Ево како су Руси натерали Британију да им изручи одбегле олигархе

Ево како су Руси натерали Британију да им изручи одбегле олигархе

9 септембра 2015

court-437337Британски судови су раније одбијали захтеве Москве о екстрадицији руских богаташа, образлажући своју одлуку „нехуманим условима“ у руским затворима. Русија је, међутим, британском правосуђу „избила из руку“ овај аргумент, након што је руско државно тужилаштво доставило филм о новом московском затвору, у ком затвореници-богаташи имају све удобности — од теретане до фризерског салона и чак могућности да наручују храну из ресторана.

На основу овог доказа, Британцима није преостало ништа друго него да констатују да су се „услови у руским затворима променили“ и да су они сада „у складу са захтевима Конвенције о људским правима“.

У Лондону данас живи велики број оних Руса који су у дивљој транзицији почетком деведесетих за ситан новац на намештеним тендерима покуповали гигантске компаније из Совјетског Савеза и потом, преко офшор рачуна и швајцарских банака, из земље износили милијарде.

Према неким проценама, тајкуни су за две деценије у офшор зоне пренели око 2.000 милијарди долара, што је равно штети коју је Русија претрпела у Другом светском рату. Због тога су морали завршити у затвору или егзилу.

Цела прича је заправо добила обрт у мају ове године када је Вестминстерски Магистратски суд разматрао случај изручења Украјинца Игора Кононкова, који је у Русији оптужен за проневеру у казахстанској БТА банци.

Аргумент његовог адвоката је био да изручење мора бити заустављено због лоших услова у руским затворима. Али, догодило се нешто што је било изненађење за све. Први пут, Русија је пружила гаранције британском суду по питању услова у затвору, у ком би оптужени банкар служио казну по повратку у земљу. Ове гаранције су биле прихваћене.

Главни судија и британски експерт професор Морган, након што су погледали филм о новом московском затвору, били су задивљени и констатовали су да таквих затвора нема чак ни у Британији. Међутим, Кононко се ипак на крају извукао. Његово изручење је одбијено јер су Британци дошли до закључка да у случају повратка „не би имао правично суђење“.

Адвокати руских одбеглих олигарха сада намеравају да прикупе „релевантне доказе“, којима желе да оспоре исказ британског експерта и да на тај начин заштите своје клијенте од могуће екстрадиције.

Шансе да се не одобри изручење Русији биће минималне, уколико руске власти пруже гаранције да ће олигарси служити казну баш у овом „елитном“ московском затвору, сматрају експерти. Међутим, додају они, Велика Британија ће увек бити у могућности да пронађе начин да задржи најбогатије руске бизнисмене који су спремни да инвестирају у британску економију.

У том случају, биће испоручени само они који су банкротирали или чија је имовина у Русији већ одузета. Лондон је досад одбио да изручи неколицину руских богаташа. Најпознатији руски емигрант био је Борис Беризовски, који је у Русији у одсуству осуђен на 13 година затвора због проневере.

Русија је упорно тражила његово изручење, али је он био на сигурном, пошто је од Британаца добио политички азил. У марту 2013. године, према званичној верзији британских власти, у коју многи сумњају, извршио је самоубиство. Руски бизнисмен, оснивач ланца продавница мобилних телефона „Евросет“ Јевгениј Чичваркин побегао је у Лондон 2008. године, након што је оптужен за саучесништво у отмици и изнуди. Сада тврди да су све оптужбе против њега политички мотивисане.

Русија није успела да издејствује ни изручење Ахмеда Закајева — лидера чеченских екстремиста, московског банкара Андреја Бородина, оптуженог за проневеру чак 13 милијарди рубљи, и Владислава Дудка оптуженог за прање пара…

Сви они су, уместо иза решетака, завршили у Лондону, где су добили политички азил. Британски суд тренутно разматра и случај о изручењу Сергеја Пугачова. Он је некада био близак Кремљу, али га руске власти сада оптужују за крађу државног новца, током глобалне финансијске кризе 2008-2009. године. Епилог се тек очекује.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 коментара

  1. За Србију says:

    Metak u čelo i ciao!

  2. milan says:

    Za Srbiju Says: septembar 9th, 2015 u 12:06 pm Metak u čelo i ciao! .................. Kad bi to bilo tako jednostavno! Skuplje su pripreme za likvidaciju i skuplji je rodoljub, kojega bi se dovelo u tu situaciju, koji bi to trebao uciniti, nego svi ti pronevereni papirici!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u