ЕСТОНИЈА жели један део Русије

ЕСТОНИЈА жели један део Русије

2 јануара 2020

Председавајући естонског парламента Хен Пилуас изјавио је да је Тартуски мировни споразум, који је ова држава закључила са Совјетском Русијом 1920. године, још увек на снази, укључујући и по питању граница између држава, наводи се у новогодишњој честитки политичара објављеној на сајту парламента.

Пилуас је подсетио да се 2. фебруара навршава сто година од потписивања мировног споразума из Тартуса, након чега је „успостављена руско-естонска граница“. Према његовим речима, Естонија је након обнове независности призната као наследница државе формиране 1918. године „у свим манифестацијама, укључујући државну границу“.„Тартуски мировни споразум на снази је и данас и налази се у регистру актуелних међународних уговора УН“, рекао је Пилуас.

Ово није прва таква изјава естонског политичара. У новембру прошле године Пилуас је тражио да Москва „врати анексиране територије“ овој балтичкој републици. Портпарол руског председника Дмитриј Песков, коментаришући речи председавајућег естонског парламента, рекао је да такве изјаве Кремљ сматра неприхватљивим.

Према Тартуском споразуму, који су Совјетска Русија и Естонија потписале 1920. године, део Лењинградске и Псковске области додељен је овој балтичкој земљи. Ове територије враћене су РСФСР 1944. године.

Москва Тартуски споразум сматра историјским документом који нема правну снагу. Талин тврди да споразум и даље важи. Позивање на споразум стављено је у преамбулу закона о ратификацији руско-естонског договора о граници. Москва је то оценила као могућност да јој се убудуће изражавају територијалне претензије и повукла свој потпис на договору о граници.

KOMENTARI2 коментара

  1. Garo says:

    Estonci, dobit cete od sake do laka.

  2. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

    Ja, dobićete ali na rate preko tarabe. Sad ste se setili da i vi dignete rogove na Ruse? Jao, jao.. ta politika vam nešto smrdi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u