Ево како да вам зелена салата, млади лук и першун остану свежи и до 7 дана!

Evo kako da vam zelena salata, mladi luk i peršun ostanu sveži i do 7 dana!

13 maja 2017

Nedeljom obično idemo na pijacu i kupimo sve što nam je potrebno. A najbolje je da povrće ovako sačuvate do kraja nedelje.

Radi se o vrlo jednostavnim trikovima. Sve što morate da uradite na primer s peršunom, je da ga stavite u čašu s vodom, kao što bi stavili cveće u vazu.

Sveže začinsko bilje mekane strukture, poput peršuna ili estrogena, uvek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i po centimetra. Na taj način će trajati duže, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk – stave vode tek toliko da su ostaci korena pod vodom.

Drvenasto začinsko bilje poput ruzmarina ili timijana čuvaju se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti.

Kako spasiti višak svežeg začinskog bilja?

U slučaju da imate previše svežih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sledeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to sipajte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dve i ubacite u lonac.

Višak začina možete sačuvati i na način da ga iseckate, stavite u teglu i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

I trik za čuvanje zelene salate

Operite salatu list po list, zatim je dobro posušite ubrusima i zatvorite u hermetičku posudu. Salata će trajati dva puta duže. Listovi se neće tako brzo smežurati i biće fino hrskava, prenosi Daily Mail.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *