ЕРДОГАН: НАТО је полудео због С-400, али то ме не занима! | INTERMAGAZIN

ERDOGAN: NATO je poludeo zbog S-400, ali to me ne zanima!

13 septembra 2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas zabrinutost unutar NATO povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400 „zemlja-vazduh“.

Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen. Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO saveznici „poludeli“ zbog tog sporazuma. Turska će „nastaviti da preduzima mere predostrožnosti kada je reč o bezbednosti i braniće se“, poručio je Erdogan, preneo je AP.

Turski mediji su juče objavili da je Turska potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400, što je prva veća turska kupovina oružja iz Moskve. Ovaj sporazum je najznačajniji dogovor koji je Ankara postigla sa jednim od proizvođača oružja koji nije članica NATO, preneo je AFP.

Moskva je, takođe, potvrdila da je postignut sporazum sa Turskom. Vladimir Kožin, savetnik ruskog predsednika za vojno-tehničku saradnju, rekao je da je ugovor potpisan i da su u toku pripreme za njegovo sprovođenje.

Kožin je dodao da su odluke vezane za ovaj sporazum u skladu sa ruskim strateškim interesima i da razume zašto pojedine zapadne države pokušavaju da izvrše pritisak na Tursku.

Pregovori o nabavci ruskog raketnog sistema počeli su neposredno nakon neuspelog vojnog puča u Turskoj, 15. i 16. jula prošle godine. Zvanični Vašington je u više navrata izrazio nezadovoljstvo povodom ovog sporazuma.

KOMENTARIJedan komentar

  1. micky says:

    NATO-fasistima je jedino stalo da vide i ispitaju mogucnosti S-4oo. Za njih je ova kupovina poturcenjaka Boziji poklon. Nisam siguran da Putin zna sta radi.Kad nema kise valja i grad. Nije tacno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *