ЕПС купује Електропривреду Републике Српске?

ЕПС купује Електропривреду Републике Српске?

22 фебруара 2017

06-ELEKTROPRIVREDA-RS-republik_620x0

Електропривреда Србије планира ширење у регион. Влада Србије недавно је формирала комисију чији је задатак да испита исплативост преузимања делова дистрибуција у суседним земљама, сазнају „Новости“.

На челу овог тела је министар привреде Горан Кнежевић. Ова вест није изненадила стручњаке. Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЕПС, каже да је то стара идеја.

– О преузимању дистрибуција у региону већ се говори одређено време – каже Ковачевић.

– Планира се да се купе дистрибуције у Републици Српској и Црној Гори. Оно што нас највише интересује је могућност развоја хидроенергије и струје коју бисмо добијали на тај начин. Република Српска нам је посебно интересантна баш из тог разлога, јер са њима делимо Дрину, а имамо и могућност ширења на целу Босну и Херцеговину. ЕПС би се ова инвестиција и финансијски исплатила, јер би имао могућност да продаје струју у региону.

Куповином дела „Електропривреде Републике Српске“, могли би да се убрзају многи заједнички пројекти. Међу највећим енергетским плановима Србије и Босне и Херцеговине је изградња три хидроелектране на средњој Дрини. Инвестиције су вредне 870 милиона евра, а погон би требало да има снагу 320 мегавата. Ипак, цео пројекат је на чекању због имовинских проблема у БиХ и различитог става Федерације и Републике Српске ко треба да руководи послом.

Ковачевић додаје да ће се куповина највероватније извести по моделу који је већ виђен у случају преузимања „Телекома“ Републике Српске. Српски „Телеком“ је пре десет година, на међународном тендеру, за 646 милиона евра пазарио 65 одсто тада најуспешнијег предузећа у Српској.

И „Телеком“ је, баш као што би могао и ЕПС, преузимања наставио у Црној Гори. Само неколико месеци касније преузели су 51 одсто тамошњег „Телекома“. Три године касније, преко повезаног предузећа, „Мтела“ из Бањалуке откупили су и преосталих 49 одсто.

ЕМС ВЕЋ ПРЕШАО ГРАНИЦУ

ВЛАДА Србије је започела ширење у електросистеме региона још пре више од годину дана. Тада је „Електромрежа Србије“ купила десет одсто акција Црногорског електропреносног система за 13,8 милиона евра. Куповином тог удела ЕМС је добио место у Одбору директора Црногорског електропреносног система и од тада има право на дивиденду. ЕМС на овај начин може да наплаћује, сходно свом уделу у власништву, пренос струје, као што раде сви трговци електричном енергијом.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. lilit says:

    Samo da ne pretplate (i neko mazne pare) kao Koštunica što je uradio sa nekom telefonijom RS....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u