Ердоган објавио да је Турска са Русијом потписала уговор о куповини ракетних система С-400

Ердоган објавио да је Турска са Русијом потписала уговор о куповини ракетних система С-400

26 јула 2017

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су Анкара и Москва потписале документа о куповини руских зенитних ракетних система С-400.

Донекле је поновио оно што је рекао дан раније, али је нагласио:

„Потписи су на документима. Надам се да ћемо С-400 видети у својој земљи. Затражићемо од Русије и да започнемо заједничку производњу тих ракетних система. Турска годинама од САД није могла да добије ракетне системе које је желела и била је принуђена да крене у потрагу за њима. Ово (С-400) је плод нашег трагања“.

Индиректно одговарајући на америчке замерке и упозорење из Пентагона да сво наоружање унутар NATO мора бити компатибилно, Ердоган је рекао:

„Грчка је такође чланица NATO, а већ годинама користи С-300. И, зар се они (Американци) због тога узбуђују? Уосталом, свака земља има право да предузима мере којима ће ојачати своју безбедност. Не разумем због чега су САД забринуте поводом наше куповине С-400“.

Владимир Кожин, помоћник Владимира Путина за питања војно-техничке сарадње, претходних дана је открио: да је уговор о испоруци Турској С-400 „већ усаглашен“.

Портпарол Кремља – Дмитриј Песков – поводом Ердоганове изјаве кратко је рекао:

„Немамо коментар“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u