ЕВО KАKО СРБИ ПАМТЕ ШИРАKА! Хтео да заузме Сребреницу, залагао се за бомбардовање, а једна његова изјава о Србима оставља без речи…

ЕВО KАKО СРБИ ПАМТЕ ШИРАKА! Хтео да заузме Сребреницу, залагао се за бомбардовање, а једна његова изјава о Србима оставља без речи…

27 септембра 2019

Жак Ширак, бивши председник Француске преминуо је јутрос у 86-ој години. Ширак је био шеф државе од 1995. до 2007. године, а последње године његове владавине обележили су корупцијски скандали.

Ширак је био на челу земље у време када су беснели ратови на Балкану и жестоко је критиковао политику Слободана Милошевића. Он је био један од првих страних лидера који се залагао за бомбардовање Југославије 1999. године у којем је погинуо велики број цивила и причињена је велика материјална штета.Ширак је имао и једну од главних улога у вођењу састанка у Рамбујеу који је имао за циљ окончање сукоба на Kосову. Он је, такође, и први председник једне земље-чланице ЕУ и НАТО, који је после НАТО агресије посетио СРЈ. Тада је у Београд донео и један захтев, а он се тицао сарадње са Хашким трибуналом и испоручивања осумњичених ратних злочинаца.

Сребреница

Библиотека Била Kлинтона, некадашњег председника САД, објавила је пре неколико година до тада непознате документе о рату у БиХ, у којима је доста пажње посвећено иницијативи Жака Ширака, тадашњег председника Француске, да се Сребреница војном силом ослободи и преузме од Срба.

– Француска је спремна све своје војне потенцијале стави иза акције за поновно запоседање Сребренице. Још не знам шта Британци мисле. Они су директно заинтересовани јер је Горажде, где су њихови војници, близу Сребренице. Питам се хоће ли се и они, како су то Холанђани урадили у Сребреници, само спаковати и отићи. Не желим да Француска буде саучесник у таквој ситуацији – рекао је Ширак Kлинтону.

Тадашњи француски председник додао је и да војна операција враћања Сребренице Бошњацима зависи од воље САД, Велике Британије и Немачке. Ширак је нагласио и да његова земља не може допустити „да се они поубијају а ми седимо и не радимо ништа, чиме постајемо саучесници“.

Kлинтон је на то одговорио да цени чврст став Француске по питању Сребренице, али је нагласио да је за њега Горажде много битније.

– Горажде је битније од Сребренице и од Жепе, како због величине, тако и због психолошког ефекта – навео је Kлинтон, додајући да ће Срби, ако се нешто деси у Горажду, сматрати „да имају одрешене руке за напад на Сарајево“.

Ипак, у документима се наводи да Британци нису били спремни за брзу и насумичну одлуку о војној акцији у БиХ, упркос притисцима из Париза.

Такође, Британци су сматрали да Срби могу заузети Жепу кад год то желе, иако су сумњали да ће се то десити јер им је „неопходно неколико дана да ‘сваре’ Сребреницу“. У документу се још наводи и да је Велика Британија још једном изразила спремност да задржи своје војнике у БиХ.

– Један од основних разлога зашто сам мислио да је исправно послати британске војнике тамо (у БиХ) и зашто оклевам да их повучем јесте што у том случају прети опасност од ширег балканског рата – навео је Џон Мејџор, тадашњи британски премијер.

Рамбује

Почетку конференције претходили су месеци дипломатски састанака, након којих је уследило објављивање предлога мировног споразума, на чији су садржај озбиљне примедбе имале обе стране – власт у Београду и косовски Албанци.Церемонији отварања су, осим делегација Србије и косовских Албанаца, присуствовали и копредседници конференције Ибер Ведрин и Робин Kук као посредници, а скуп је званично отворио Жак Ширак, тадашњи француски председник.

– Позивам вас да омогућите да снаге живота тријумфују над силама зла. Свет вас посматра и чека. Ретки су моменти када је историја у рукама само неколико људи. То је случај данас када сте заузели места за овим преговарачким столом – рекао је тада Ширак.

Према општој оцени, амбициозно замишљена и помпезно најављена мировна конференција у Рамбујеу, била је заказана прерано и без адекватне припреме, и унапред осуђена на неуспех.

Бомбардовање 1999.

Тадашњи француски председник Жак Ширак подржао је иницијативу светских моћника о бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године, а контигент француских војника био је један од бројнијих у мисијама НАТО на нашу земљу. Поред многобројних скандалозних изјава на рачун недужних грађана Србије, једном се посебно истакао и Ширак.

– Срби су народ без закона и без вере. То је народ разбојника и терориста – рекао је тадашњи шеф Француске.

Епилог је познат – после 17 дана преговори су пропали, а 24. марта 1999. године је започело НАТО бомбардовање Савезне републике Југославије.

Одлука о бомбардовању Србије и Црне Горе донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН.

Међутим, верује се да је бомбардовање могло да има и веће последице, макар у Београду, да није управо Ширак ставио вето на бомбардовање београдских мостова. То је рекао и Жан-Пјер Верне, његов некадашњи сарадник када је дао интервју за српске медије.

– Чак и за време НАТО бомбардовања, када смо морали да се прикључимо акцији алијансе, француски авиони су само летели над Србијом и пробијали звучни зид, али мени није познат случај да су бацали бомбе. Такође, председник Жак Ширак је тада ставио вето на бомбардовање Панчевачког моста – рекао је Верне.

Постоје, међутим, многобројне теорије и претпоставке о томе зашто је Ширак поштедео београдске мостове, а једна од таквих теорија, која никад није званично потврђена, јесте и то да је начуо да се велики број француских држављана окупља на мостовима како би изразили солидарност са српским народом.

Посета Србији

Ипак, Ширак је постао и један од првих страних држављана који је посетио Југославију након пада режима Слободана Милошевића.

Он је у оквиру првог председничког мандата, 2001, боравио у Београду где је отворио обновљени Француски културни центар демолиран у данима НАТО бомбардовања.

У Београду је боравио на позив тадашњег председника СРЈ Војислава Kоштунице у дводневну званичну посету.

Такође, прва Kоштуничина посета иностранству после петооктобарских промена 2000. била је управо Француској, почетком 2001. на позив Ширака.

Током посете Београду рекао је да „Југославија мора да се врати на место које је очигледно њено – место у европској породици“.

Он се тада сусрео и с тадашњим премијером Зораном Ђинђићем, тадашњим потпредседником Владе Србије и председником Kоординационог центра за Kосово и Метохију Небојшом Човићем, као и председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Радомир Диклић, бивши амбасадор Србије у Француској, за „Блиц“ је пре јулске посете француског председника Емануела Макрона описао околности које су пратиле долазак Ширака.

– Демократске промене крајем 2000. године учиниле су да тадашња Југославија буде веома популарна у међународној заједници и, чини ми се, посебно у Француској. Подсећам да је председник Kоштуница већ после два месеца од промена, у децембру 2000, био у посети Француској. Већ то показује да је Француска тада показивала огромну политичку и економску заинтересованост за регион у целини, а посебно за СРЈ. Ширакова посета је била изразито политичка. Разговарало се о стању у региону, демократизацији Србије, хапшењу ратних злочинаца и изручивању Хагу… Важно место су имале теме у вези са приближавањем ЕУ као увођење безвизног режима за наше грађане. Председник Ширак је обећао сваку помоћ Француске где год ми то будемо тражили – каже Диклић и додаје да је „Ширакова посета Београду у француској јавности била праћена веома великим публицитетом, уз наглашене симпатије за тадашњу власт у Београду“.

KOMENTARI18 коментара

 1. Miraš says:

  Tamo gde je otišao neka pozove na čaj i dugo druženje Blera, Klintona, Olbrajtovu, Soroša i ostale.

 2. теоретичар says:

  Саркози је одвукао Америчке бомбардере у Либију а Ширак у Србију. Ширак није умро. Он је крепо. Надам се да ће му се Коштуница поклонити у паклу врло брзо. А надам се да ћу им се и ја једног дана придружити као ложач ватре. Има да их грејем са руским гасом и то бренерима док је света и века.(ма јесте приземно, али мени је већ одређена функција ложача ватре, мада не знам зашто сам добио ту привилегију)

  • Косовац says:

   @ теоретичар, …..немо' да те толико гризе савест. Ево ја ћу да гарантујем за тебе. Па ћу Федерики да кажем да мало утули онај шраф за гас, да те не пече много. ……….Мада колико ми се чини, Федерика оде на неку ротацију. Бићи је на њума дошао ред.

   • Косовац says:

    @ косовац, …..А тако је лепо на скупштини Србије госпа Федерика ономад прочитала Директиву европске уније. …..Само су неки галамили „Не треба нам Унија…..“. ……….Неки дисонантни гласови.

    • теоретичар says:

     Јел лепи Обрадовић међ тим дисонантама? (Шта мене да пече бренер? Па мој посо је да њих шурим а мене зими да грејем, али колико сам ја успео да научим о тим областима, тамо нема зиме)

     • Косовац says:

      @ теоретичар, …..Није лепи Обрадовић међ те дисонанте. Видиш ваљда да се Обрадовић јавља само тамо где се пева „…..Треба нам Унија….“. Ено га и тамо код Београдског ректората, позајмила му ректорка кључ од ректората, па га сада моли да је пусти у зграду, на њено радно место. А колико није радила ово „силом прилика“, мислим да се показало да и нема потребе за то радно место Ректора. Никоме није била потребна, све је нормално ишло својим током. Можда су студенти мало и одахнули.

  • Vladimir says:

   Jeli mogu ja da ti se pridržim kao pomoćnik, pa kada se ti umoriš da ja nastavim sa loženjem, da se vatrica slučajno ne ugasi?

   • теоретичар says:

    Владимире, свака помоћ је добродошла на овако тешким пословима. Значи, јави се кад ти дође позив.

 3. rajko says:

  Francuskoj se bombardovanje Srbije veoma isplatilo. Francuska je bila preplavljena nuklearnim otpadom. Vladala je opšta histerija šta će biti sa njim, gde će biti odložen i stanovništvo je bilo na oprezu da im slučajno neko bure na prevaru ne uvale u neki napušteni tunel, pećinu ili u opštinsku šumu. Onda, nakon bombardovanja Srbije panika oko zbrinjavanja nuklearnog otpada je u francuskoj naglo splasnula. Naročito otkad je iz medija nestao onaj voz pun buradi sa oznakom radioaktivnosti što se mesecima šetao po evrope, sačekivan i ispraćan od aktivista za zaštitu okoline sa protestima i psovkama. Logično je da je i on završio negde u Srbiji, gde ga je bilo najlakše sakriti, s jedne strane zbog haosa izazvanog bombardovanjem, a s druge u ozračenoj zemlji teško je locirati dodatne izvore radijacije. To su trikovi koje zapad koristi na sve strane. Irak je verovatno takodje prepun buradi sa otpadom, jer je i tamo bačeno jako mnogo uranijuma.

 4. persida says:

  Sirak je krvolok i strvina, pojeli ga crvi.

  • теоретичар says:

   Не може то тако. Пре ће бити да је он појео црве јер он је предодређен за ншто друго о чему сам већ писао.

 5. Косовац says:

  Жак Ширак је живео доста дуго. 86 година. ……….Зато што се доста напио српске крви.

 6. теоретичар says:

  Ђаволски(тачан)коментар.

 7. теоретичар says:

  Јооој, које смо коментаре написали. Срам те било Ширак.

 8. Istina says:

  Neka se pravda bogu, ima vremena, milostiv je bog, možda će mu oprostiti...

 9. Ljotićevac says:

  Путуј у пакао,смраду.

 10. Slobodanka says:

  Ne radjali se više ovakvi. Varvari savremenog doba, srušili su štagod su hteli po Srbiji, srušiše i naše novosadske mostove kao da je to najnormalnija stvar. Žak Širak 1999. godine nije stavio veto na rušenje beogradskih mostova zbog toga što se smilovao nad našim glavnim gradom, zato što ga je grizla savest ili zato što nas je mnogo voleo, već zbog toga što je dobio smišljeno netačnu informaciju da se na beogradskim mostovima svake večeri okuplja veliki broj francuskih građana. Kad je ta informacija stigla do Širaka, odmah se suprotstavio rušenju mostova. Nije hteo, tačnije nije smeo da bude odgovoran za smrt tolikog broja njegovih sunarodnika Francuza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u