ЕУ ТОТАЛНО ПУКЛА: Русија и Кина враћају Косово…

ЕУ ТОТАЛНО ПУКЛА: Русија и Кина враћају Косово…

7 децембра 2018

ОСИМ иницијативе да се одржи седница Савета безбедности УН о кризи која се заоштрава на Космету, Београд би требало да алармира све своје савезнике широм света и предочи им да Европска унија, као посредник у дијалогу са Приштином, није кадра да сама држи конце у рукама. Или то не жели.

Овако саговорници „Новости“ сагледавају шта је то што државни врх може да предузме у тренутку када власти у Приштини газе један споразум за другим, као и међународне важеће документе. У том смислу, наша страна треба још темељније да захтева поштовање Резолуције 1244 и да инсистира на повратку косовске теме на Ист Ривер.О томе се воде преговори са нашим провереним савезницима Русијом и Кином, али је за овај дипломатски маневар неопходна и сагласност, пре свега, Америке која већ извесно време показује склоност ка „креативном решавању“ косовског чвора, што одудара од зацементиране позиције Вашингтона да је независност готова ствар још од 2008. и да су границе – неповредиве. Идеју да се дијалог из Брисела „пресели“ у Њујорк ових дана, како се очекује, Москва и Пекинг би могли да изнесу Трамповој администрацији.

У свом захтеву за одржавањем седнице СБ, како сматра некадашњи амбасадор при УН Владислав Јовановић, Београд би требало да наведе да се на терену на Космету чини све супротно Резолуцији 1244, коју је усвојило управо ово тело УН.

Он каже и да се не може предвидети да ли би иницијатива Београда прошла кроз СБ УН, али да и у случају да се не стави на дневни ред, не треба да се стане:

– Ако желимо да се извучемо из уског оквира бриселских преговора у ком не можемо пуно да очекујемо, онда треба повести политичку акцију широм света код земаља које нису признале Косово, па и код оних које јесу, а мултинационалне су. Јер је пример Косова опасност и по њих. Даље, Кина, Русија, Индија и још неке земље би могле да се осврну на овај случај у сваком иступању не само у УН, већ и у регионалним организацијама.

Да би се косметска тема пробила на сто светске владе, потребан је консензус пет сталних чланица СБ, а како се западњаци иначе залажу за проређивање редовних седница овог тела посвећених КиМ, питање је да ли би они благонаклоно гледали на предлог Београда.

Само одржавање седнице СБ УН на којој би се разматрао пораст тензија на КиМ, према мишљењу Живадина Јовановића, бившег министра спољних послова, био би успех и специфичан сигнал многима у свету. Он каже да је тешко предвидети исход таквог састанка због познатих ставова западних земаља које не би битније ревидирале своје позиције.

– Ту иницијативу треба спровести у склопу шире дипломатске активности у оквиру које Европи треба дати времена да еволуира своју политику према Србији, јер она не може остати иста као деведесетих година. Праведно решење за КиМ не би било услуга Србији већ Европи, јер политика једностраности и дестабилизације Балкана штети безбедносној структури Европе – наводи Јовановић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да Београд, уместо ка Ист Риверу, треба да се усмери на – контрамере:

– Ако то не урадимо, охрабрујемо Албанце да иду све даље и даље. Србија сукцесивно треба да почне да укида све што је Приштини дала од 2011, са преговорима Борка Стефановића о интегрисаној граници, и од 2013. од Бриселског споразума. Значи, све што смо дали као уступке треба постепено да укидамо. Јасно је да нас неко лаже и вара, јер не стоји објашњење да ЕУ не може да дисциплинује Приштину. Не верујем да је Европа толико слаба, овде се пре ради о прљавој игри да се наводно подржава Београд, а заправо се толерише Албанцима да раде шта хоће.

КАЖЊАВАЊЕ СРБИЈЕ

ЧИЊЕНИЦА је да ЕУ нема утицај на Приштину као што то има САД, а и оно утицаја што има неће да искористи. Очигледно није ни припретила, па Албанци немају разлога да погазе своје одлуке. ЕУ је пословично пристрасна у корист Приштине, и кад Србија направи неки прекршај, много су оштрији. Можда на овај начин хоће да казне Србију, јер не попушта Приштини и да је натерају на неке додатне уступке – каже, за „Новости“, стручњак из Института за међународну политику Владимир Трапара.

