ЕРДОГАН РАЗБЕСНЕО ТРАМПА: Купује од Русије и ловце Су-35, дронове и хеликоптере Ка-52 и Ми-38

ERDOGAN RAZBESNEO TRAMPA: Kupuje od Rusije i lovce Su-35, dronove i helikoptere Ka-52 i Mi-38

31 avgusta 2019

TURSKA pregovara sa Rusijom o mogućoj kupovini njenog naoružanja, uključujući lovce firme „Suhoj“ – izjavio je Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsednik je u nastavku otkrio samo ovoliko:

„Naša vojna saradnja sa Rusijom – posle onoga što smo videli na avio izložbi MAKS-2019 – može biti proširena. Naše Ministarstvo odbrane i Uprava za vojnu industriju natavljaju pregovore sa ruskim partnerima. Lično vidim perspektivu široke saradnje u sferi vojne proizvodnje. To mogu biti i lovci i borbeni i izviđački dronovi“.Još je dodao: „Povodom tih pitanja mi sa Rusijom već činimo određene korake“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje – da li Ankara traži zamenu za američke lovce pete generacije F-35, turski lider je rekao:

„F-35 i najbolji `Suhoji` se veoma međusobno ralikuju. Ako se Amerika prema nama bude držala kao dosad, Turska će se pobrinuti o sebi. U svakom slučaju, procenićemo: F-35 ili Su-35, F-35 ili Su-57. Ili nešto treće. Kada započenu realni pregovori sa Rusijom, mi ćemo postaviti svoje uslove. U skladu sa onim što je potrebno našoj odbrani“.

Erdogan nije propustio priliku da naglasi da će među tim uslovima biti i „mogućnost zajedničke proizvodnje“ i dobijanja ruskog kredita za naoružanje koje bude kupovano.

Vladimir Putin pokazao je 27. avgusta Erdoganu Su-57.

U toj demonstraciji mogućnosti ruskog lovca pete gerneracije učestvovao je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a uz Erdogana je bio i turski ministar odbrane Hulusi Akar.Ovaj kvartet se duže zadržao i pored ruskog lovca 4++ generacije Su-35S, srednjeg helikoptera Ka-62 i teškog helikoptera Mi-38.

Erdogan je želeo da Mi-38 razgleda i iznutra. To mu je, naravno, i omogućeno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Turska ne prkosi, niti tera inat SAD i NATO-u, nego nastoji da vodi što samostalniju spoljnu politiku u svom interesu. Koji interesi Turske su u pitanju? 1) Turska ne želi da ulazi u sukob sa Rusijom jer to je za nju prevelik rizik, ali to bilo povremeno bilo stalno odgovara SAD i NATO-u i EU. U tom smislu bila je prilično rizična za Tursku npr. situacija nastala u novembru 2015 godine nakon obaranja ruskog aviona Su-24 na severu Sirije. Zatim na teritoriji Turske nalaze se američke vojne baze, i one sa nuklearnim naoružanjem, te za celu Tursku postoji stalni rizik od sukoba Rusija-SAD. 2) Turska je u lošim odnosima sa susednom isto nato članicom Grčkom, a u sporu su zbog velikog broja ostrva u Egejskom moru. Nabavkom aviona od Rusije Turska može da stekne prednost u odnosu na grčku avijaciju mimo volje NATO-a, a već obezbedjuje sebi najefikasnije PVO sisteme isto od Rusije. Biće nezavisnija od SAD i NATO i u slučaju ako bi ušla u ozbiljniji konflikt sa Grčkom za sporna ostrva u Egeju. 3) Turska vrši istraživanja nafte i gasa u vodama kod Kipra (Sredozemno more). Zbog toga joj je EU u julu ove godine izrekla sankcije. Brisel je zauzeo stav da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone. Sankcije će se sastojati u sledećem: EU će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o avio-saobraćaju, zatražiće od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i smanjiće finansijsku pomoć Turskoj u narednoj godini. ... Turska smatra ovakvu odluku EU pristrasnom jer Brisel privilikom donošenja ove odluke ni u jednom momentu nije se osvrnuo na postojanje i prava kiparskih Turaka. , Bez obzira na mere EU, Turska će nastaviti svoja istraživanja nafte i gasa u vodama oko Kipra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *