ЕУ УВЕЛА САНКЦИЈЕ ТУРСКОЈ: Ердоган одмах одговорио

ЕУ УВЕЛА САНКЦИЈЕ ТУРСКОЈ: Ердоган одмах одговорио

16 јула 2019

Европска унија (ЕУ) тврди да су бушења у источном Медитерану која врши Турска незаконита, због чега је предузела одређене мере против званичне Анкаре. Међутим, Турска обећава да ће наставити своје активности у Медитерану.

На састанку Савета Европске уније у Бриселу, којем су присуствовали министри спољних послова земаља-чланица ЕУ, усвојена је декларација о санкцијама против Турске.У тексту декларације се наводи да је ЕУ донела одлуку да смањи износ претприступних фондова за Турску, размотри кредитне активности Европске инвестиционе банке у Турској, обустави текуће преговоре с Турском о споразуму о авијацији, те да на одређено време суспендује састанке на високом нивоу са Саветом за придруживање.

У декларацији се наводи и да ће, уколико Турска настави с активностима бушења, ЕУ размотрити још неке мере предострожности.

Међутим, Анкара је одмах одлучно реаговала на одлуку ЕУ.

„Одлука ЕУ да обустави преговоре на највишем нивоу са Турском неће утицати на нашу одлучност да наставимо са бушењима у источном Медитерану. Турска ће наставити да штити своја права и права Турака са Кипра, где ће и активирати своју делатност у том правцу“, наводи с у саопштењу Министарства иностраних послова Турске.

KOMENTARI3 коментара

  1. milorad2 says:

    zanimlljivo, a gde su bili kad je kipar pokidan na pola.Kava odvratna BAGRA sedi u briselu.Sada guraju grke u rat sa turcima, iscedili su grčkoj ekonomiju sa prodajom ZASTARELOG i NEISPRAVNOG oružja, doveli su im lažovčinu na mesto premjera a sad im je premejer običan USA lakej KOJI ĆE UČINITI sve što m use naredi iz vašingtona.Medjutim i pored svih priprema grci baš nešto nisu oduševljeni da ginu za amerile i briselske kombinacije.Videćemo šta će tu još biti ali mislim da je sledeći potez IZBACIVANJE turaka iz NATO.

    • Slobodanka says:

      Devojčica Turčica možda baš to želi da postigne. Možda baš igraju na tu kartu. Eto ona je bila dobra te vodila je računa o svojoj bezbednosti nabavljajući najbolje PVO sisteme, nego glupi NATO ni toliko ne razume.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u