ЕНГЕЛ ТРАЖИ да се јаче удари по СРБИЈИ!

ЕНГЕЛ ТРАЖИ да се јаче удари по СРБИЈИ!

21 јануара 2020

Поруке које је у отвореном писму команданту америчких морнаричких снага за Европу Џејмсу Фогоу послао Елиот Енгел, председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, јасна су порука и Србији: шта ће бити ако се демократе врате на власт у Америци. То о чему говори Енгел је континуитет Клинтонове политике, почев од јасног захтева да Србија призна Косово, до оспоравања односа Србије са НАТО и стављања овог војног савеза у функцију притисака на Србију.

Овако бивши амбасадор Зоран Миливојевић тумачи ставове Елиота Енгела, албанског лобисте у Вашингтону, изнете у форми писма Фогоу, којим је овај командант директно критикован због недавно датог интервјуа. Енгел је, наиме, Фогоу замерио да ставови које је изнео не одражавају у потпуности политику САД према Србији.– Моју забринутост подстакло је ваше изостављање забринутости САД због експанзије српско-руских безбедносних веза од 2012. – навео је Енгел у писму Фогоу.

Затим је констатовао како „Србија није ускладила своју спољну политику са Европском унијом, упркос захтевима у процесу приступања и наставља да одбија различите заједничке приоритете САД и ЕУ“.

– А пут Србије ка ЕУ такође остаје затворен, осим ако Србија не призна Косово и дође до помирења ових двеју земаља. Из тог разлога апелујем да у будућим коментарима везаним за Србију опрезније балансирате своје изјаве како би забринутост Сједињених Држава због курса Београда и његових алармантних односа са Москвом била адекватно изражена – написао је Енгел.

Одлука Енгела да писмо које ће упутити Фогоу буде отворено за јавност, према мишљењу Миливојевића говори о томе да је Америка подељена и да има две спољне политике – званичну коју води Бела кућа и – другу коју води Демократска странка и дубока држава:

– Фого је говорио у складу са ставом званичне администрације, који подразумева конструктивни однос Србије и НАТО. Очигледно је да дубока држава има другачије виђење и овде треба имати у виду да је Елиот председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса у ком већину имају демократе. Такође, ако би се демократе вратиле на власт у САД, Енгел би могао да буде у руководећим структурама, можда и на месту државог секретара. У таквој ситуацији, јасно је да ми у будућности не бисмо могли ни на шта да рачунамо по питању Косова.

Не могу две столице

Србија одлучно одбија да настави чланство у НАТО, према извештају Министарства одбране САД. Бивши заменик помоћника америчког државног секретара за Европу сажето је артикулисао узнемиреност САД због Србије:

– Земље морају одабрати којим ће путем кренути, без обзира на то колико то било тешко, морају донети стратешке изборе, ти избори морају бити део службене политике. Не можете истовремено седети на две столице – написао је Енгел у свом писму Фогоу.

(Новости)

KOMENTARI8 коментара

 1. Za Srbiju says:

  Da li ćemo ikada da ih skinemo s one stvari?

  • Pera says:

   Pa najbolje bi bilo kao Iranci, skupimo pare i ucenimo glave svih nasih demonskih prijatelja !

 2. Kulak says:

  A da mi i NAŠI uskoro malčice žešće udarimo po ovom gadnom "lepotanu"?

 3. Bobo says:

  Gručo Marks je bio bolji šmeker!

 4. SasaS says:

  Kad mu zafali para ajde malo da stisnemo Srbiju a prljave Albanske pare su tu.I ovaj parazit nece dugo...

 5. Милутин says:

  Политика Србије није да седи на две столице. Србија, пратећи развој односа у свету тежи да седи на једној столици. Својој. А та столица подразумева пут сарадње с свима. Ми смо захвални свим нашим партнерима који су нашли свој интерес да инвестирају у Србију. А ту су земље са свих страна света. Севера, југа, блиског истока, истока, запада, далеког истока. И захваљујући, између осталог, и њима, постајемо стабилни и јачи. Економско, политичко, војно. Ми не желимо да живимо у свету супростављености већ сарадње. И држава у којој је господин Енгел конгресмен је својевремено била на том путу. Била је земља са визијом. Зато су Србија и САД својевремено, у доба када је Енгелов деда живео у САД, једна другој исказале поштовање. Србија је Америци дала своју заставу да се заједно са Америчком вијори над Белом Кућом. Али то је доба Америке са визијом коју је она давно изгубила. Од Америке је остала само сила. И још се диче тиме. Али визије, "добре вибрације" одзвањају данас са неких других простора. И они имају силу али се диче новим визијама, визијама сарадње. Али ми не желимо да седимо ни на њиховим столицама. Већ на својој. На нашој малој столици великог народа. Народа са визијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u