ЧЕПУРИН: ДОГОВОР, ПА НОВА РЕЗОЛУЦИЈА

АКО је Београд задовољан разграничењем са косовским Албанцима, не видим разлога за примедбе од стране Москве. Одлука о КиМ требало би да буде донета без уцењивања Београда, на основама и уз поштовање Резолуције 1244, која фиксира територијалну лојалност Косова Србији. Ако таква одлука буде донета, она треба да буде учвршћена усвајањем нове резолуције Савета безбедности УН – изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

(Новости)

KOMENTARI7 коментара

 1. Deda Micko says:

  Ne zanimaju me velike sile, nema davanja ni jednog metra kosovske zemlje, samo proterivanje gamadi bez ikakvih dokumenata, autobusima pa u Albaniju. Sve drugo je izdaja. Nema trgovine srpskim organima. Samo Srbija, ostalo je zajebancija.

  • test01 says:

   Upravo tako ali Srbija je izdana i marionete su na vlasti koje su dovedene na polozaj iz tog razloga. Pa nema vecih shiptarskih lobista od onih u Srpskoj vlasti, rade sve u dogovoru sa krvolocima. Isti su i pomazu jedni druge.. Cak i ova izjava Cepurina to potvrdjuje. Kakva druga rezolucija UN, znaci podela KiM a to je samo otvaranje drugih zarista, prvo Raska pa Vojvodina... Narod se ne pita ama bsa nista, kao sto je slucaj u svim zemljama ex-YU.

  • Срба Србић says:

   Пре свега из дна душе вочом Свету Српску Земљу, али исто тако осуђујем мноштво Православне браће који су за "Шаку долара" продали свој део Свете Српске Земље арнаутима , заклетим непријатељима православља. Нажалост они су и данас међу најгласнијим заговорницима да опет поврате своја имања па кад опет затреба да их продају за "проклете доларе".

 2. Budi Bog s nama says:

  Organe će da im uvalimo za male pare, ionako smo ostali goli i bez gaća, a treba da promenimo grafičku karticu radi bolje rezolucije. Srpska zemlja nije ni smela da bude na prodaju već da se nacionalizuje u državnu svojinu, ko sada da je vrati? A živalj odande došao u centar Srbije i ne može da prežali što nije prodao zemlju i kuću za još više para? A te pare behu prljaveee.. Bog da prosti, a oni ih opraše na srbima koje proterašeee.. Bog da prosti. Kuku lele, kuku.. Sve moje, više nije moje, sve moje sad je tvoje? Toliko smo puno ulagali u to nerazvijeno područje, da je ono sada postalo još i manje razvijeno, a više razbijeno. Ali i Bog ima Svoj katastar i zna šta je čije, pa zato i čekamo pravedno carstvo Božije kada će svako od nas da primi platu po delima svojim.

 3. Zoran says:

  Jos kad bi se Vucic drzao 1244 rezolucije, bilo bi odlicno.

 4. rodja says:

  "Osim inicijative da se održi sednica Saveta bezbednosti UN o krizi koja se zaoštrava na Kosmetu, Beograd bi trebalo da alarmira sve svoje saveznike širom sveta i predoči im da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu sa Prištinom, nije kadra da sama drži konce u rukama. Ili to ne želi." Ko to sme da uradi, već bi odavno uradio!

 5. petrovgrad says:

  Šta planiraju svetske sile ne mogu da ZNAM, PA ZATO NEĆU DA NAGADJAM. Pričam ono što znam i što može svako da proveri., a to je Šiptara je duplo manje sada na KiM, nego kada nas je ceo svet podržavao. Do 90-tih bilo ih je kao mrava, ali sada ih ima mnogo, mnogo manje. Ja pratim njihove novine redovno, pratim statistiku upisa djaka u prvi razred, do fakulteta. Pratim video klipove sa javnih skupova i sl. prepolovljeni su. Samo strpljivo, vreme nama ide u prilog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u