авио-бази „Квејрис“, која се налази на сасвим супротној страни провинције Алепо, а већ годину дана је под опсадом држе јединице Исламске државе.

Суочена са ова два напада, Исламска држава је покушала да парира са безмало 15 мањих контранапада усмерених на линије Асадове армије око града Сафира. Сви ови напади су били одбијени. Сиријска армија није напредовала, али се и само одбијање напада може сматрати њеном победом.

Ал-Хазер заиста даје Асадавој армији нове могућности. Налази се уз стратешку ауто-магистралу Алеп-Идлиб, која се на југ наставља према Хами и Дамаску. Његов пад ће знатно проширити маневарско поље сиријске армије и омогућити јој да води не само тактичке него и битке стратешког карактера.

Ослобађање Ал-Хазера – ако се изузме сам град Алеп који је сада подељен – означиће прелазак под контролу владе у Дамаску већине густо насељених области Сирије, па ће под контролом Исламске државе остати углавном њене пустињске и полупустињске области.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u