Велика стратешка победа Асадове армије!

Velika strateška pobeda Asadove armije!

3 novembra 2015

syria-armySirijska armija ostvarila je svoj prvi uspeh koji se može pokazati – strateškim.

Potpuno je opkolila glavno uporište terorističke grupacije Džebhat-an-Nusra koja je sirijska filijala Al Kaide.

Sasvim konkretno: opkolila je grad Al-Hazer na jugu provincije Alepo. Tokom noćašnjih borbi likvidirala je – pored ostalih – komandanta grupacije Ahrar aš-Šam abu-Ali Naimi.

Ahrar aš-Šam je deo Džebhat an-Nusre, pa je i to ozbiljan gubitak za teroriste koji drže još uvek pod kontrolom najveći deo provincije Idlib i dobar deo provincije Alepo.

Opkoljavanje Al-Hazera nije samo krupan ratni uspeh armije Bašara Asada, nego i strateško dostignuće sa potencijalno dalekosežnim posledicama.

Al-Hazer je važno saobraćajno čvorište iz kojeg je Džebhat an-Nusra planirala da započne sopstvenu kontraofanzivu u pravcu jugozapada.

Al-Hazer se faktički našao u onome što se tokom rata u Donbasu nazivalo „kotlom“. U svakom slučaju, sirijska armija je dobila priliku da u tom gradu „samelje“ dobar deo elitnih snaga Džebhat an-Nusra, što će joj olakšati dalje oslobađanje provincija Alepo i Idlib.

Asadove snage su poslednjih dana istovremeno nastupale na dva pravca: prema Al-Hazeru i prema avio-bazi „Kvejris“, koja se nalazi na sasvim suprotnoj strani provincije Alepo, a već godinu dana je pod opsadom drže jedinice Islamske države.

Suočena sa ova dva napada, Islamska država je pokušala da parira sa bezmalo 15 manjih kontranapada usmerenih na linije Asadove armije oko grada Safira. Svi ovi napadi su bili odbijeni. Sirijska armija nije napredovala, ali se i samo odbijanje napada može smatrati njenom pobedom.

Al-Hazer zaista daje Asadavoj armiji nove mogućnosti. Nalazi se uz stratešku auto-magistralu Alep-Idlib, koja se na jug nastavlja prema Hami i Damasku. Njegov pad će znatno proširiti manevarsko polje sirijske armije i omogućiti joj da vodi ne samo taktičke nego i bitke strateškog karaktera.

Oslobađanje Al-Hazera – ako se izuzme sam grad Alep koji je sada podeljen – označiće prelazak pod kontrolu vlade u Damasku većine gusto naseljenih oblasti Sirije, pa će pod kontrolom Islamske države ostati uglavnom njene pustinjske i polupustinjske oblasti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *